Adama
Agreena
AGRICOVER

MAVRIK - piretroid unic cu efect de șoc și sistemie locală, consacrat în combaterea dăunatorilor din cultura de rapiță

Publicat: 28 martie 2024 - 14:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta înregistrăm o suprafață cultivată cu rapiță de toamnă cu mult redusă comparativ cu anul anterior, aceasta datorându-se în principal condițiilor de secetă din perioada semănatului. Iarna blândă, cumulată cu practicarea sistemului de lucrări minime ale solului, favorizează bioacumularea și înmulțirea populațiilor de dăunători specifici culturii de rapiță. Estimăm în aceste condiții o presiune crescută de atac al dăunătorilor precum și o intensificare a atacului acestora. 

Solutia ADAMA contra Melighetes_b
Odată cu creșterea temperaturilor și evoluția accelerată a culturilor de rapiță, și-a făcut apariția dăunătorul Meligethes aeneus. Gândacul lucios al rapiței este un dăunător semnificativ în culturile de rapiță, cauzând daune importante prin hrănirea cu organele florale ale plantelor. Adulții acestui gândac se hrănesc cu florile, iar femelele depun ouă în bobocii florali, unde larvele vor continua să se hrănească, afectând potențialul de producție al plantelor. 

Pentru combaterea acestui dăunător, se recomandă monitorizarea atentă cu capcane galbene a culturilor și aplicarea tratamentelor la atingerea pragului economic de dăunare de doi adulți pe plantă, utilizând produsul MAVRIK, de la ADAMA.

 

Beneficiile  produsului MAVRIK:

 

  • MAVRIK este un insecticid de contact pentru combaterea rapidă a gândacului lucios, gărgăriței silicvelor și a afidelor, unii din cei mai importanți dăunători din culturile de rapiță.
  • MAVRIK reduce riscul pierderilor provocate de dăunători în culturile de rapiță, oferind o eficiență ridicată chiar și la temperaturi de sub 15 grade Celsius sau peste 26 grade Celsius, fiind stabil și mai greu de degradat de factorii de mediu.
  • Activitate îmbunătățită a insecticidului MAVRIK la temperaturi mai ridicate este rezultatul compoziției chimice a substanței active tau-fluvalinat (un piretroid de tip I), care îl face mai stabil și, prin urmare, mai eficient la temperaturi mai ridicate, comparativ cu piretroizii de tip II, cum sunt cei pe bază de lambda-cihalotrin. Această stabilitate inerentă face ca tau-fluvalinat să fie mai puțin susceptibil la rezistența metabolică în organismele țintă.
  • MAVRIK  are o persistență mai îndelungată comparativ cu principalii piretroizi, de contact, utilizați în combaterea dăunătorilor din culturile de rapiță.
  • MAVRIK este complet selectiv față de insectele benefice în comparație cu orice alți piretroizi sau alte insecticide, prin urmare populațiile de prădători naturali continuă misiunea insecticidului hrănindu-se cu insectele dăunătoare.

MAVRIK 2F este un insecticid care acționează atât prin contact, cât și prin ingestie, având și un efect rezidual de lungă durată. Substanța activă tau-fluvalinat este un piretroid care acționează asupra sistemului nervos al dăunătorilor țintă, într-un mod diferit de al celorlalți piretroizi. Astfel, tau-fluvalinat menține deschise canalele de sodiu de la nivelul terminațiilor nervoase și, în felul acesta, afectează procesul de depolarizare a membranei celulare, provocând grave perturbări metabolice, hiperactivitate dezordonată și, în final, moartea dăunătorilor. Datorită insolubilizării sale în apă, MAVRIK 2F este foarte rezistent la spălarea de către ploi.

 

Recomandări de utilizare


MAVRIK 2F se utilizează în cultura de rapiță, în doza de 0,2 l/ha, pentru combaterea dăunătorilor: Păduchele cenușiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Gândacul lucios (Meligethes aeneus), Viespea rapiței (Athalia rosae), Gărgărița tulpinilor (Ceuthorhynchus nap). În culturile de cereale sunt vizați cei mai importanți dăunători  - Afide (Macrosiphum avenae, Rhopalosiphum maidis, Rhopalosiphum padi, Schizaphis graminum) și Ploșnița cerealelor (Eurygaster integriceps), insecte ce pot produce pierderi semnificative de producție și calitate.

Hai să discutăm și să vedem ce putem face pentru cultura ta.

Vizualizat: 964 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii