Adama
Vinasa Rompak

Materialul săditor, problema agricultorilor sătmăreni

Publicat: 29 septembrie 2011 - 10:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Având în vedere faptul că, producţia este, în mod direct, influenţată de seminţe, calitatea materialului săditor reprezintă una dintre problemele agricultorilor sătmăreni.

În acest sens, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor Satu Mare, Adriana Nistea, a declarat în cadrul Colegiului Prefectural, că există o tendinţă în rândul agricultorilor de a semăna din recolta lor de anul trecut, astfel că materialul săditor nu este de cea mai bună calitate şi nici recolta nu poate fi pe măsura aşteptărilor.

Specialiştii susţin că fermierii ar trebui să pună un accent mai mare pe calitatea seminţelor pentru a obţine producţie de calitate, într-o cantitate mare. În acest sens se recomandă folosirea materialului certificat. „Fermierul ar trebui să conştientizeze că degeaba investeşte mult în agricultură, în prelucrarea terenului, dacă nu foloseşte seminţe care îi oferă calitate şi cantitate producţiei. O producţie de calitate superioară oferă şi posibilitatea valorificării recoltelor”, a declarat, pentru Agerpres, Adriana Nistea.

Potrivit acesteia, la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii s-a făcut în mai multe rânduri propunerea ca acordarea subvenţiilor de la stat să fie condiţionată de asigurarea materialului săditor certificat, însă aceasta a rămas la nivel de intenţie.
La nivelul judeţului există 158 de operatori economici autorizaţi pentru producerea de seminţe, având o suprafaţă totală de 1.163 ha.

Vizualizat: 1399 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Teleorman: Producţia de porumb este superioară celor din anii precedenţi

Teleorman: Producţia de porumb este superioară celor din anii precedenţi

În judeţul Teleorman, culesul porumbului s-a efectuat pe mai mult de două treimi din suprafaţa totală de circa 82.700 de hectare, producţia medie obţinută fiind de 4.270 kg/ha.

Însămânţările de toamnă, compromise de seceta prelungită

Însămânţările de toamnă, compromise de seceta prelungită

Culturile de toamnă se află în perioada propice înfiinţării, luna septembrie fiind luna cea mai potrivită pentru semănatul rapiţei. Această lucrare nu a fost însă posibilă, din cauza secetei acute, din majoritatea judeţelor ţării. Lipsa precipitaţiilor îngreunează efectuarea lucrărilor de toamnă, dar aduce şi costuri de producţie mai ridicate.

Mehedinţi: Un nou siloz de cereale, de 44.000 de tone, a fost inaugurat

Mehedinţi: Un nou siloz de cereale, de 44.000 de tone, a fost inaugurat

Un siloz cu o capacitate de aproximativ 44.000 de tone a fost inaugurat recent, în zona portului fluvial de mărfuri din municipiul Drobeta Turnu Severin.

„Situaţia din agricultură este îngrijorătoare” - Campania însămânţărilor de toamnă, blocată de secetă

„Situaţia din agricultură este îngrijorătoare” - Campania însămânţărilor de toamnă, blocată de secetă

Seceta prelungită din ţară creează probleme agricultorilor în ceea ce priveşte pregătirea terenului pentru lucrările de toamnă, din acest punct de vedere, campania de toamnă fiind efectiv blocată.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii