Adama
Vinasa Rompak

Manifest pentru “Rodnicia pământului!” sau “Daţi, vă rog, un ban pentru Siret-Bărăgan!”

Publicat: 05 august 2016 - 13:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De câte ori vine vorba despre irigaţii, în minte îmi apare imaginea ţăranului român care se uită deznădăjduit la cer, când îi dogoarea cea mare, rugându-L cu ardoare pe Dumnezeu să se vrednicească a trimite pământului însetat ploaie îmbelşugată şi curată.

De se s-a închis cerul? De ce s-au închis inimile guvernanţilor care au strâns băierile pungii şi-au sugrumat straşnic robinetul surselor de finanţare de au lăsat baltă Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii?, pare a se întreba nedumerit ţăranul român.
Anul trecut, Legea 269 - a irigaţiilor, promulgată de preşedintele Klaus Johannis în noiembrie 2015, a ajuns să fie... apă de ploaie! Era un act normativ generos, mult aşteptat şi dătător de speranţă agriculturii româneşti, oferind un buget multianual de 1 miliard de euro până în 2020. Dar, iată, s-a născut mort! Miliardul de euro a rămas pe hârtie, precum punctele de suspensie din politica guvernamentală. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat senin că, din lipsă de resurse financiare, începând de anul viitor Ministerul Finanţelor nu va mai aloca fonduri pentru investiţii în infrastructura principală de irigaţii. La momentul adoptării Legii irigaţiilor, Finanţele nu şi-au dat avizul pe proiectul de lege. Probabil, ştiau suficient de bine că nu există sursa de finanţare!

Ei, bine, ce avem aici? Executivul cioloşian şi-a asumat un act normativ fără a avea toate avizele necesare, bunăoară al celui mai important minister, al Finanţelor! Se adoptă legi care nu produc efecte?! Se aprobă ordonanţe de urgenţă ale căror norme metodologice schimbă radical litera şi spiritul lor?! Se prezintă spre adoptare proiecte de lege fără avizele necesare, având un grad ridicat de neaplicabilitate?!
Refacerea infrastructurii principale de irigaţii nu este un moft, ci este o obligaţie statuată de lege şi un obiectiv strategic asumat de Guvern prin “România competitivă”, proiect privind creşterea economică sustenabilă, asumat şi prin Marele Proiect de Ţară lansat de preşedintele Klaus Iohannis, unde, la capitolul Agricultură, măsurile pentru stimularea acestui sector prevăd dezvoltarea sistemului de irigaţii prin reabilitarea infrastructurii principale pe 820.000 ha până în anul 2020!!! Or, la data actuală, în România, este funcţională pe mai puţin de 10% din totalul suprafeţei arabile.
Aşadar, pentru guvernul tehnocrat, Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii nu reprezintă altceva decât… o varză de Bruxelles, un canal de scurgere “reabilitat”, umplut şi “irigat” cu promisiuni deşarte. Eşuat şi abandonat! Să nu fi aflat fostul comisar european al Agriculturii comunitare că lipsa unui sistem eficient de irigaţii este unul dintre principalele motive pentru performanţele destul de slabe din producţia agricolă?
Agricultura românească este încă la mâna Sfântului Ilie! În ultimii ani, seceta a guvernat autoritară şi va guverna în continuare recoltele. Paradoxul este că, în acest an, sectorului de irigaţii i-au fost repartizate 145 de milioane euro, cam de trei ori mai mult decât în anii anteriori, şi nu s-a cheltuit întreaga sumă... Să fie iresponsabilitate? Nepăsare? Incompetenţă? Sau toate acestea la un loc?!

Premierul Dacian Cioloş îndeamnă românii să doneze bani prin SMS pentru aducerea operei “Cuminţenia Pământului” în patrimoniul public. De ce nu ar face-o şi pentru… “Rodnicia pământului” (reabilitarea sistemului naţional de irigaţii), o operă de patrimoniu naţional, o natură moartă cu agricultură cu tot, lăsată în cădere liberă. Cred că s-ar găsi destui fermieri “ar da un ban pentru canalul Siret-Bărăgan!”...

Vizualizat: 1570 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii