“Mândru să fiu fermier” este o campanie de informare dedicată educaţiei agricole, campanie ce va reuni într-un singur loc informaţiile destinate tinerilor care intentionează să devină fermieri sau să se formeze într-o meserie din domeniul agricol.
În context, Fundaţia World Vision România împreună cu Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta au organizat joi, 2 martie 2017, de la ora 11:30, la sediul liceului, o masa rotundă în cadrul campaniei „Mândru să fiu fermier”, parte a programului naţional „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”.
La eveniment au participat reprezentanţii Liceului Tehnologic nr.1 Salonta, fermierilor şi agenţilor economici locali, autorităţilor locale, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor si Agenţiei pentru Plăţi si Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Campania cuprinde 8 licee agricole din România (Miroslava, Huşi, Brăneşti, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud şi Prejmer). În acest an campania “Mândru să fiu fermier” a vizitat fiecare din cele opt comunităţi unde se află liceele şi a surprins ofertele acestora, oportunităţi locale, exemplele de success şi potenţialul meseriilor din agricultură.
Dezbaterea din cadrul mesei rotunde a avut ca temă principală găsirea răspunsului la întrebări majore despre educaţia agricolă care ar trebui să reprezinte o parte importantă a învăţământului profesional şi tehnic-agricol din România, având în vedere potenţialul de dezvoltare a activităţilor agricole sau non-agricole, din mediul rural:
• Cum îi ajutăm pe liceenii de acum să devină fermieri şi antreprenori în agricultură?
• Cum sprijinim liceele agricole pentru ca ele să poată oferi programe educaţionale relevante pentru economia locală?
• Ce pot face marile ferme/afacerile agricole pentru a ajuta elevii liceelor agricole să facă stagii de practică relevante?
Adresându-se elevilor, ing.dr. Ioan Matiu a spus: ”E nevoie de ambiţie şi dragoste faţă de natură şi animale şi de multă practică pentru a fii un bun agricultor”. Ioan Matiu a fost profesor de horticultură la liceul Salonta, iar în prezent este fermier. ”Sistemul de învăţământ ar trebui gândit astfel încât elevii trebuie să poată participa la toate fazele tehnologice” şi nu doar in perioada când este programată practica.
De asemenea, Emilian Truţă, reprezentantul SC Euro Buffalo SRL, fermă care se ocupă cu creşterea şi abatorizarea bizonilor, a împărtăşit din experienţa fermelor austriece care, atunci când solicită specialişti în agricultură, se adresează Camerei Agricole din Austria care administrează legătura dintre fermieri şi scolile agricole. De asemenea, acesta a declarat că ferma de bizoni Euro Buffalo are disponibilitate de a primi elevi la practică şi de a angaja absolvenţi ai liceului.
Mai mulţi fermieri şi-au exprimat dezamăgirea că, în ciuda eforturilor constând în timp, muncă, bani şi alte resurse, mulţi dintre elevii care vin la practică sunt dezinteresaţi să înveţe iar la absolvire, foarte puţini se întorc să se angajeze, majoritatea preferând să plece din ţară. În concluzie, un contract nu este suficient pentru angajarea fermă a unui absolvent. Potrivit Emilian Truţă de la SC Euro Buffalo SRL: ”Nu contractele ţin oamenii împreună, ci oamenii ţin oamenii împreună!”