SCHIMBARE CONDIȚII SUBVENȚIE! Ministerul Agriculturii face modificări la condițiile pentru obținerea ajutorului de minimis de 3.000 de euro pentru tomatele cultivate în spații protejate. Proiectul de act normativ este publicat pe pagina oficială MADR!
Potrivit acestui proiect de act normativ, se schimbă perioadele pentru valorificarea producției de tomate.
Prevederile art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 39/2017 pentru aprobarea schemei ,, Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, beneficiarilor, condițiilor de eligibilitate, modului de acordare a ajutorului de minimis, a valorii anuale totale a acestuia, precum și modalitățile de verificare și control, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 93 din 1 februarie 2017, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
,, (2) Valorificarea producției prevăzute la lit. b) se face în perioadele 1 ianuarie-15 iunie, inclusiv și/sau 23 octombrie - 20 decembrie, inclusiv. ”
Până la această modificare, fermierii trebuiau să valorifice producția în perioadele ianuarie - mai, noiembrie-decembrie.
Vă reamintim care sunt criteriile de eligibilitate pentru obținerea acestei subvenții:
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/beneficiar/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
- să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de 1000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placa indicator cu dimensiunile de circa 300 x 400 mm, pe care să se găsească inscripția ,,Suprafață beneficiară a Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, în anul 2017, conform cererii numărul ……………., din Registrul unic de la Direcția pentru agricultură a județului……………./Municipiului București” ;
- să obțină o producție de 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de 2000 kg dovedită cu documente justificative;
- să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul 2017.
Beneficiarii depun o cerere de înscriere în Program prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate.
Cererea este însoțită de următoarele acte:
a)copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b)copie a atestatului de producător;
c)copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică;
d)dovadă cont activ bancă/trezorerie;
e)adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în anul 2017 în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză;
f)declarație pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr.2
Documentele sunt prezentate în original şi în copie, în vederea certificării de reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin înscrierea pe copie a sintagmei "conform cu originalul".
Ajutorul de minimis se plătește într-o singură tranşă, pe durata Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de 40 milioane de euro şi se asigură de la bugetul de stat.
Pentru obținerea sprijinului, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate au obligația să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea și valoarea producției de tomate comercializate.