Adama
Vinasa Rompak

LUPTA pentru PIAŢA GRÂULUI!

Publicat: 15 noiembrie 2017 - 19:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UE versus RUSIA! Toată lumea este cu ochii pe Rusia, care câştigă tot mai mult teren pe pieţe tradiţionale de export ale UE. Gigantul agricol din est ar putea deveni primul exportator mondial de grâu în acest sezon. Practic, face jocurile şi preţurile pe piaţa grâului. Într-un an cu producţii record de grâu, România este şi ea afectată de creşterea exporturilor ruseşti de cereale.

EXPORTURI DE GRÂU: RUSIA - PLUS 20%, UE- MINUS 20%!

Exporturile de grâu ale Europei au de suferit de pe urma recoltei record de grâu a Rusiei, informează publicaţia economică Bloomberg, citată de Agerpres. Cifrele vorbesc de la sine, în condiţiile în care exporturile de grâu ale Rusiei au crescut cu 20% în acest sezon, iar cele ale UE au scăzut cu 20%. Rusia începe să intre pe pieţele tradiţionale de export ale UE, graţie unui argument foarte simplu: grâu de calitate bună, la preţuri pe care mulţi rivali nu şi le pot permite.

Toată lumea este cu ochii pe Rusia în prezent. În ultimii ani, Rusia a fost din ce în ce mai agresivă în lupta pentru noi pieţe. UE are acum o mare problemă: ce să facă cu surplusul său de cereale, a declarat Miroslaw Marciniak, director la firma poloneză de consultanţă InfoGrain, citat de Agerpres.

EXPORTATOR DE TOP

Într-o lume în care există o supra-aprovizionare cu cereale, pieţele emergente low-cost din Rusia şi America Latină contestă furnizorii tradiţionali precum SUA şi UE. Dacă pe vremea fostei URSS, Rusia era dependentă de importuri, în ultimii ani Rusia a devenit o superputere pe piaţa grâului. Acest fapt a dus la scăderea preţurilor mondiale la grâu, cotaţiile futures la Chicago înregistrând o scădere de 11% în ultimii doi ani. Miercuri, 15 noiembrie 2017, la bursa de la Chicago cotaţia bushel-ului de grâu a scăzut cu 0,3%, până la 4,44 dolari.

În sezonul trecut, Rusia depăşit UE la exporturile de grâu, urcând pe locul doi în topul exportatorilor, şi analiştii estimează că în 2017-2018 va ocupa poziţia de lider mondial. Creşterea producţiei agricole a Rusiei i-a permis să îşi extindă prezenţa pe pieţele din Asia şi până în Africa.

grau-asfintit_bTREI SFERTURI DIN GRÂUL ACHIZIŢIONAT DE EGIPT, FURNIZAT DE RUSIA!

Majorarea exporturilor ruseşti de cereale este o veste proastă pentru UE, în special pentru Franţa, primul producător din UE, care încearcă să îşi redobândească poziţia pe o piaţă pe care a pierdut-o după recolta extrem de mică de anul trecut. Rusia a profitat de situaţie şi a intrat pe pieţele care în mod tradiţional aparţineau Franţei, precum Camerun, Coasta de Fildeş, Mauritania şi Senegal.

De asemenea, Rusia domină importurile de grâu ale Egiptului, cel mai mare cumpărător mondial, în condiţiile în care trei sferturi din grâul achiziţionat de Egipt în acest sezon au venit din Rusia şi doar 18% din UE, adică din România şi Franţa. Anul trecut a fost deschisă uşa pentru grâul rusesc şi acum nu ştim când această uşă se va închide. Este o mare îngrijorare pentru grâul francez, susţine Gabriel Omnes, analist la Strategie Grains

Din cauza costurilor mai mari de cultivare şi a aprecierii euro, furnizorii de grâu din UE au probleme în a concura cu rivalii lor din Rusia. Mulţi fermieri şi colectori din Germania şi Polonia preferă să aştepte până când vor vedea preţuri mai mari. În plus, există posibilitatea ca o iarnă deosebit de grea în Marea Neagră să limiteze livrările de grâu, ceea ce ar deschide calea pentru cerealele din Europa, este de părere Ben Bodart, director la firma de consultanţă CRM AgriCommodities.

Cu toate acestea, perspectivele diminuării pieţelor de export pentru Europa ar putea să îi forţeze pe decidenţii din UE să se gândească ce să facă cu surplusul de cereale al Europei, crede Miroslaw Marciniak, directorul firmei poloneze de consultanţă InfoGrain. Este de datoria fermierilor europeni să găsească recolte alternative sau pieţe alternative unde pot obţine valoare adăugat pentru recoltele lor. În acest moment avem o supraofertă de cereale şi oriunde te uiţi nu vezi decât stocuri mari, susţine Marciniak, citat de Agerpres.

La finalul lunii octombrie 2017, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, declara că anul 2017 a fost unul excepţional, fără precedent, cu producţii istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent. Am realizat cea mare producţie de grâu din istorie, peste 10 milioane de tone, asta înseamnă o producţie medie de 4.836 kg/ha. Aşa s-a întâmplat şi la rapiţă, aşa s-a întâmplat şi la mazăre, la orz şi la floarea soarelui. La toate aceste culturi sunt producţii istorice pe care nu le-a mai realizat România de când se cultivă aceste culturi, a spus Petre Daea.

Vizualizat: 1862 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Canada: STOCURILE de GRÂU SCAD DRASTIC

Canada: STOCURILE de GRÂU SCAD DRASTIC

Raportul editat de Agriculture and Agro-Food Canada (AAFC) din 15 septembrie a.c. prognozează că la 1 august 2018, stocurile de grâu moale vor fi de 4,3 mil. tone, în scădere cu 2,565 mil. de tone (sau 37%) faţă de volumul înregistrat la 1 august 2017 (6,865 mil. tone) şi 5,178 mil. tone în 2016. 

ICG: PRODUCŢIE mai MARE de GRÂU în Rusia

ICG: PRODUCŢIE mai MARE de GRÂU în Rusia

Prognoza privind producţia mondială de grâu 2017/18 este mai mare luna aceasta, IGC (Consiliul Internaţional al Cerealelor) estimând 748 (plus 6) milioane de tone.

PIAŢA GRÂULUI: Ruşii VÂND în Egipt la PREŢUL MEDIU de 196,6 USD/t

PIAŢA GRÂULUI: Ruşii VÂND în Egipt la PREŢUL MEDIU de 196,6 USD/t

Impulsurile de pe piaţa grâului vin în continuare de pe pieţele internaţionale. Piaţa cash din Germania rămâne foarte liniştită. Comercianţii aşteaptă luna ianuarie 2018 pentru a exporta, urmând ca, până atunci, recolta din regiunea Mării Negre să fie comercializată în totalitate. 

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii