Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

LUPTA pentru PIAŢA GRÂULUI!

Publicat: 15 noiembrie 2017 - 19:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UE versus RUSIA! Toată lumea este cu ochii pe Rusia, care câştigă tot mai mult teren pe pieţe tradiţionale de export ale UE. Gigantul agricol din est ar putea deveni primul exportator mondial de grâu în acest sezon. Practic, face jocurile şi preţurile pe piaţa grâului. Într-un an cu producţii record de grâu, România este şi ea afectată de creşterea exporturilor ruseşti de cereale.

EXPORTURI DE GRÂU: RUSIA - PLUS 20%, UE- MINUS 20%!

Exporturile de grâu ale Europei au de suferit de pe urma recoltei record de grâu a Rusiei, informează publicaţia economică Bloomberg, citată de Agerpres. Cifrele vorbesc de la sine, în condiţiile în care exporturile de grâu ale Rusiei au crescut cu 20% în acest sezon, iar cele ale UE au scăzut cu 20%. Rusia începe să intre pe pieţele tradiţionale de export ale UE, graţie unui argument foarte simplu: grâu de calitate bună, la preţuri pe care mulţi rivali nu şi le pot permite.

Toată lumea este cu ochii pe Rusia în prezent. În ultimii ani, Rusia a fost din ce în ce mai agresivă în lupta pentru noi pieţe. UE are acum o mare problemă: ce să facă cu surplusul său de cereale, a declarat Miroslaw Marciniak, director la firma poloneză de consultanţă InfoGrain, citat de Agerpres.

EXPORTATOR DE TOP

Într-o lume în care există o supra-aprovizionare cu cereale, pieţele emergente low-cost din Rusia şi America Latină contestă furnizorii tradiţionali precum SUA şi UE. Dacă pe vremea fostei URSS, Rusia era dependentă de importuri, în ultimii ani Rusia a devenit o superputere pe piaţa grâului. Acest fapt a dus la scăderea preţurilor mondiale la grâu, cotaţiile futures la Chicago înregistrând o scădere de 11% în ultimii doi ani. Miercuri, 15 noiembrie 2017, la bursa de la Chicago cotaţia bushel-ului de grâu a scăzut cu 0,3%, până la 4,44 dolari.

În sezonul trecut, Rusia depăşit UE la exporturile de grâu, urcând pe locul doi în topul exportatorilor, şi analiştii estimează că în 2017-2018 va ocupa poziţia de lider mondial. Creşterea producţiei agricole a Rusiei i-a permis să îşi extindă prezenţa pe pieţele din Asia şi până în Africa.

grau-asfintit_bTREI SFERTURI DIN GRÂUL ACHIZIŢIONAT DE EGIPT, FURNIZAT DE RUSIA!

Majorarea exporturilor ruseşti de cereale este o veste proastă pentru UE, în special pentru Franţa, primul producător din UE, care încearcă să îşi redobândească poziţia pe o piaţă pe care a pierdut-o după recolta extrem de mică de anul trecut. Rusia a profitat de situaţie şi a intrat pe pieţele care în mod tradiţional aparţineau Franţei, precum Camerun, Coasta de Fildeş, Mauritania şi Senegal.

De asemenea, Rusia domină importurile de grâu ale Egiptului, cel mai mare cumpărător mondial, în condiţiile în care trei sferturi din grâul achiziţionat de Egipt în acest sezon au venit din Rusia şi doar 18% din UE, adică din România şi Franţa. Anul trecut a fost deschisă uşa pentru grâul rusesc şi acum nu ştim când această uşă se va închide. Este o mare îngrijorare pentru grâul francez, susţine Gabriel Omnes, analist la Strategie Grains

Din cauza costurilor mai mari de cultivare şi a aprecierii euro, furnizorii de grâu din UE au probleme în a concura cu rivalii lor din Rusia. Mulţi fermieri şi colectori din Germania şi Polonia preferă să aştepte până când vor vedea preţuri mai mari. În plus, există posibilitatea ca o iarnă deosebit de grea în Marea Neagră să limiteze livrările de grâu, ceea ce ar deschide calea pentru cerealele din Europa, este de părere Ben Bodart, director la firma de consultanţă CRM AgriCommodities.

Cu toate acestea, perspectivele diminuării pieţelor de export pentru Europa ar putea să îi forţeze pe decidenţii din UE să se gândească ce să facă cu surplusul de cereale al Europei, crede Miroslaw Marciniak, directorul firmei poloneze de consultanţă InfoGrain. Este de datoria fermierilor europeni să găsească recolte alternative sau pieţe alternative unde pot obţine valoare adăugat pentru recoltele lor. În acest moment avem o supraofertă de cereale şi oriunde te uiţi nu vezi decât stocuri mari, susţine Marciniak, citat de Agerpres.

La finalul lunii octombrie 2017, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, declara că anul 2017 a fost unul excepţional, fără precedent, cu producţii istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent. Am realizat cea mare producţie de grâu din istorie, peste 10 milioane de tone, asta înseamnă o producţie medie de 4.836 kg/ha. Aşa s-a întâmplat şi la rapiţă, aşa s-a întâmplat şi la mazăre, la orz şi la floarea soarelui. La toate aceste culturi sunt producţii istorice pe care nu le-a mai realizat România de când se cultivă aceste culturi, a spus Petre Daea.

Vizualizat: 1561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Canada: STOCURILE de GRÂU SCAD DRASTIC

Canada: STOCURILE de GRÂU SCAD DRASTIC

Raportul editat de Agriculture and Agro-Food Canada (AAFC) din 15 septembrie a.c. prognozează că la 1 august 2018, stocurile de grâu moale vor fi de 4,3 mil. tone, în scădere cu 2,565 mil. de tone (sau 37%) faţă de volumul înregistrat la 1 august 2017 (6,865 mil. tone) şi 5,178 mil. tone în 2016. 

ICG: PRODUCŢIE mai MARE de GRÂU în Rusia

ICG: PRODUCŢIE mai MARE de GRÂU în Rusia

Prognoza privind producţia mondială de grâu 2017/18 este mai mare luna aceasta, IGC (Consiliul Internaţional al Cerealelor) estimând 748 (plus 6) milioane de tone.

PIAŢA GRÂULUI: Ruşii VÂND în Egipt la PREŢUL MEDIU de 196,6 USD/t

PIAŢA GRÂULUI: Ruşii VÂND în Egipt la PREŢUL MEDIU de 196,6 USD/t

Impulsurile de pe piaţa grâului vin în continuare de pe pieţele internaţionale. Piaţa cash din Germania rămâne foarte liniştită. Comercianţii aşteaptă luna ianuarie 2018 pentru a exporta, urmând ca, până atunci, recolta din regiunea Mării Negre să fie comercializată în totalitate. 

Alte articole in aceasta categorie

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

28 septembrie 2020 - 10:02

ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

28 septembrie 2020 - 07:57

SUBVENȚII APIA CA-N VESTUL EUROPEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat fermierilor, la o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia, zilele trecute, la Galați, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026. În prezent, fermierii români încasează pe hectar sume mai mici decât media europeană.

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

26 septembrie 2020 - 14:39

O varietate de orez veche de 7.000 de ani descoperită în China a fost transformată în cultură comercială care poate fi plantată în deşert, având potenţialul de a ajuta la atenuarea crizei alimentare în regiunile şi ţările cu un climat uscat.

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii