Luna noiembrie 2014 se va caracteriza printr-o vreme în general normală în aproape toată ţara, iar în sud-estul şi local în sudul şi vestul teritoriului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale lunare.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori în general optime desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile de toamnă.
Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie în majoritatea regiunilor, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în centrul şi nordul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului. Totodată, cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta valori peste normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând sud-estul, sudul şi vestul ţării, unde local, acestea vor fi apropiate de normalul perioadei. De asemenea, pe parcursul lunii noiembrie sunt posibile situaţii cu valori extreme de temperaturi sau precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever perioadelor respective.
Starea solului
La data de 30 noiembrie 2014, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Ȋn sud-estul, sudul şi local în estul şi vestul ţării, se vor semnala deficite de apă în sol.
Caracteristici fenologice
Pe parcursul lunii noiembrie, ritmurile de vegetaţie la speciile de toamnă vor evolua în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, în zonele depresionare, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, ca urmare a scăderii valorilor temice din aer şi sol sub limitele normale ale perioadei. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic.
Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire în aproape toate zonele de cultură, iar cerealierele înfiinţate tardiv se vor afla la răsărire şi apariţia frunzei a treia.
Cultura de rapiţă va înregistra predominant faza de înfrunzire, pe întreg teritoriul agricol.
Ȋn majoritatea plantaţiilor pomi-viticole se vor continua fazele de maturare a lemnului/coardelor şi căderea frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus biologic.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Finalizarea arăturilor de toamnă;
• Efectuarea controlului sistematic a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă;
• Ȋncorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale pe bază de fosfor şi potasiu;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.
Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.Sursa: ANM