Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) are de gând să afișeze pe pagina sa oficială o listă neagră a consultanților, constructorilor care le-au făcut probleme fermierilor. De-a lungul timpului, fermierii au avut de suferit din pricina consultanților în proiecte, dar și a constructorilor, pe care i-au plătit și, la final, fermierii s-au trezit că au luat o țeapă, cum se spune pe românește.
AFIR are posibilitatea să publice o listă pe pagina sa, în care să fie introduse numele consultanților care au făcut probleme, toți constructorii care fac probleme beneficiarilor, toți beneficiarii care au făcut probleme constructorilor, că avem și aceste situații, orice prestator de serviciu sau dealer care a făcut probleme în cadrul programului. Asta înseamnă că vorbim de fraude sau alte lucruri urâte în cadrul programului de dezvoltare rurală. În principiu, dacă agenția primește o sesizare de la un beneficiar, de la un dealer, referitoare la un terț care a făcut probleme în PNDR, agenția demarează controlul. Dacă acele lucruri sunt certe, atunci pe listă apare acea entitate care a creat probleme de-a lungul programului, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Crearea listei negre a pornit de la problemele iscate de condițiile artificiale și de achiziții, de care nu erau vinovați fermierii sau beneficiarii, ci chiar consultantul care s-a ocupat de proiect. Acesta a făcut înțelegeri cu diverși furnizori, dealeri și executanți sau l-a învățat pe fermier la ce trucuri să apeleze ca să obțină banii europeni.
Pe de altă parte, AFIR pregătește și o listă albă cu consultanții serioși care au conceput proiecte importante în cadrul PNDR, prin care s-au accesat milioane de euro. Pe document vor fi trecute numele consultantului, proiectele pe care le-a conceput, sumele accesate. Nu este o publicitate. Pur și simplu este o publicare a tuturor consultanților care muncesc la proiecte pe fonduri europene, adaugă Turtoi.
4.000 de proiecte au fost depuse pe actualul PNDR 2014-2020 în timp ce PNDR 2007-2013 se va închide, cu un grad de absorbție de aproape 90%. Aproape jumătate din numărul proiectelor depuse pe noul PNDR sunt pentru submăsura 6.1 – sprijin pentru instalare tineri fermieri, cu o valoare care depășește 80 de milioane de euro. Dealtfel, cu excepția zonei montane, banii au fost epuizați pentru această sesiune, iar măsură de finanțare pentru zona nemontană a fost deja închisă, chiar dacă termenul limită este 30 octombrie.
Am observat că nu s-au prea depus proiecte pe măsuri complexe, acolo unde e nevoie de studii de fezabilitate, de construcții montaj, e puțin mai complicat. Deși, pe investiții în ferme, care e cea mai importantă măsură din agricultură, deja pe zona vegetală s-a închis sesiunea pentru că s-au depus mai mult de 120% proiecte ca și valoare decât alocarea pe care o aveam disponibilă, spune secretarul de stat MADR.