Liderii fermierilor și-au dorit să participe la ședința Comisiei de agricultură pentru a-și expune opinia cu privire la legea prin care se va aproba Ordonanța 3 privind plățile în agricultură.
De dimineață am apelat mai mulți deputați, membri în Comisie. Nu mi-a răspuns niciunul. Normal ar fi fost să fim și noi prezenți. Noi știm mai bine care e realitatea din teren. De asta ies legi care sunt rupte de realitate. Nici Ordinul ministrului refăcut la propunerile noastre, ale fermierilor (fostul Ordin 619 privind criteriile de eligibilitate pentru acordarea subvențiilor modificat prin Ordinul 737 n.r.) nu a ieșit în totalitate cum am vrut noi. Parcă ar fi un război între două părți în loc să fie o cooperare, spune Laurențiu Baciu, președinte LAPAR.
Pe Ordinea de zi a Comisiei de agricultură figurează, pentru ședința de astăzi, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 3 din 2015 care stabilește schemele de plată care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și modificarea articolului 2 din Legea 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere din agricultură. Articolul care va fi modificat arată așa, în acest moment:
Art. 2. Formele de asociere simple sunt asocierile pe bază de înţelegere între două sau mai multe familii, avînd ca scop exploatarea terenurilor agricole, creşterea animalelor, aprovizionarea, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea şi vînzarea produselor, prestarea unor servicii, precum şi alte activităţi. Asocierile prevăzute la alin. 1 se pot constitui prin înţelegere verbală sau scrisă, fără altă formalitate juridică, cei în cauză stabilindu-şi singuri obiectul activităţii şi condiţiile în care înţeleg să-şi desfăşoare activitatea. Formele de asociere prevăzute la alin. 2 nu au personalitate juridică. În cazul în care asociaţii doresc, pot încheia contracte de societate în condiţiile prevăzute de Codul civil.
Comisia de agricultură mai dezbate modificarea și completarea Legii 407 din 2006 - Legea vânătorii și a protecției cinegetice.