Adama
Vinasa Rompak

Leguma ROMÂNEASCĂ de două ori în CARTEA RECORDURILOR, o dată în Parlamentul EUROPEAN și NICIODATĂ în SUPERMARKET!

Publicat: 06 septembrie 2016 - 12:04
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

BRAND ROMÂNESC NEDREPTĂȚIT. Lumea care vine pe aici ne întreabă de ce mai cultivăm ceapă dacă suntem nevoiți să o aruncăm la gunoi? Spun țăranii noștri despre o legumă care a fost de două ori în Cartea Recordurilor, o dată în Parlamentul European și pe care ei  o cultivă de sute de ani. Are toate ingredientele unui brand de succes. Dar e vândută de băbuțe pe marginea drumului cu 5 lei cununa împletită. Marile lanțuri de magazine nu se înghesuie să o aibă pe rafturi!

Vorbim despre ceapa de la Pericei, comuna unde a copilărit chiar primul ministru al României, Dacian Cioloș. Amănuntul se pare că nu-i ajută deloc pe cultivatorii de ceapă să-și vândă mai bine produsul. Ceapa de Pericei, care ar trebui să fie deja vestită în toată lumea, se vinde pe marginea drumului în continuare. Trist este că țăranii noștri sunt nevoiți să și arunce ce nu se vinde. 

Nu cred că există cineva în Pericei care nu cultivă ceapă. Lumea care vine pe aici ne întreabă de ce mai punem ceapă și apoi o aruncăm la gunoi? Mai ales de când au apărut supermarketurile, iar oamenii au devenit foarte comozi, spune unul dintre cultivatorii vechi de ceapă.

În 2007, când administrația locală a organizat primul Festival al Cepei, leguma românească a intrat în Cartea Recordurilor. O dată pentru cea mai mare cunună împletită din 45.000 de cepe, cu o lungime de 4.518 metri, și a doua oară pentru  monumentul uriaș în forma bulbului de ceapă cu o înălțime de 4,5 metri, unic în lume.

În octombrie 2011, pe vremea când Dacian Cioloș era comisar european pentru Agricultură, la invitația europarlamentarului Iuliu Winkler, comuna Pericei a fost prezentă la Bruxelles cu expoziția multimedia "Pericei, Transilvania — Agricultură de Cartea Recordurilor".

Și toate aceste acțiuni de promovare s-au făcut prin efortul cultivatorilor de ceapă. Fără un buget serios pentru promovarea legumei și fără eforturi de la Ministerul Agriculturii. Cineva priceput la construirea brandurilor ar fi uimit să vadă strădania pe care niște agricultori, fără știință de strategii, au depus-o ca să-și promoveze ceapa.

achim-pita-picurata_b

Ministrul agriculturii Achim Irimescu, la Festivalul Cepei de la Pericei

Abia acum, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a aflat că agricultorii din Pericei nu au unde să-și vândă ceapa. Nu a ajuns în lanțurile marilor magazine, să o cumpere tot orășanul. Acum a și gustat-o ministrul agriculturii și a văzut că are miezul prea puțin iute și e savuroasă pe pita picurată. Acum a asistat ministrul agriculturii la o tradiție veche din Ardeal cu pită picurată cu clisă înfiptă în botă și presărată cu felii de ceapă din belșug. O să vi se pară ciudat, dar omologul său din Ungaria, ministrul agriculturii Fazekas Sandor s-ar putea să știe mult mai multe despre leguma românească.

colaj-achim-fazekas_b

Ministrul agriculturii Achim Irimescu și omologul său din Ungaria, ministrul agriculturii Fazekas Sandor

Cei doi oficiali au participat împreună la Festivalul Cepei, organizat la sfârșitul săptămânii trecute. Producătorii români i-au spus supărați lui Achim Irimescu că nu sunt primiți în marile lanțuri de magazine. Ceapa cultivată de ei nu o găsim în supermarket. Ghiciți de ce? Ceapa nu e perfect rotundă, cum sunt cepele importate și la care nu vrem să ne gândim câte pesticide, fertilizatori, etc. s-au folosit ca să le forțeze creșterea. Retailerii mai găsesc un motiv ca să refuze legumele și fructele românești.  Și anume, cultivatorii români nu pot să asigure cantități mari și cu o anumită frecvență.

Să nu fie doar un pretext, știm de la mai mulți cultivatori români de fructe și legume că, de multe ori, marfa le-a fost refuzată chiar la ușa supermarketului. Asta nu exclude și sfatul de bine al ministrului român al agriculturii dat cultivatorilor de ceapă: Asociați-vă și faceți-vă propriile depozite! Și după ce sunt asociați, bănuim că vor fi ajutați să intre și-n marile magazine, nu vor fi ținuți la ușa din dos.

La fel se întâmplă și cu tomatele românești care nu sunt calibrate, spun retailerii. Nu au toate aceeași mărime. La fel și cu fasolea uscată pe care o mâncăm pe săturate din China și te miri de pe unde. Mai nou, și legumele sau fructele românești care se pun pe rafturile supermarketurilor au etichete de origine, de exemplu România – Polonia. Cum vine asta ?! Or fi fost produse în cooperare.

achim-palinca_b

S-a băut și aldămașul cu pălincă de Sălaj, la Pericei, pentru programul de promovare al cepei (regionalismul aldămaș se referă la băutura sau gustarea oferită la încheierea unei tranzacții). Stânga, ministrul agriculturii din Ungaria, Fazekas Sandor, dreapta, ministrul român al agrculturii, Achim Irimescu


Nu știm cât de greu a atârnat prezența la Pericei a ministrului agriculturii din Ungaria, dar ministrul Achim Irimescu le-a promis cultivatorilor de ceapă din Pericei că va pune la bătaie 2 milioane de euro pentru un plan de promovare al cepei în străinătate. Va fi un plan comun cu Ungaria și asta ne face să credem că leguma românească are șanse foarte mari. E cinic ce spunem, dar ține de realitate. 

E foarte bună și ceapa nu e iute. Pe lângă calitățile gustative arată și bine, deci are toate șansele să fie în magazine, a spus ministrul Achim Irimescu, după ce a mușcat din felia de pită picurată. Și ce mai așteptăm, domnule ministru?!

Vizualizat: 2585 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
09. 07, 2016. Wednesday 08:16

scrieti pe ea ca provine de aiurea si o sa treaca repede . ce vreti de la amalfabetii fara culrura alimentara .

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii