După mai bine de 20 de ani de aşteptare pentru toţi crescătorii de animale din România, a fost votată de plenul reunit al Parlamentului Legea referitoare la aprobarea OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente.
Legea a fost transmisă spre promulgare către Preşedinţia ţării. În context, noua lege nu modifică structural Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2013, dar aduce unele modificări solicitate de crescătorii de animale (dar şi unele în defavoarea crescătorilor!), şi anume:
• creşterea duratei de concesiune, de la maxim 5 ani, cât era prevăzut în varianta iniţială a legii, la minim 7 şi maxim 10 ani, în forma adoptată de Parlament;
• asigurarea unei încărcături minime de 0,3 UVM/ha nu mai constituie o obligaţie în concesionarea suprafeţelor de pajişti, ci numai în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă; amintim aici că reprezentanţii crescătorilor de ovine din zonele montane solicitau stabilirea unei încărcături diferenţiate la hectar, adică să se ţină cont de faptul că păşunile alpine sunt mai slab productive decât cele din zona de şes şi că efectivele de ovine/exploataţie din regiunile montane sunt şi ele mai mici.
• valoarea preţului concesiunii se stabileşte în funcţie de echilibrul financiar între valoarea producţiei de iarbă disponibilă şi obligaţiile care îi sunt impuse utilizatorului pajiştii permanente prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral. Aici legea nu este foarte clară şi lasă loc de interpretări.
Ce spune legea: “Unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale au obligaţia de a include îîn cadrul documentaţiei de concesiune sau îînchiriere a pajiştilor permanente, amenajamentul pastoral şi condiţii speciale de îîndeplinire a contractului, cu respectarea prevederilor legale îîn vigoare”.
Din această prevedere nu reiese clar cui îi revine obligaţia de plată şi de efectuare a lucrărilor stabilite prin amenajamentul pastoral, ci doar că acesta va fi prevăzut în contractul de concesiune.
Mai multe detalii despre cum se aplică Legea pajiştilor puteţi citi în revista Ferma – iunie 2014!