Adama
Vinasa Rompak

Legea îmbunătăţirilor funciare, amânată pentru toamnă. Ce a spus şeful ANIF în Comisia de Agricultură?

Publicat: 30 iunie 2015 - 15:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Abonamentul anual pentru irigaţii ar scuti fermierii care irigă de costuri foarte mari pe care le au în prezent, a explicat Florin Barbu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), în şedinţa Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, din 29 iunie 2015. Acesta a mai spus că, deşi este secetă, numai 100.000 ha au fost irigate până în prezent, din 330.000 ha contractate, şi 823.000 ha efectiv pregătite pentru irigat, iar cauza ar fi starea defectuoasă a infrastructurii secundare de irigaţii.

Şeful ANIF a explicat modificările solicitate de MADR şi ANIF pentru OUG 79/2013 privind Legea îmbunătăţirilor Funciare, dar care nu au fost aprobate în şedinţa Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor şi urmează să mai fie tranşate în toamnă.

„Am solicitat anumite modificări care vizau introducerea unui abonament anual de 20 de lei pe hectar la irigaţii şi de 25 de lei pe hectar la desecare gravitaţională în fiecare amenenajare de irigaţii viabile de utilitate publică şi astfel s-ar elimina tariful anual pe care asociaţiile trebuie să îl plătească către ANIF, iar toate reparaţiile nu se vor mai face din tariful anual, ci din bugetul ANIF. De asemenea, pe lângă acest abonament era important să treacă în comisia parlamentară şi modificarea prin care toate costurile cu energia electrică, nu doar cele pe situaţii de urgenţă, ci tot ce înseamnă evacuarea apei din canalele de desecare, să fie suportate de agenţie, adică societăţile comerciale să nu mai plătească nici un ban. De exemplu, sunt societăţi comerciale care plătesc la o mie de hectare, pentru evacuarea apei, undeva la 2-3 miliarde de lei vechi, ori în cazul unui abonament, la 1.000 de hectare ori 25 de lei pe hectar la desecare, costurile sunt la 250 de milioane de lei vechi pe an. Practic, toţi plătesc acest abonament anual şi nu mai trebuie să plătescă nimic la evacuarea apei sau la irigaţii”, a explicat directorul general al ANIF, citat de Agerpres.

ANIF nu vrea să treacă la infrastructura secundară de irigaţii la OUAI-uri

În Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor au fost dezbateri aprinse şi în ceea ce priveşte predarea în folosinţă a infrastructurii secundare de irigaţii pe o perioadă de 10 ani şi abia ulterior în proprietate, o măsură solicitată tot de MADR.

„Înainte, OAIU-urile primeau infrastructura secundară de irigaţii în proprietate, dar am luat decizia să le dăm doar în folosinţă. Am transferat către 345 de OAIU-uri înfiinţate 1000 de staţii, din care la momentul de faţă mai sunt funcţionale doar 110 -120, iar restul sunt nefuncţionale. De acea am decis să nu mai dăm în proprietate aceste staţii, ci să le dăm cu dreptul de folosinţă, dar prin care pot să şi acceseze noile fonduri din PNDR. După 10 ani au dreptul la proprietate, dar în aceşti 10 ani trebuie să fie sub supravegherea Agenţiei şi a ministerului. Noi vrem ca domeniul public să nu mai fie dat nici în folosinţă, ci să rămână în subordinea Agenţiei. Până acum am avut 124 de proiecte depuse pe vechiul PNDR pe infrastructura secundară de irigaţii şi de acum, pe noul PNDR, există posibilitatea pentru încă 500 de organizaţii să depună proiecte a câte un milion de euro fiecare", a mai spus Barbu.

irigatii_b

Numai 100.000 ha irigate până în prezent, din 330.000 contractate

Şeful ANIF crede că nu preţul este motivul pentru care fermierii şi organizaţiile utilizatorilor de apă au renunţat la irigaţii, deşi în multe zone din ţară s-a instalat seceta pedologică, ci lipsa reabilitării staţiilor de pompare.

„Am analizat situaţia, am fost pe teren şi staţiile de pompare predate oraganizaţiilor sunt nereabilitate, pentru că organizaţiile aşteaptă fondurile pe noul PNDR, unde sunt disponibile în jur de 500 de milioane de euro. Pe lângă aceste staţii de pompare mai avem o problemă: federaţiile şi organizaţiile udătorilor de apă trebuie să deţină acele echipamente, pe care nu le deţin la momentul de faţă”, a explicat Barbu.

Doar 100.000 de hectare au fost irigate în acest an până în prezent, deşi suprafaţa contractată este de 330.000 de hectare, a mai declarat Florin Barbu, la finalul şedinţei din Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor.

„În prezent sunt viabile pentru irigaţii în acest an 1,5 milioane de hectare, din care 823.000 de hectare sunt efectiv pregătite pentru irigat, dar în momentul de faţă am avut solicitări şi am irigat doar pe 100.000 de hectare, deşi avem contractate 330.000 de hectare. Prima umplere a canalelor s-a făcut de către ANIF şi a fost suportată din bugetul Agenţiei. Canalele pe infrastructura principală, pe 823.000 de hectare, au fost pline şi cred că putea să irige toată lumea”, a spus şeful ANIF, citat de Agerpres.

ANIF a cumpărat energie electrică de pe bursă cu 154 lei/MWh, pentru tot anul 2015

Acesta a precizat că ANIF a reuşit să cumpere în acest an energie electrică de pe bursă, de la BRM, la cel mai mic preţ de pe piaţă, de 154 lei/MWh, cu 35% mai mic faţă de anul 2013 şi că ANIF a cumpărat o cantitate de 90.000 MWh, suficientă pentru anul 2015. ANIF a fost acreditată din 2 august 2013 să cumpere energie de pe bursă, după ce MADR a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) licenţă de furnizare de energie pentru ANIF, în vederea achiziţionării energiei necesare irigaţiilor la preţuri mai mici.

Vizualizat: 2022 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

MADR propune subvenţionarea integrală a energiei electrice pentru irigaţii

MADR propune subvenţionarea integrală a energiei electrice pentru irigaţii

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de Ordonanţă de urgenţă prin care propune subvenţionarea în proporţie de 100% din bugetul de stat a costului cu energia electrică pentru irigaţii, pe toată suprafaţa contractată în 2015, de 350.000 hectare.

Întrebare pentru ministrul Agriculturii: Ce faceţi cu irigaţiile?

Întrebare pentru ministrul Agriculturii: Ce faceţi cu irigaţiile?

Senatorul de Bacău Marcel Bujor (UNPR) îi solicită ministrului Daniel Constantin un răspuns scris privind acţiunile pe care le va demara MADR pentru a susţine dezvoltarea şi consolidarea infrastructurii sistemului de irigaţii şi măsurile de sprijin pentru fermierii afectaţi de secetă în 2015, în condiţiile în care seceta loveşte deja culturile agricole, iar infrastructura de irigaţii deserveşte suprafeţe foarte mici faţă de necesar.

Daniel Botănoiu: Căutăm o formulă logică pentru legea irigațiilor

Daniel Botănoiu: Căutăm o formulă logică pentru legea irigațiilor

Finanțare prin planul Juncker, parteneriate publice-private, abonamente la rețeaua de irigații, toate sunt potențiale soluții pentru refacerea infrastructurii principale de irigații din țara noastră.

Iată ce soluții are ministrul Agriculturii dacă Planul Juncker nu ne dă miliardul de euro pentru irigații!

Iată ce soluții are ministrul Agriculturii dacă Planul Juncker nu ne dă miliardul de euro pentru irigații!

Aproape în fiecare discurs, ministrul Agriculturii vorbește și despre miliardul de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Problema începe să-l preocupe și pe președintele Comisiei de agricultură.

Proiect: Utilizatorii de irigaţii vor plăti abonament anual de 20 lei/hectar

Proiect: Utilizatorii de irigaţii vor plăti abonament anual de 20 lei/hectar

Ministerul Agriculturii propune introducerea unui abonament anual de 20 de lei pe hectar în cele 56 de amenajări de irigaţii care deservesc 825.000 de hectare, pentru a putea garanta investiţiile necesare pentru infrastructura principală de irigaţii.

Galaţi: 6.000 mii de lei asiguraţi de la bugetul de stat pentru irigaţii şi desecare

Galaţi: 6.000 mii de lei asiguraţi de la bugetul de stat pentru irigaţii şi desecare

Analizând interesul continuu al organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii situate în zona Cudalbi, Griviţa, Matca, Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Sud a promovat la Ministerul Agriculturii o notă de fundamentare prin care s-a analizat posibilitatea schimbării soluţiei de asigurare a apei pentru irigaţii pentru o suprafaţă de 14.732 ha - amenajări existente.

Vin banii pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Cine îi primeşte şi cum îi gestionează?

Vin banii pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Cine îi primeşte şi cum îi gestionează?

Reabilitarea sistemelor de irigaţii Crivina-Vânju Mare şi Izvoarele-Cujmir nu poate începe dacă nu vor fi constituite asociaţiile udătorilor de apă, a declarat directorul interimar al Unităţii de Administraţie Mehedinţi a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Constantin Căprărescu.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii