ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ! Senatul României a adoptat miercuri, 25 septembrie 2019, cu 76 de voturi pentru și o abținere, Legea pentru completarea cu un articol nou a Ordonanței de Urgență a Guvernului 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți din agricultură 2015-2020. Noul articol de lege introduce o nouă situație considerată forță majoră, astfel încât fermierii să-și păstreze subvențiile, și anume atacul animalelor sălbatice.
Potrivit noului articol de lege, distrugerea terenurilor agricole, silvice și a animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea 4072006 vânătorii și protecției fondului cinegetic se consideră caz de forță majoră sau circumstanță excepțională. În acest fel, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este obligată să le achite fermierilor subvențiile pentru terenurile agricole distruse de sălbăticiuni sau pentru animalele ucise de sălbăticiuni. Măsura este valabilă atât în cazul terenurilor cultivate, cât și a pășunilor și pajiștilor permanente.
În forma inițială a articolului de lege, măsura era valabilă dar pentru culturile agricole distruse și animalele ucise. Extinderea la pășuni și la pajiști a fost făcută printr-un amendament al Comisiei pentru agricultură din Parlament.
Ordonanța subvențiilor APIA enumeră cazurile principale de forță majoră și circumstanțe excepționale care sunt recunoscute în procesul de finanțare, gestionare și monitorizare a politicii agricole după cum urmează:
- decesul beneficiarului;
- incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
- o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
- distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
- o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
- exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.
Astfel, dacă beneficiarul nu a fost în măsură să respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligații din cauza unui caz de forță majoră sau a unor circumstanțe excepționale, acesta are în continuare dreptul la ajutor pentru suprafața eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale.
Cu toate acestea, constatăm că din această enumerare lipsește un caz deosebit de important pentru agricultorul român și anume distrugerea culturilor agricole, silvice și animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic.
În consecință, prezenta inițiativă completează OUG nr.3/2015 cu acest nou caz de forță majoră/circumstanță excepțională, se arată în Expunerea de motive la proiectul de lege votat de miercuri de senatori.
Senatul este prima cameră sesizată, votul decisiv aparține Camerei Deputaților unde a fost transmisă legea în forma adoptată de Senatul României.