Adama
Vinasa Rompak

LAPAR cere consultarea fermierilor în privinţa cultivării organismelor modificate genetic (OMG) în România

Publicat: 13 mai 2015 - 19:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită autorităţilor să fie consultaţi direct şi constructiv în procesul de elaborare a poziţiei oficiale pe care România urmează să şi-o facă oficial cunoscută pe tema cultivării organismelor modificate genetic (OMG), întrucât decizia îi afectează major.

Potrivit lui Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, conducerea organizaţiei a trimis,în acest sens, în 13 mai 2015, câte o scrisoare deschisă Guvernului, preşedintelui ţării, şi Comisiilor parlamentare de Mediu şi Agricultură.

„De data aceasta, LAPAR este hotărâtă să nu cedeze, pentru că în joc este business-ul lor şi fermierii trebuie să hotărască din ce fac acest business”, a spus Baciu, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe privind poziţia României cu privire la biotehnologii, desfăşurată la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor.

„Cu alte cuvinte, se legiferează dreptul de a invoca alte motive decât de natură ştiinţifică, pentru a nu se tot inventa pseudo-dovezi că produsele MG ar fi periculoase, EFSA să le respingă ca nefondate şi totuşi statele membre să continue să interzică OMG fără nici o bază legală! Astfel, se stabileşte un precedent negativ care constituie un motiv de reală îngrijorare pentru producătorii agricoli”, se menţionează în scrisoarea LAPAR, referitor la Directiva (UE) 412/2015, care permite statelor membre UE să restricţioneze sau să interzică cultivarea pe teritoriul lor a plantelor MG autorizate în UE.

Nini Săpunaru: „Putem să cultivăm soia şi nu suntem de acord să importăm şrot de soia din Argentina, când pot să îl cultiv singur şi o parte să îl export”

Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, a subliniat că România trebuie să decidă dacă va cultiva organisme modificate genetic şi a explicat cum se derulează procesul privind autorizarea cultivării OMG.

Guvernul României dezbate în mod public şi trebuie să ajungă la o concluzie şi să solicite cultivarea unui produs. În acel moment, Comisia Europenă trebuie să ia act de solicitare, produsul începe procedura de autorizare, care poate să dureze un an, doi, patru sau cinci. Guvernul, prin reprezentanţii săi, prin Ministerul Agriculturii, trebuie să se ducă să facă presiuni la Uniunea Europenă şi să spună "nu ştiu ce faceţi voi acolo, dar noi putem să cultivăm soia şi nu suntem de acord să importăm şrot de soia din Argentina când pot să îl cultiv singur şi o parte să îl export”, a spus Nini Săpunaru, citat de Agerpres.

Boabe de soia_b

UE permite utilizarea OMG ca produse alimentare şi ca furaje

Comisia Europeană (CE) a prezentat, în 22 aprilie 2015, rezultatele reexaminării procesului decizional în ceea ce priveşte autorizarea utilizării organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare şi ca furaje.

Organizaţia Greenpeace a dezaprobat decizia Comisiei Europene (CE) de a permite la nivelul Uniunii Europene utilizarea OMG ca produse alimentare şi ca furaje.

.

Vizualizat: 1536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Nini Săpunaru: Provocarea maximă pentru noi este cultivarea plantelor modificate genetic

Nini Săpunaru: Provocarea maximă pentru noi este cultivarea plantelor modificate genetic

Președintele Comisiei de agricultură a participat la un eveniment organizat la Bacău de compania Timac Agro. După întâlnire, Nini Săpunaru a postat pe pagina sa de facebook o declarație interesantă despre cultivarea OMG.

Nini Săpunaru: Suntem pregătiți să cultivăm soia modificată genetic

Nini Săpunaru: Suntem pregătiți să cultivăm soia modificată genetic

Cultivarea organismelor modificate genetic a fost unul dintre subiectele abordate de președintele Comisiei pentru Agricultură, Nini Săpunaru, la întâlnirea cu comisarul european Phil Hogan, a informat printr-un comunicat Camera Deputaților.

România poate să interzică sau să aprobe cultivarea de OMG

România poate să interzică sau să aprobe cultivarea de OMG

Consiliul European a dat astăzi dreptul ţărilor membre UE să aleagă dacă interzic sau aprobă cultivarea organismelor modificate genetic.

Statele UE au liber să decidă pro sau contra OMG

Statele UE au liber să decidă pro sau contra OMG

Parlamentul European a aprobat, în 13 ianuarie 2015, o directivă care acordă ţărilor membre UE dreptul de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, o soluţie de compromis criticată atât de ecologişti, cât şi de producătorii de OMG.

China aprobă importul a noi soiuri de soia modificată genetic

China aprobă importul a noi soiuri de soia modificată genetic

Veşti bune pentru dezvoltatorii de seminţe modificate genetic. Autorităţile chineze au aprobat importurile a două noi soiuri de soia transgenică.

Cultivarea OMG ar putea rămâne la latitudinea fiecărui stat membru al UE

Cultivarea OMG ar putea rămâne la latitudinea fiecărui stat membru al UE

Guvernele europene și-au dat joi acordul pentru ca autorizarea sau interzicerea cultivării organismelor modificate genetic (OMG) să rămână la latitudinea fiecărui stat membru.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii