Adama
Vinasa Rompak

Judeţul Satu Mare, pe primul loc din ţară la cultura de sfeclă de zahăr

Publicat: 31 iulie 2011 - 21:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Judeţul Satu Mare ocupă primul loc din ţară la cultura de sfeclă de zahăr, înregistrându-se, anul trecut, producţii record de peste 80 tone/hectar. Cu toate acestea, suprafaţa cultivată a scăzut în acest an la jumătate din cea de anul trecut, fiind cultivate numai 1.500 ha.  România cultivă, în prezent, puţin peste 20.000 ha cu sfeclă de zahăr şi are dreptul să producă doar 104 mii tone de zahăr din sfeclă.

Potrivit directorlui Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Satu Mare, Ioan Cioltean, în ciuda faptului că în toamna anului trecut recoltarea sfeclei de zahăr a întârziat cu aproximativ două săptămâni, fermierii au fost mulţumiţi de veniturile obţinute.

Producţii record de 80 tone/ha în 2010

„Suntem pe locul I la cultura de sfeclă de zahăr. Au fost producţii record de 80 de tone/hectar la Santău, faţă de media de 30-40 de tone. Cu toate că a fost o cultură profitabilă, anul acesta suprafaţa cultivată a scăzut la jumătate”, a declarat Cioltean, citat de Agerpres, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute.

Suprafaţa cultivată în judeţul Satu Mare a scăzut la jumătate în 2011

Dacă în anul 2010 au fost 3.000 hectare cu sfeclă de zahăr, în acest an au fost însămânţate 1.551 hectare, fermierii fiind nemulţumiţi în principal de schimbarea modalităţii de acordare a subvenţiei.

Producţia din această toamnă a fost deja negociată la peste 33 euro/tonă

Cioltean a explicat că, în urma scăderii suprafeţei cultivate a crescut preţul sfeclei de zahăr, de la 26,29 euro/tonă în 2010, la 33,29 euro/tonă, preţ negociat pentru producţia din această toamnă.

Tabără: România ar putea cultiva 150.000 ha cu sfeclă de zahăr, în loc de 20.000, şi ar scăpa de importurile de zahăr 

România ar scăpa de importurile de zahăr dacă ar cultiva 150.000 ha cu sfeclă de zahăr şi nu 20.000 ha, cât cultivă în prezent, a declarat, recent, ministrul Agriculturii. Astfel, ţara noastră ar putea să producă 500.000-550.000 tone de zahăr, a mai spus Tabără.

Acesta a precizat că România ar trebui să îşi reconsidere poziţia, în condiţiile în care “preţul zahărului a crescut spectaculos la nivel mondial şi trebuie să vedem ce se poate întâmpla dacă jumătate din producţia de trestie de zahăr din lume se va orienta către producţia de etanol”. Pentru aceasta, însă, este nevoie de o strategie serioasă în sector.

Cota de zahăr a României: 104 mii tone, împărţită de patru fabrici

Patru fabrici îşi vor împărţi cota anuală de producţie de zahăr alb din sfeclă de zahăr alocată României în anul de comercializare 2011-2012, care se ridică la 104,69 mii tone, astfel: Zahărul Oradea - 28,65 mii tone (27%), Zahărul Luduş - 33,4 mii tone (32%),
Fabrica de Zahăr Bod - 18,4 mii tone (18%) şi Agrana România - 24,24 mii tone (23%).

Suplimentarea cotei de zahăr a României a fost discutată cu comisarul Dacian Cioloş în primăvara acestui an. Potrivit lui Cioloş, o creştere a cotei nu este posibilă în prezent, iar după 2015 se discută chiar eliminarea cotelor de zahăr.

Vizualizat: 3561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ucraina preconizează o creştere de 40% la producţia de sfeclă de zahăr

Ucraina preconizează o creştere de 40% la producţia de sfeclă de zahăr

Potrivit estimărilor preliminare, anul acesta Ucraina va înregistra o producţie la sfecla de zahăr cu 40% mai mult decât recolta obţinută în 2010. Din datele oficiale rezultă că suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr pe teritoriul Ucrainei a crescut cu 60.000 de hectare faţă de anul trecut, ajungându-se în prezent la 540 mii de hectare, cea mai mare parte fiind într-o stare bună.

Tabără visează la mărirea cotei de zahăr, Cioloş spune pas

Tabără visează la mărirea cotei de zahăr, Cioloş spune pas

La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei întrevederi cu fermierii din judeţul Cluj, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că România intenţionează să ceară o majorare a cotei de zahăr, până la 530 mii de tone. Valeriu Tabără ar urma să discute despre această chestiune cu Dacian Cioloş, însă comisarul european pentru Agricultură nu crede în acest demers.

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii