În ciuda faptului că se află de ani buni în mare suferinţă, fiind subfinanţată, subdimensionată, restructurată, cu câmpurile experimentale ciuntite, iată că cercetarea românească ... nu moare, dar nici nu se predă!
O ţine în viaţă doar apetitul pentru nou, pentru creaţie al unor oameni de ştiinţă care îşi iubesc necondiţionat şi cu mult devotament profesia.
12 noi brevete pentru cercetarea românească
La sfârşitul lunii septembrie, Inspectoratul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor a hotărât să acorde 12 brevete pentru noile creaţii vegetale ale cercetării româneşti.
Ca urmare, speciile de plante brevetate şi protejate sunt următoarele: tomata Chiquita pot şi salata Helmut (solicitant şi ameliorator SC Agrolsel SRL din Câmpia Turzii); soiurile de castraveţi Geroy, Cloud şi Metex (Agrosel, ameliorator Wing Seed BV)
grâul Adelina (Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Simnic, ameliorator Gabriela Păunescu), iarba elefantului Nisa, (solicitant Sablexter SRL din Bucureşti, ameliorator Ioan Sabău) şi iarba elefantului Art (cerută de Art Intermed SRL din Bucureşti, ameliorator Alexandru Coman).
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea este prezent pe podiumul brevetării cu triticalele Oda FD (amelioratori: Nicolae Săulescu, Gheorghe Ittu, Pompiliu Mustăţea, Mariana Ittu şi Elena Petcu); camelina Camelia ( Ioan Toncea şi Christian Gladysz); lucerna Mihaela (- Maria Schitea, Teodor Martura şi Mihail Paul Varga) şi cu porumbul Crişana – ameliorat de cercetătorii Ion Antohe, Georgeta Dicu şi Octavian Cosmin.
ISTIS a acceptat denumirile a noi soiuri de plante
De asemenea, ISTIS a acceptat denumirile Sweet spirit şi Sweet thing, propuse pentru noile soiuri de porumb zaharat, solicitate de Agrosel, ameliorator – Abbott & Cobb Ink Feasterville, Iustin, Mimi şi Minodora pentru piersic, cerute de Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa, ameliorator Liana Melania Dumitru, şi Chişnău, pentru nuc, solicitant SC Boss Group SRL din Suceava, ameliorator Ion Ţurcanu.
Pe zona plantelor furajere, au fost acceptate denumirile Roxana 1 pentru trifoi roşu, Vlamar pentru sparcetă şi Dacia 1 pentru ghizdei, cerute de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, amelioratori: Mircea Savatti şi Mihai Olar, la care s-a adăugat şi denumirea Otilia pentru o varietate de grâu ameliorat de un colectiv de cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Fundulea, format din: Nicolae Săulescu, Gheorghe Ittu, Pompiliu Mustăţea, Mariana Ittu şi Elena Petcu.
Agrosel a depus patru cereri de brevet
Potrivit sursei citate, în data de 22 august 2013, SC Agrosel SRL Câmpia Turzii a depuse un număr de patru cereri de brevet pentru mărul Amalia, măceşul Moldova – şi două varietăţi de corn – Şerbăneşti şi Săuceşti, toate aceste soiuri de plante horticole fiind ameliorate de cercetătorul băcăoan Ioan Viorel Rati.
S-a ofilit floarea-soarelui Neptun
De asemenea, INCDA Fundulea a hotărât să renunţe la brevetul pentru floarea-soarelui Neptun, soi creat şi protejat din anul 2008.
Puţină legislaţie
Potrivit legislaţiei în vigoare, dreptul la brevetul pentru soi aparţine amelioratorului şi poate fi transmis prin cesiune. Brevetul de invenţie conferă titularului dreptul exclusiv de a reproduce, multiplica, comercializa şi concesiona soiul respectiv, plante întregi sau părţi de plantă, elemente de reproducţie sexuată sau de multiplicare vegetativă.
De asemenea, dreptul de a produce şi comercializa sămânţa amelioratorului, sămânţa de prebază şi sămânţa de bază aparţine exclusiv titularului de brevet de invenţie al soiului respectiv.