Adama
AGRICOVER

ISTIS: Cercetarea românească... nu moare, dar nici nu se predă!

Publicat: 12 noiembrie 2013 - 11:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda faptului că se află de ani buni în mare suferinţă, fiind subfinanţată, subdimensionată, restructurată, cu câmpurile experimentale ciuntite, iată că cercetarea românească ... nu moare, dar nici nu se predă!

O ţine în viaţă doar apetitul pentru nou, pentru creaţie al unor oameni de ştiinţă care îşi iubesc necondiţionat şi cu mult devotament profesia.

12 noi brevete pentru cercetarea românească
La sfârşitul lunii septembrie, Inspectoratul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor a hotărât să acorde 12 brevete pentru noile creaţii vegetale ale cercetării româneşti.
Ca urmare, speciile de plante brevetate şi protejate sunt următoarele: tomata Chiquita pot şi salata Helmut (solicitant şi ameliorator SC Agrolsel SRL din Câmpia Turzii); soiurile de castraveţi Geroy, Cloud şi Metex (Agrosel, ameliorator Wing Seed BV)
grâul Adelina (Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Simnic, ameliorator Gabriela Păunescu), iarba elefantului Nisa, (solicitant Sablexter SRL din Bucureşti, ameliorator Ioan Sabău) şi iarba elefantului Art (cerută de Art Intermed SRL din Bucureşti, ameliorator Alexandru Coman).
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea este prezent pe podiumul brevetării cu triticalele Oda FD (amelioratori: Nicolae Săulescu, Gheorghe Ittu, Pompiliu Mustăţea, Mariana Ittu şi Elena Petcu); camelina Camelia ( Ioan Toncea şi Christian Gladysz); lucerna Mihaela (- Maria Schitea, Teodor Martura şi Mihail Paul Varga) şi cu porumbul Crişana – ameliorat de cercetătorii Ion Antohe, Georgeta Dicu şi Octavian Cosmin.

ISTIS a acceptat denumirile a noi soiuri de plante
De asemenea, ISTIS a acceptat denumirile Sweet spirit şi Sweet thing, propuse pentru noile soiuri de porumb zaharat, solicitate de Agrosel, ameliorator – Abbott & Cobb Ink Feasterville, Iustin, Mimi şi Minodora pentru piersic, cerute de Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa, ameliorator Liana Melania Dumitru, şi Chişnău, pentru nuc, solicitant SC Boss Group SRL din Suceava, ameliorator Ion Ţurcanu.
Pe zona plantelor furajere, au fost acceptate denumirile Roxana 1 pentru trifoi roşu, Vlamar pentru sparcetă şi Dacia 1 pentru ghizdei, cerute de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, amelioratori: Mircea Savatti şi Mihai Olar, la care s-a adăugat şi denumirea Otilia pentru o varietate de grâu ameliorat de un colectiv de cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Fundulea, format din: Nicolae Săulescu, Gheorghe Ittu, Pompiliu Mustăţea, Mariana Ittu şi Elena Petcu.

Agrosel a depus patru cereri de brevet
Potrivit sursei citate, în data de 22 august 2013, SC Agrosel SRL Câmpia Turzii a depuse un număr de patru cereri de brevet pentru mărul Amalia, măceşul Moldova – şi două varietăţi de corn – Şerbăneşti şi Săuceşti, toate aceste soiuri de plante horticole fiind ameliorate de cercetătorul băcăoan Ioan Viorel Rati.

S-a ofilit floarea-soarelui Neptun
De asemenea, INCDA Fundulea a hotărât să renunţe la brevetul pentru floarea-soarelui Neptun, soi creat şi protejat din anul 2008.

Puţină legislaţie
Potrivit legislaţiei în vigoare, dreptul la brevetul pentru soi aparţine amelioratorului şi poate fi transmis prin cesiune. Brevetul de invenţie conferă titularului dreptul exclusiv de a reproduce, multiplica, comercializa şi concesiona soiul respectiv, plante întregi sau părţi de plantă, elemente de reproducţie sexuată sau de multiplicare vegetativă.
De asemenea, dreptul de a produce şi comercializa sămânţa amelioratorului, sămânţa de prebază şi sămânţa de bază aparţine exclusiv titularului de brevet de invenţie al soiului respectiv.

Vizualizat: 3165 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

13 noiembrie 2024 - 05:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de plăți în avans, pe hectar și cap animal, pentru fermieri și crescători de animale. Avansul APIA este de 70% din plățile directe pe hectar și cap animal, aferente acestui an, și de 85% din plățile compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

13 noiembrie 2024 - 04:58

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații, finanțate prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

13 noiembrie 2024 - 04:43

Programul „Rabla pentru tractoare” va fi lansat până la finalul acestui an. Administrația Fondului pentru Mediu va acoperi 65% din valoarea de achiziție, iar pentru fermierii care au până în 40 de ani, procentul de finanțare se majorează la 80%. Însă valoarea de achiziție a tractorului, inclusiv a accesoriilor aferente, nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Legea Arendei, urgent modificată!

Legea Arendei, urgent modificată!

12 noiembrie 2024 - 19:29

Legea Arendei revine în prim-plan, după mai multe încercări nereușite în 2023 și 2024 de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă. Concret, asociațiile de fermieri au cerut ca actul normativ să fie adoptat de urgență și publicat în Monitorul Oficial până la finele lunii.

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

12 noiembrie 2024 - 11:43

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 11.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 619.751 fermieri, cu o sumă totală de 854.874.337,79 euro (4.253.289.059,12 lei).

Creștem subvențiile pentru fermieri!

Creștem subvențiile pentru fermieri!

12 noiembrie 2024 - 07:02

După o întâlnire cu fermierii din Teleorman, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va crește subvențiile agricole de care beneficiază agricultorii.

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

11 noiembrie 2024 - 15:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează din 2 decembrie 2024 plățile finale pe hectar și cap animal., aferente acestui an, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, într-o intervenție la TVR 1, emisiunea Agrostrategia. 

Adrian Pintea: ANT ajutor național tranzitoriu zootehnic și vegetal la plată din ianuarie 2025!

Adrian Pintea: ANT ajutor național tranzitoriu zootehnic și vegetal la plată din ianuarie 2025!

11 noiembrie 2024 - 15:16

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, subvenție populară printre crescătorii de ovine/caprine și vaci intră la plată din ianuarie 2025, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, la emisiunea Agrostrategia, TVR 1. 

Ce plăți se fac săptămâna aceasta pentru fermieri, crescători de animale!

Ce plăți se fac săptămâna aceasta pentru fermieri, crescători de animale!

11 noiembrie 2024 - 05:11

Plățile din agricultură pentru această săptămână de noiembrie. Care sunt plățile pe hectar, cap animal care ajung în această săptămână la fermieri, crescători de animale?

Suma APIA pe cap vacă de lapte pe care o încasează în decembrie crescătorii!

Suma APIA pe cap vacă de lapte pe care o încasează în decembrie crescătorii!

11 noiembrie 2024 - 04:09

Crescătorii de bovine primesc în decembrie de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) diferența dintre avansul APIA achitat din cuantumul pe cap animal al sprijinului cuplat pentru venit din zootehnie și cuantumul integral.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii