La sfârşitul anului trecut, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a depus la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) cereri de brevet pentru tomatele Florina 44 şi Aura, fasolea de grădină Maura 2000 şi Anisia, castravetele amar Rodeo, ameliorator Costel Vînătoru, precum şi pentru ardeiul Victor, ameliorator, Floarea Burnichi.
De asemenea, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de zahăr Braşov a solicitat brevetarea cartofului Braşovia, ameliorator Radu Hermeziu, şi SC Quality Crops Genetics SRL pentru cinci noi soiuri de floarea-soarelui: QC Bravo, QC Zorba, ED869A, ED765A şi RHA SUR 3RF .
În luna martie, ISTIS a brevetat nouă noi creaţii vegetale
În luna martie a.c., Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) a acordat nouă brevete pentru noile creaţii vegetale care au întrunit condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Acestea sunt: nucul Chişinău, proprietar SC Boss Group SRL, ameliorator – Ion Ţurcanu, trifoiul roşu – Roxana 1, sparceta - Vlamar şi ghizdeiul – Dacia 1, aparţinând de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, amelioratori Mircea Savatti şi Mihai Olar, grâul – Otilia, proprietar - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, amelioratori, Nicolae Săulescu, Gheorghe Ittu, Pompiliu Mustăţea, Mariana Ittu şi Elena Petcu, trei noi varietăţi de piersic - Iustin, Minodora, Mimi, proprietate a Staţiunii de Cercetare-Devoltare pentru Pomicultură Constanţa,
ameliorator Melania Liana Dumitru şi salcia Pesred pentru CET Govora S.A., ameliorată la Universitatea Craiova în colaborarea cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Vâlcea.