SUBVENȚII. 85% din totalul agricultorilor care cer subvențiile, din cei 880.000, au exploatații agricole între 1 ha și 5 ha și încasează sume mici din subvenții. Un fermier adevărat, care exploatează de la câteva sute de hectare în sus, nu așteaptă neapărat subvenția, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, pentru Realitatea TV. Ce le promite ministrul agriculturii fermierilor mari?
85% din totalul agricultorilor care cer subvențiile, din cei 880.000, au exploatații agricole între 1 ha și 5 ha. Înmulțiți cu 165 de euro/ha, cât este subvenția pe suprafață, și rezultă undeva la 900 de euro pe întreaga exploatație, spune ministrul Achim Irimescu. 54% din acești fermieri au doar un singur hectar. Suma pe care o așteaptă de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este mică, 165 de euro.
Deci, nu discutăm de fermierii mici. Sigur, eu îmi doresc ca banii să ajungă rapid la toți fermieri. Dar cei mai afectați sunt cei, care nu sunt decât câteva mii, cu ferme mari. Fermă mare, în accepțiunea noastră, înseamnă de la câteva sute de hectare în sus. Acești fermieri sunt cei care au avut inputuri de cumpărat substanțial, au avut credite și ei sunt într-adevăr cei mai afectați. Sigur, un fermier adevărat nu este neapărat în așteptarea acestor bani, a declarat ministrul agriculturii, pentru Realitatea TV. Pe de altă parte, Achim Irimescu recunoaște că subvenția este un venit important și e normal ca fermierul să-l aștepte și să intre cât mai rapid în cont.
Ministrul agriculturii le promite fermierilor mari că nu vor mai prinși sistematic, an de an, în eșantioanele de control, în ciuda sumelor mari pe care le au de încasat din subvenții.
Este vorba de fermierii mari care sunt controlați an de an și aici e o problemă și trebuie să o rezolvăm în anii viitori. Eu înțeleg că e pe bază de analiză de risc și acolo unde sunt sumele cele mai mari, sigur că analiza de risc indică necesitatea unui control mai sistematic. Dar, pe de altă parte, nu e normal ca toți fermierii mari să fie controlați sistematic, an de an, din 2007 până-n prezent. Repet, este vorba de fermierii care au fost în control și care au avut probleme la control. De exemplu, unele erori, atunci au intrat în sistem, o bună parte din ei au fost plătiți, dar partea care are banii cei mai mulți, cei mai mari fermieri, e vorba de peste 300 de milioane de euro vor intra zilele acestea. Încetul cu încetul, sigur nu toți în aceeași zi, la plată, spune Irimescu.
Ponderea mare a fermierilor mici nu face decât să confirme fărămițarea terenurilor agricole. Potrivit unui studiu făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică, în România sunt peste trei milioane şi jumătate de exploataţii agricole. Adică, o treime din numărul exploatațiilor înregistrate în Uniunea Europeană.
Suntem pe locul şase în Europa ca suprafaţă agricolă şi potenţial de producţie. Dar suntem trași în jos de fărămițarea terenurilor agricole. O fermă medie din România lucrează mai puţin de 4 hectare. În timp ce în celelalte ţări, media este între 50 şi 150 de hectare. Peste 90% dintre exploataţiile agricole româneşti sunt, de fapt, gospodării care lucrează cel mult cinci hectare.