Fermierii români cer să li se dea voie să cultive această plantă! Paradoxal, agricultorilor noștri li se interzice în timp ce României i se permite să importe cantități semnificative. Importurile aduc pierderi uriașe bugetului nostru, de miliarde de dolari, dar contribuie și la menținerea agriculturii românești într-un stadiu neperformant, dezvăluie un document oficial.
De anul trecut, există o subvenție mare pentru această cultură, 325 euro/ha. Sprijinul cuplat ar urma să crească anul acesta cu 10 euro/ha. Vorbim despre cultura de soia.
Fermierii români nu au voie să cultive soia modificată genetic! Se știe deja și este un subiect controversat. Mereu actuale sunt pierderile uriașe pe care le avem în fiecare an cu importarea exact a ceea ce ne este interzis la cultivare. Interdicția îi obligă pe fermieri să cultive soia nemodificată genetic.
Soia nemodificată genetic ar fi mai puțin rezistentă la dăunători și mulți dintre fermieri spun că au fost forțați să utilizeze tratamente chimice în exces pentru a scoate la hectar producția minimă de 1.300 kg boabe de soia, necesară pentru încasarea sprijnului cuplat. Câți bani pierdem din această ipocrizie politică?
Interzicerea cultivării soiei modificate genetic (MGO), începând cu anul 2007, a cauzat o pierdere anuală a României de peste 330 milioane dolari/an (circa 2 miliarde dolari în perioada 2005 – 2010), din care circa 150 milioane dolari/an pentru importul de boabe şi şroturi de soia din SUA, Argentina şi Brazilia, provenite numai din culturi modificate genetic, scrie într-o lucrare elaborată de academicieni și specialiști români despre dezvoltarea zonei agro-alimentare.
Toți agricultorii mari vor să cultive soia modificată genetic. Problema este că noi mâncăm soia modificată genetic, toate animalele noastre o mănâncă în furaje, este liberă la consum, dar nu este liberă la cultivare, iar singurii din Europa care pot să o cultive cu succes suntem noi, declară Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.
În 2015, în România au fost cultivate cu soia 187.807 ha. Dintre acestea, 91.000 ha cu sămânță certificată. Din suprafața totală cultivată cu soia, nici jumătate nu s-ar califica pentru sprijinul cuplat, mulți fermieri români ar fi obținut doar 1.000 kg boabe soia/ha sau chiar mai puțin.
Din 2016, pentru încasarea sprijinului cuplat este obligatorie, pe lângă producția minimă la hectar de boabe de soia, și folosirea sămânței certificate.
(sursa: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale)