Odată cu finalizarea campaniei de recoltare a păioaselor, fermierii au trecut la pregătirea unui nou sezon de producţie agricolă: însămânţări de toamnă.
La finalul lunii august, în Insula Mare a Brăilei pregătirile pentru însămânţarea rapiţei erau în toi. Insularii şi-au propus să cultive rapiţă pe 12.000 ha, din care 7.000 pe terenuri amenajate la irigat. „La noi cultura se înfiinţează după grâu; am dezmiriştit imediat după recoltat, la 4 cm, pentru încorporarea în sol a resturilor vegetale, apoi am fertilizat cu Superfosfat triplu pulbere (TSP) în doză de140 kg/ha. Adâncimea de prelucrare a solului s-a făcut la 25 cm. În câmp s-a utilizat şi un compactor ataşat pentru a realiza o tasare şi pentru a nu pierde apa din sol prin lucrare”, ne-a declarat Mihai Solomei, directorul tehnic al SC Agricost SRL.
Semănătorile performante sunt gata de lucru
Potrivit specialistului, semănatul rapiţei a debutat pe data de 25 august. Pentru pregătirea patului germinativ s-a lucrat cu un modul de 28 de semănători Gigante Corsa, care încorporează sămânţa la adâncimea 2 cm şi la o distanţă de 36 cm. Acestea sunt dotate cu fertilizatoare pentru o nutriţie de tip starter, cu introducerea în sol a unei doze de 30 kg de azot activ şi tot atâta fosfor. La forţa mecanică de care dispun, specialiştii din incinta îndiguită estimează finalizarea campaniei de înfiinţare a culturii de rapiţă în maximum 10 zile bune de lucru. Imediat după însămânţarea rapiţei se va da drumul la apă pe cele 7.000 ha amenajate la irigat. Apoi, atenţia se va concentra pe înfiinţarea culturilor de grâu şi de orz. Dacă vremea va permite, însămânţarea cerealelor păioase se va finaliza în perioada 25 septembrie - 1 octombrie.
Mai multe detalii privind campania de înfiinţare a culturilor de toamnă puteţi citi în revista Recolte bogate – septembrie 2014!