Adama
Vinasa Rompak

Însămânţările de toamnă, compromise de seceta prelungită

Publicat: 28 septembrie 2011 - 15:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de toamnă se află în perioada propice înfiinţării, luna septembrie fiind luna cea mai potrivită pentru semănatul rapiţei. Această lucrare nu a fost însă posibilă, din cauza secetei acute, din majoritatea judeţelor ţării. Lipsa precipitaţiilor îngreunează efectuarea lucrărilor de toamnă, dar aduce şi costuri de producţie mai ridicate.

Sălaj: "Seceta poate produse pagube serioase agricultorilor"

Seceta prelungită din ultima perioadă împiedică plantarea grâului de toamnă în Sălaj, potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, Ioan Bujiţă, lipsa ploilor în continuare putând produce pagube serioase agricultorilor din judeţ.

Grâul mai are şanse, chiar dacă se va întârzia semănatul.
„Probleme pot să apară, dacă nu plouă, pentru că nu se poate intra la însămânţările de toamnă. Deja, situaţia începe să ne preseze. Am sperat că la sfârşitul săptămânii, conform prognozei, va ploua, dar nu s-a întâmplat aşa. Deja sunt probleme pentru că nu se poate lucra pământul. Se ară, însă puţin, după ce se recoltează porumbul. Pe tarlalele unde a fost porumb şi se însămânţează grâu se mai poate face ceva pentru că lanurile de porumb au mai păstrat umiditate. Însă, dacă nu plouă în decurs de câteva zile, e o problemă. Imediat suntem la 1 octombrie şi noi nu am însămânţat aproape de loc,  200-300 de hectare de grâu. De obicei, până la data asta, era aproape gata de însămânţat”, a declarat, pentru Agerpres, Ioan Bujiţă.

Acesta a adăugat că, totuşi, ar mai fi timp pentru însămânţări până în jurul datei de 20 octombrie, însă, dacă până la venirea iernii grâul nu germinează, „l-ai însămânţat degeaba”.
În acest an agricol, în Sălaj au fost cultivate 5.075 de hectare de grâu, producţia obţinută fiind de 13.702 tone (2.699 kg/ha).

Botoşani: Mai puţin de 10% din terenurile agricole din judeţ sunt însământaţe

În judeţul Botoşani, din cauza secetei, pământul nu poate fi lucrat mai deloc. De însămânţări nici nu poate fi vorba. În jur de 3000 de hectare de teren agricol, din cele 38.000 înregistrate în tot judeţul, au fost arate şi însămânţate până la această oră.

Secară şi rapiţă s-a semănat în zona Prutului şi cam atât. Niciun bob de grâu sau alte cereale nu s-a aruncat pe pământ. „Nu se poate intra pe ogoare. Pământul este uscat. Rupi plugurile de uscat ce este. Nimeni nu se încumetă să strice seminţele şi să muncească degeaba pe timp de secetă”, a spus Florin Marţolea, şef Direcţia Agricolă Botoşani.
Cu toate că, timp ar mai fi pentru campania agricolă, este nevoie ca vremea să ţină cu fermierii. „Trebuie să plouă măcar cu 40 de litri pe metru pătrat vreo trei, patru zile continuu ca să poată începe campania de toamnă”, a mai spus Florin Marţolea.

Vizualizat: 2119 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Mehedinţi: Un nou siloz de cereale, de 44.000 de tone, a fost inaugurat

Mehedinţi: Un nou siloz de cereale, de 44.000 de tone, a fost inaugurat

Un siloz cu o capacitate de aproximativ 44.000 de tone a fost inaugurat recent, în zona portului fluvial de mărfuri din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Preţul rapiţei va fi unul excesiv anul viitor

Preţul rapiţei va fi unul excesiv anul viitor

Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, seceta a întărit solul şi va periclita cultivarea anumitor soiuri de plante, dar cu toate acestea, nu vor fi compromise culturile de grâu, orz sau orzoiacă.

„Situaţia din agricultură este îngrijorătoare” - Campania însămânţărilor de toamnă, blocată de secetă

„Situaţia din agricultură este îngrijorătoare” - Campania însămânţărilor de toamnă, blocată de secetă

Seceta prelungită din ţară creează probleme agricultorilor în ceea ce priveşte pregătirea terenului pentru lucrările de toamnă, din acest punct de vedere, campania de toamnă fiind efectiv blocată.

Efectele secetei prelungite: „pământul ia apa din plante”

Efectele secetei prelungite: „pământul ia apa din plante”

Anul 2011 ar fi fost cel mai bun an agricol din ultimii 10 ani, în judeţul Bacău. Seceta din ultima lună, însă, tinde să anuleze orice speranţă a agricultorilor, în acest sens.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii