Primăvara a sosit, iar agricultorii nu pierd vremea întrucât ceasul bun de semănat nu bate de două ori. Aceştia şi-au propus ca până la Sărbătorile de Paşti să fi încheiat în mare parte înfiinţarea culturilor de primăvară.
Fermierul Stelian Năstase, din comuna tulceană Văcăreni, coordona semănatul orzoaicei de primăvară pe ultimele suprafeţe. Sola avea 33 de hectare şi era situată pe un teren de baltă. Semănătoarea pentru cereale păioase produsă de MAT Craiova, tractată de un tractor New Holand de 100 CP, a fost reglată pentru 160 de kg boabe la hectar, încorporate la adâncimea de 3-5 cm. „Suntem aproape de mijlocul lunii martie şi ne-am încadrat în epoca optimă de semănat. Am făcut ogoarele de toamnă şi am fertilizat solul cu 150 kg/ha îngrăşăminte complexe. Acum, la pregătirea patului germinativ, am intervenit cu un disc şi combinator”, ne-a declarat cultivatorul.
Semănatul finalizat înainte de Paşti
În câmp, mecanizatorii Marin Crivăţ, Nicu Dragomir şi Lică Vasilache încheiaseră fertilizarea culturii de grâu cu azotat de amoniu şi aşteptau o temperatură propice în sol pentru înfiinţarea culturilor de porumb şi floarea-soarelui, pe 100 de hectare. Genetica este asigurată de Monsanto, cu trei hibrizi Dekalb, şi, respectiv, de Syngenta. „Cu toate că avem o întârziere de circa două săptămâni, vrem să încheiem campania însămânţărilor de primăvară înainte de 20 aprilie. Ceea ce mă îngrijorează este scumpirea preţului la combustibil de la 1 aprilie, care va depăşi pragul de 7 lei/l”, a precizat Stelian Năstase.
Galaţi: Ritm susţinut la înfiinţarea legumelor de câmp
Şi în zona Bădălanului, din apropierea municipiului Galaţi, campania agricolă de primăvară se desfăşura în ritm alert. Un modul de lucru format din trei semănători de mare precizie încorporau într-un teren bine pregătit agronomic - „ca pentru ceapă” - seminţele de morcov, păstârnac, pătrunjel şi ceapă. Suprafaţa de cultură este aceeaşi ca şi anul anterior, aproape 200 de hectare. „Până la Paşti, vrem să încheiem semănatul de primăvară la legumele de câmp, la orzoaică şi lucernă”, a precizat fermierul Oreste Mândru.
Băltirile pun în pericol solele cultivate
În vecinătate, Ion Preda se confrunta cu apa. Din cauza topirii zăpezilor, reţeaua de desecare a ANIF Galaţi s-a umplut. În unele locuri apei s-a revărsat din canalele secundare şi a inundat solele cultivate. „Am o suprafaţă de aproximativ 10 hectare sub apă. Pompele din staţia de desecare funcţionează, dar fără prea mult spor”, a susţinut agricultorul care lucrează 120 de hectare.