O nouă varietate de orez modificat genetic, dezvoltat de Institutul Naţional de Cercetare a Genomului Plantelor din New Delhi, India, poate îmbunătăţi absorbţia fosforului natural din sol, reducând utilizarea de îngrăşăminte artificiale pe bază de fosfor.
Acest orez a fost creat prin introducerea unei gene extrase dintr-un genotip tradiţional de orez numit Dular, cultivat în special în statele Bengalul de Vest, Bihar şi Assam. Sprijinit de Departamentul de Biotehnologie, studiul a arătat că gena în cauză joacă un rol important în îmbunătăţirea creşterii pe substratul fosforului organic printr-o mai bună absorbţie şi utilizare a fosfatului.
Lucrarea publicată în revista Plant Biotechnology Journal a demonstrat că introducerea genei produce o enzimă care, atunci când este secretată în sol prin rădăcinile plantei de orez, ajută la absorbţia fosforului organic disponibil în sol. Această enzimă măreşte absorbţia organică a fosforului cu aproximativ 50%, în condiţii experimentale controlate, şi, prin urmare, poate contribui la reducerea costului utilizării îngrăşămintelor pentru agricultori.
Deficienţa fosforului disponibil în plante este un factor limitator pentru cultivarea orezului în diferite tipuri de sol. Aplicarea îngrăşămintelor fosfatice poate compensa deficienţa fosforului din sol, dar este periculoasă atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru sănătate.
Fosforul este un mineral important în metabolismul, creşterea şi dezvoltarea plantelor, în general, şi în special a orezului. Aproximativ 20 milioane de hectare cultivate cu orez suferă de deficit de fosfaţi. În zonele majore de producţie a orezului, cum ar fi India, mai mult de 60% din sol suferă din cauza carenţelor de fosfor. Iar acest lucru este compensat prin aplicarea îngrăşămintelor fosfatice.