Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ÎNCHISOARE CU EXECUTARE! ANGAJAT APIA, PRIMAR ȘI FERMIER, CONDAMNAȚI pentru SUBVENȚII APIA ILEGALE!

Publicat: 07 octombrie 2018 - 08:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIER, CONDAMNAT LA PUȘCĂRIE PENTRU SUBVENȚII ÎNACASATE ILEGAL! Fermierul Vasile Toma din localitatea Crușeț, județul Gorj, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Gorj pentru fraudarea fondurilor europene. Sentința, care nu este definitivă, a fost pronunțată pe 4 octombrie 2018. În același dosar, au fost condamnați cu suspendare un angajat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Gorj și primarul comunei Robănești din județul Dolj.

Fermierul Vasile Toma din Crușeț, Gorj, administrator al societății SC Gardentomy SRL, a fost acuzat că a folosit, în campaniile APIA 2012 și 2014, mai multe documente false, adeverințe obținute de la primărie și alte acte, pentru a încasa subvenții ilegale de la APIA. Suma fraudată se ridică la 117.246 lei. Agricultorul gorjean a fost trimis în judecată în august 2017 de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. În același dosar, au fost trimiși în judecată și ceilalți membri ai familiei fermierului, doi angajați APIA Gorj, primarul și secretarul comunei Robănești, județul Dolj.

Pentru fermier, judecătorii au pronunțat mai multe condamnări și au stabilit, în final, ca agricultorul să execute pedeapsa cea mai mare, 3 ani de închisoare cu executare, la care au mai adăugat un spor de un an. Astfel, Vasile Toma ar urma să execute 4 ani de închisoare.

În baza art.18 ind.1 alin.1 din Legea nr.78/2000 (pentru campania 2012, în nume propriu) condamnă inculpatul Toma Vasile la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal.

În baza art.18 ind.1 alin.1 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (6 acte materiale - pentru campania 2014, în nume propriu, ca reprezentant legal al SC Gardentomy SRL Cruşet şi cu privire la documentele depuse pentru inculpații Toma Vasile Gabriel, Toma Ionuţ Adelin, Toma Iulia şi Nuţă (Constantinescu) Dana Mihaela) cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., condamnă inculpatul Toma Vasile la pedeapsa închisorii de 3 ani și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal.

În baza art. 47 C.pen. rap. la art. 321 C.pen. cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. (cinci acte materiale referitoare la adeverințele nr. 462 din data de 12.05.2014, în dublu exemplar şi nr. 421 din data de 07.03.2014, emise de Primăria comunei Robăneşti, judeţul Dolj, respectiv cererile nr. 4609 din data de 03.12.2008 şi nr. 1921 din data de 23.06.2011, emise de Primăria comunei Cruşet, judeţul Gorj), condamnă inculpatul Toma Vasile la pedeapsa închisorii de 1 an.

În baza art. 38 și art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal și art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani la care adaugă un spor de 1 an, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă de 4 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 3 C.pen., pedeapsa accesorie se va executa din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată, se arată în sentința pronunțată de Tribunalul Gorj.

Astfel, nu doar că a fost condamnat la închisoare, dar judecătorii i-au interzis fermierului și dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Deși, acuzați și ei de procurorii anticorupție de folosirea cu rea credință de documente false cu scopul obținerii banilor europeni, trimiși în judecată, ceilalți membri ai familiei Toma au fost achitați de instanță.

Cei doi funcționari APIA Gorj, Zamfir Pirici și Victor Hâncu,  au fost trimiși în judecată pentru complicitate în formă continuată la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. Doar unul dintre ei, Victor Hâncu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, celălalt fiind achitat. Instanța îl obligă pe Hâncu să presteze muncă în folosul comunității, în cadrul Primăriei Târgu Jiu, și-i interzice, pe perioada condamnării, aceleași drepturi ca în cazul fermierului.

Condamnă inculpatul Hîncu Victor la pedeapsa închisorii de 3 ani și 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 91 C.pen. suspendă executarea pedepsei sub supraveghere şi stabileşte termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În baza art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. d C.pen. impune condamnatului să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Tg Jiu sau D.G.A.S.P.C. Gorj, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare, se arată în sentința Tribunalului Gorj.

Cel de-al treilea condamnat în dosar este primarul comunei Robănești, județul Dolj, Romică Nițu, care a fost judecat pentru săvârșirea a trei infracțiuni de fals intelectual.

Primarul a fost condamnat la un an și 8 luni de închisoare cu suspendare și doi ani de supraveghere. pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunită?ii în cadrul Primăriei comunei Robăneşti sau Şcoala Generală cu clasele I-VIII Robăneşti, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, stabilește sentința pronunțată pe 4 octombrie.

Instanța obligă în solidar inculpații Toma Vasile, Hîncu Victor şi inculpata persoană juridică SC Gardentomy SRL Cruşet, la plata sumei de 117.246,07 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal.

Secretarul comunei a fost achitat.

Sentința nu este definitivă, poate fi apelată în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Vizualizat: 13838 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

09 iulie 2020 - 10:42

Portugalia este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare reducere a vânzărilor şi a utilizării produselor agrochimice între 2011 şi 2018, înregistrând o scădere de 43%.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

08 iulie 2020 - 11:11

OFICIAL. Comisia a adoptat marți, 7 iulie 2020, un pachet suplimentar de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectoarele vinicol, legume și fructe ca urmare a crizei provocate de coronavirus și a consecințelor acesteia asupra acestor sectoare din agricultură, anunță un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, transmis pentru AGROINFO.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

SORGUL, MAI SCUMP DECÂT PORUMBUL

SORGUL, MAI SCUMP DECÂT PORUMBUL

07 iulie 2020 - 13:58

În 2019, producţia americană de sorg a înregistrat o scădere netă, ajungând la 8,7 milioane tone faţă de 9,3 milioane tone în 2018. Pentru 2020 previziunile sunt mult mai optimiste, fiind aşteptată o recoltă de 10,7 milioane tone.

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia este filiala din România pentru trei societăţi constructoare de utilaje agricole din Italia: Angeloni - utilaje pentru prelucrarea solului, Forigo - utilaje specializate pentru legumicultură şi utilaje pentru cultura mare şi Caffini - producător de maşini de erbicidat tractate şi autopropulsate.

Interviu cu George Gui, manager Dealer Italia.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii