Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ÎNCHISOARE CU EXECUTARE! ANGAJAT APIA, PRIMAR ȘI FERMIER, CONDAMNAȚI pentru SUBVENȚII APIA ILEGALE!

Publicat: 07 octombrie 2018 - 08:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIER, CONDAMNAT LA PUȘCĂRIE PENTRU SUBVENȚII ÎNACASATE ILEGAL! Fermierul Vasile Toma din localitatea Crușeț, județul Gorj, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Gorj pentru fraudarea fondurilor europene. Sentința, care nu este definitivă, a fost pronunțată pe 4 octombrie 2018. În același dosar, au fost condamnați cu suspendare un angajat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Gorj și primarul comunei Robănești din județul Dolj.

Fermierul Vasile Toma din Crușeț, Gorj, administrator al societății SC Gardentomy SRL, a fost acuzat că a folosit, în campaniile APIA 2012 și 2014, mai multe documente false, adeverințe obținute de la primărie și alte acte, pentru a încasa subvenții ilegale de la APIA. Suma fraudată se ridică la 117.246 lei. Agricultorul gorjean a fost trimis în judecată în august 2017 de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. În același dosar, au fost trimiși în judecată și ceilalți membri ai familiei fermierului, doi angajați APIA Gorj, primarul și secretarul comunei Robănești, județul Dolj.

Pentru fermier, judecătorii au pronunțat mai multe condamnări și au stabilit, în final, ca agricultorul să execute pedeapsa cea mai mare, 3 ani de închisoare cu executare, la care au mai adăugat un spor de un an. Astfel, Vasile Toma ar urma să execute 4 ani de închisoare.

În baza art.18 ind.1 alin.1 din Legea nr.78/2000 (pentru campania 2012, în nume propriu) condamnă inculpatul Toma Vasile la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal.

În baza art.18 ind.1 alin.1 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (6 acte materiale - pentru campania 2014, în nume propriu, ca reprezentant legal al SC Gardentomy SRL Cruşet şi cu privire la documentele depuse pentru inculpații Toma Vasile Gabriel, Toma Ionuţ Adelin, Toma Iulia şi Nuţă (Constantinescu) Dana Mihaela) cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., condamnă inculpatul Toma Vasile la pedeapsa închisorii de 3 ani și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal.

În baza art. 47 C.pen. rap. la art. 321 C.pen. cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. (cinci acte materiale referitoare la adeverințele nr. 462 din data de 12.05.2014, în dublu exemplar şi nr. 421 din data de 07.03.2014, emise de Primăria comunei Robăneşti, judeţul Dolj, respectiv cererile nr. 4609 din data de 03.12.2008 şi nr. 1921 din data de 23.06.2011, emise de Primăria comunei Cruşet, judeţul Gorj), condamnă inculpatul Toma Vasile la pedeapsa închisorii de 1 an.

În baza art. 38 și art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal și art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani la care adaugă un spor de 1 an, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă de 4 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 3 C.pen., pedeapsa accesorie se va executa din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată, se arată în sentința pronunțată de Tribunalul Gorj.

Astfel, nu doar că a fost condamnat la închisoare, dar judecătorii i-au interzis fermierului și dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Deși, acuzați și ei de procurorii anticorupție de folosirea cu rea credință de documente false cu scopul obținerii banilor europeni, trimiși în judecată, ceilalți membri ai familiei Toma au fost achitați de instanță.

Cei doi funcționari APIA Gorj, Zamfir Pirici și Victor Hâncu,  au fost trimiși în judecată pentru complicitate în formă continuată la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. Doar unul dintre ei, Victor Hâncu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, celălalt fiind achitat. Instanța îl obligă pe Hâncu să presteze muncă în folosul comunității, în cadrul Primăriei Târgu Jiu, și-i interzice, pe perioada condamnării, aceleași drepturi ca în cazul fermierului.

Condamnă inculpatul Hîncu Victor la pedeapsa închisorii de 3 ani și 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art. 91 C.pen. suspendă executarea pedepsei sub supraveghere şi stabileşte termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În baza art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. d C.pen. impune condamnatului să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Tg Jiu sau D.G.A.S.P.C. Gorj, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare, se arată în sentința Tribunalului Gorj.

Cel de-al treilea condamnat în dosar este primarul comunei Robănești, județul Dolj, Romică Nițu, care a fost judecat pentru săvârșirea a trei infracțiuni de fals intelectual.

Primarul a fost condamnat la un an și 8 luni de închisoare cu suspendare și doi ani de supraveghere. pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunită?ii în cadrul Primăriei comunei Robăneşti sau Şcoala Generală cu clasele I-VIII Robăneşti, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, stabilește sentința pronunțată pe 4 octombrie.

Instanța obligă în solidar inculpații Toma Vasile, Hîncu Victor şi inculpata persoană juridică SC Gardentomy SRL Cruşet, la plata sumei de 117.246,07 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal.

Secretarul comunei a fost achitat.

Sentința nu este definitivă, poate fi apelată în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Vizualizat: 13488 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

ARTEX - Structuri uşoare acoperite

ARTEX - Structuri uşoare acoperite

Artex Building produce structuri uşoare acoperitie cu prelată din PVC. Construcţiile au structură metalică galvanizată la cald, se monteză rapid și pot fi folosite pentru orice destinaţie: spaţii pentru depozitare marfă, depozit de cereale, garaj pentru tractoare şi utilaje agricole precum şi adăpost pentru animale.

Interviu cu Sergio Valsania, director Artex Building SRL.

 

 

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Agro Concept la Agromalim 2019 Hedere Oros Linamar la Indagra 2019 APAN Agriculture Equipments - Indagra 2019

Bancul zilei

Ca-n poveşti...

Ca-n poveşti...
- Fiica mea, când ţi-am spus să vii acasă precum Cenuşăreasa, m-am gândit că vei veni la ora 24:00, nu că vei veni cu un singur pantof şi fără rochie! Detalii