Reîncălzirea climatică începută în 1980 a făcut să scadă producţia mondială de porumb şi de grâu cu 3% şi, respectiv, cu 5%, ceea ce ar putea constitui un factor de influenţă în creşterea preţurilor alimentare în această perioadă, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută de revista Science.
Diminuarea acestor două mari recolte ar fi responsabilă de o majorare cu 6% a preţurilor alimentare în ultimii 30 de ani, estimează autorii raportului. Aceasta corespunde unor cheltuieli suplimentare consacrate hranei de 60 de miliarde de dolari anual la nivel mondial, au calculat ei, potrivit AFP.
În schimb, culturile de soia şi de orez nu au fost afectate negativ de creşterea temperaturilor terestre, iar pierderi în unele regiuni ale lumii au fost compensate de creşteri în altele.
Autorii acestei cercetări, conduse de David Lobell de la Universitatea Stanford din California au examinat producţia acestor patru mari recolte mondiale pe care le-au comparat cu creşterile temperaturilor pe Glob între anii 1980-2008. De asemenea, ei au ţinut cont şi de alţi factori meteorologici, precum precipitaţiile.
Cele patru recolte furnizează circa 75% din caloriile pe care populaţia mondială le absoarbe direct sau indirect odată cu carnea şi cu alte produse care provin din animalele hrănite cu alimente obţinute pe baza acestor culturi.
Autorii studiului au dezvoltat două modele informatice, unul - simulând creşterea temperaturilor pe Terra şi al doilea - lăsându-le neschimbate la nivelul anului 1980, celelalte variabile fiind egale în ambele modele.
Diminuările producţiei au variat potrivit ţărilor şi latitudinilor la care se află. Rusia a suferit cel mai puternic recul - minus 15% în producţia sa de grâu din 1980 până în 2008, în timp ce India, Franţa, Brazilia şi China şi-au văzut recolta de porumb diminuându-se cu doar câteva procente din cauza încălzirii globale. Alte ţări au înregistrat mici sporuri ale producţiei odată cu creşterea temperaturilor.
În plus, agravarea emisiilor de dioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră, a avut efectul unui fertilizant care a contribuit la creşterea plantelor, compensând, în parte, pierderile provocate de ridicarea temperaturilor.
Ţinând seama de toate aceste variabile, autorii studiului conchid că, în final, efectele schimbării climatice au fost modeste până în prezent.
SUA constituie o excepţie notabilă, pentru că marile câmpii ale producţiei din regiunea Midwest nu au cunoscut reîncălzirea din 1980-1988, deci recoltele nu s-au diminuat, arată cercetătorii fără să-şi explice motivele.
Însă, în aproape toată Europa, în mari părţi ale Asiei, în unele zone din Africa şi în America de Sud, ei au observat o creştere cu mai multe grade în medie din 1980 în timpul perioadei de creştere a recoltelor, sporind probabilitatea unor zile foarte călduroase vara.
Acest studiu nu a constatat, în schimb, nici o modificare notabilă în precipitaţii în ultimele trei decenii.
Sursa: Agerpres