PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL! Formularul cererii unice pentru subvențiile din agricultură, aferente anului de cerere 2020, a fost aprobat prin Ordinul 52/2020, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul este deja în vigoare! AGROINFO vă pune la dispoziție toate modificările făcute prin acest Ordin la condițiile de eligibilitate a subvențiilor.
Cererea unică de plată completată de fermieri se depune la centrele locale/județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în perioada 2 martie-15 mai 2020.
Cererile unice de plată pot fi depuse și după data de 15 mai, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control și condițiile pentru refuzarea sau retragerea plăților și pentru sancțiunile administrative aplicabile în cazul plăților directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală și al ecocondiționalității.
În conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014, modificările cererilor unice de plată se depun la APIA până la data de 2 iunie 2020 inclusiv, fără aplicarea de penalități. Fermierii pot depune modificări ale cererii unice de plată după data de 2 iunie, până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificarea cererii unice de plată ar fi fost depusă până la data de 2 iunie 2020.
Cererea unică de plată se depune la centrele județene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de peste 50 de hectare teren agricol și la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de până la 50 de hectare teren agricol.
În cazul în care producătorul agricol folosește apă pentru irigații, odată cu depunerea cererii unice de plată sau până la data-limită de depunere a acesteia trebuie să prezinte documente doveditoare ale dreptului de utilizare a apei pentru irigații, respectiv: autorizația de utilizare a apei pentru irigații eliberată de către Administrația Națională "Apele Române", calitatea de membru al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, contractul de irigații al acesteia încheiat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sau contractul de irigații încheiat între beneficiar și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, după caz.
APIA primește cererea unică de plată, autorizează cererile de ajutor/sprijin prin controale administrative și pe teren, calculează și efectuează plata către fermier numai în contul bancar al acestuia, conform legislației.
Beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare a plantațiilor viticole, membrii organizațiilor de producători din sectorul fructe și legume, precum și cei ai măsurii 221 - Prima împădurire a terenurilor agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 au obligația de a completa și depune cererea unică de plată și anexele acesteia, după caz, indiferent dacă cererea unică de plată întrunește criteriile de eligibilitate.
Beneficiarii submăsurii 8.1 - Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite, care sunt eligibili pentru orice componentă a Primei 2, precum și beneficiarii submăsurii 15.1 - Plăți pentru angajamente de silvomediu din PNDR 2014-2020, care dețin terenuri agricole și/sau animale, au obligația de a completa și depune cererea unică de plată și anexele acesteia, indiferent dacă solicită sau nu plăți directe.
În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1.508/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, beneficiarii măsurii de restructurare/reconversie vor completa codul numeric al parcelei viticole, CNPV, pentru toate parcelele agricole ce au codul de cultură 965 - Suprafețe viticole realizate prin programul de restructurare/reconversie.
Nedepunerea de către beneficiari a cererii unice de plată, în perioada prevăzută determină aplicarea de sancțiuni în conformitate cu prevederile art. 13 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește Sistemul Integrat de Administrare și Control și condițiile pentru refuzarea sau retragerea plăților și pentru sancțiunile administrative aplicabile în cazul plăților directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală și al ecocondiționalității, cu modificările și completările ulterioare.
Cererea unică de plată pentru anul 2020 se completează, în format electronic, de către fermieri, prin aplicația electronică pusă la dispoziție de către APIA, în urma digitalizării parcelelor agricole declarate și a completării în aplicație a datelor privind animalele din exploatație pentru care solicită sprijin/ajutor financiar. Cererea unică de plată se listează la centrele APIA și va conține numai datele declarate de către fermieri și schemele de plată/măsurile de sprijin/ajutor solicitate.
În scopul efectuării eficiente a controalelor administrative preliminare și pentru a veni în sprijinul solicitanților, APIA va furniza fermierilor implicați în cazurile de suprapunere a parcelelor agricole declarate sau de supradeclarare a blocurilor fizice numele și prenumele celorlalți fermieri cu care se află în aceste situații, la nivel de parcelă/bloc fizic, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 679/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.