Adama
Vinasa Rompak

În sudul Moldovei, avem irigaţii pe mai puţin de 30 la sută din suprafaţa contractată

Publicat: 20 octombrie 2011 - 15:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sucursala Teritorială Moldova de Sud a ANIF are în componenţă un număr de cinci unităţi de administrare: Galaţi Sud, Vrancea, Bacău, Vaslui şi Galaţi Nord. Pentru acest an, au fost încheiate cu agenţi economici contracte multianuale şi sezoniere de livrare a apei pentru o suprafaţă de 59.330 hectare, cu aproape 18.000 hectare mai mare, comparativ cu anul trecut.

Din situaţia operativă rezultă că, la data de 17 octombrie a.c., s-au aplicat udări pe numai 18.281,7 hectare, cele mai multe solicitări pentru irigarea culturilor înregistrându-se în judeţul Galaţi. Astfel, la unitatea Galaţi Sud, irigarea culturilor s-a realizat pe o suprafaţă ce însumează 15.903,2 de hectare, volumul de apă livrată de staţiile de pompare fiind de 10.514,7 mii mc. Norma de irigare stabilită pe unitatea de suprafaţă s-a cifrat la 1.629,5 mc/hectar.

irigatii_b

În judeţele Vaslui şi Vrancea funcţionează câteo singură staţie pentru irigaţii
La polul opus se află Unitatea de administrare Vrancea, unde au primit „botezul apei” numai 70 de hectare, în condiţiile în care s-au încheiat contracte pentru o suprafaţă totală de 5.284 hectare.Culturile care beneficiază de apa furnizată de staţiile de pompare sunt, îndeosebi, cele de legume, cartofi, soia.
Sucursala Teritorială Moldova de Sud a ANIF RA deţine o suprafaţă totală amenajată pentru irigaţii de 223.306 hectare, dar care pot primi apa aproape 138.000 de mii. Din cele 26 de staţii de bază de la nivelul sucursalei, jumătate se află în funcţiune; în judeţele Vaslui şi Vrancea numai câte una asigură necesarul de apă pe terenurile cultivate

În România se irigă pe mai puţin de un procent din suprafaţa agricolă
Din datele oficiale rezultă că, în ţara noastră, amenajările pentru irigaţii ocupă circa 22 la sută - 3,1 milioane hectare - din suprafaţa agricolă a ţării. Pentru acest an, s-au contractat mai puţin de 300.000 hectare, ceea ce reprezintă sub un procent din terenurile agricole cuprinse la irigat. Şi aceasta în condiţiile în care, în ultimii cinci ani, nu s-a extins cu niciun hectar suprafaţa acoperită de amenajările de irigaţii.

Vizualizat: 2026 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

În acest an, circa 30.000 hectare au fost irigate, adică mai puţin de 1% din terenurile agricole amenajate în acest sens. Aceasta în condiţiile în care în ultimii cinci ani nu s-a majorat cu nici un hectar suprafaţa acoperită de amenajările de irigaţii. Dacă raportarea se face la cele peste nouă milioane hectare teren arabil existent în România, suprafaţa irigată este nesemnificativă.

Brăila: Staţiile ANIF care trag apă din Dunăre s-au colmatat din cauza contractelor puţine pentru irigaţii

Brăila: Staţiile ANIF care trag apă din Dunăre s-au colmatat din cauza contractelor puţine pentru irigaţii

Staţiile Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) de pe teritoriul judeţului Brăila, care trag apă din Dunăre, s-au colmatat anul acesta din cauza contractelor prea puţine încheiate pentru irigaţii, a declarat, în şedinţa Colegiului Prefectural, prefectul de Brăila, Dumitru Popa.

Gorj: Agricultură fără irigaţii, nici un produs agricol la export

Gorj: Agricultură fără irigaţii, nici un produs agricol la export

După ce industria extractivă a cărbunelui nu va mai exista, în judeţul Gorj, agricultura ar putea susţine economia judeţului. Situaţia actuală este însă destul de sumbră.

Tabără: Un sistem de irigații este mai important decât o autostradă

Tabără: Un sistem de irigații este mai important decât o autostradă

În cadrul conferinței „Mediafax Talks about Agriculture”, ministrul Agriculturii a declarat mai importantă, pentru România, construcţia unui sistem de irigaţii eficient decât aceea a unei autostrăzi. 

Un act normativ reglementează tariful de livrare a apei pentru irigaţii

Un act normativ reglementează tariful de livrare a apei pentru irigaţii

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 65/2011, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr 457/2011, a fost modificată Legea Îmbunătăţirilor Funciare nr 138/2004. Astfel, acest act normativ aduce noi prevederi privind tariful pentru livrarea apei pentru irigaţii şi a tarifului sezonier, modalitatea de ajustare periodică a acestora, termenul de aducere la cunoştinţa beneficiarilor a cuantumul acestor tarife. 

Banca Mondială finanţează reabilitarea infrastructurii principale de irigaţie

Banca Mondială finanţează reabilitarea infrastructurii principale de irigaţie

În judeţul Galaţi, suprafaţa contractată la irigat este de peste 55.000 hectare, cu aproximativ 15.000 hectare mai mare decât în 2010

Doar 1% din suprafaţa agricolă a Iaşului este irigată

Doar 1% din suprafaţa agricolă a Iaşului este irigată

Judeţul Iaşi se confruntă cu cea mai dificilă situaţie din ultimii 20 de ani, în ceea ce priveşte sistemul de irigaţii. Asta pentru că doar pentru 1% din totalul suprafeţei agricole este posibilă irigarea.

Buzău: Suprafaţa irigată în acest an, triplă faţă de 2010

Buzău: Suprafaţa irigată în acest an, triplă faţă de 2010

Peste 20 de mari utilizatori de apă au încheiat contracte în cursul acestei luni cu Unitatea de Administrare Buzău a ANIF pentru irigarea unei suprafeţe de teren agricol de aproximativ 3.000 de hectare, de aproape trei ori mai mare decât în 2010.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii