Adama
Vinasa Rompak

Moldova, pârjolită de secetă: În Iaşi este cod roşu. Ce măsuri a luat Prefectura şi ce promite ministrul Constantin?

Publicat: 08 iunie 2015 - 20:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Ce măsuri de sprijinire a producătorilor afectaţi de secetă promite Ministrul Agriculturii?

După ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, la Iaşi, că prefecţii nu au trimis documente despre secetă, vineri, 5 iunie 2015, prefectul de Iaşi Dan Cârlan a anunţat instituirea situaţiei de secetă şi adoptarea, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi, a unor măsuri pentru a combate efectele dăunătoare asupra culturilor agricole şi asupra sănătăţii animalelor.

„Ne confruntăm cu o stare de secetă pedologică deosebită, cu deficit major de apă în sol. (...)”, a spus prefectul de Iaşi, Dan Cârlan.

Acesta a precizat că Direcţia Agricolă Judeţeană Iaşi va trimite un material tututror primăriilor din judeţ ce cuprinde măsuri agrotehnice de urmat atât de către marii fermier, cât şi de către micii gospodari.

Fermierii afectaţi de secetă pot fi scutiţi de plata impozitului pe venitul agricol

Tot dinspre Direcţia Agricolă va fi transmis primăriilor din judeţul Iaşi „un material informativ privind procedurile prin care fermierii pot să depună, prin intermediul primăriilor, solicitarea de scutire pentru impozitul pe venitul agricol, scutire datorată stării de secetă pedologică pe care o înregistrăm la nivelul judeţului”, a adăugat Cârlan.

80-90% din vegetaţia fâneţelor este arsă de secetă: Liber la păşunat în păduri

„Vom trimite hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă către cele trei direcţii silvice - Iaşi, Vaslui Şi Suceava - care au în administrare fond forestier pe raza judeţului Iaşi, şi cărora le solicităm să întreprindă procedurile legale, la solicitarea primarilor, pentru a aproba păşunarea animalelor domestice în fondul forestier, conform Codului silvic şi în situaţiie în care acest lucru este posibil, întrucât, tot din cauza secetei, mare parte din fâneţe sunt deja cu materialul vegetal degradat până la 80% 90%”, a mai spus prefectul de Iaşi.

seceta_b

Apă potabilă distribuită gratuit pentru populaţie

De asemenea, acesta a mai precizat că CJSU Iaşi a dispus colaborarea dintre ISU Iaşi şi compania furnizoare de apă ApaVital pentru a asigura transportul auto al resurselor de apă potabilă către comunităţile locale unde apar probleme în acest sens. Apa este furnizată gratuit de ApaVital, iar transportul este asigurat de ISU, la solicitarea primarilor.

ApaVital, furnizorul de apă potabilă din jud. Iaşi, a anunţat în 8 iunie 2015 că în mai multe localităţi din judeţ livrarea de apă va fi restricţionată la câteva ore pe zi, dimineaţa şi seara.

Braţul mort al Jijiei va fi încărcat cu apă

„Ultima măsură, la solicitarea câtorva primării de pe parcursul Jijiei Vechi, am dispus încărcarea cât mai rapid cu apă din Jijia a braţului mort al Jijiei, pentru a asigura o resursă de apă atât pentru irigaţii, cât şi pentru adăparea animalelor”, a încheiat prefectul de Iaşi.

seceta-porumb_b

Şi în jud. Botoşani fermierii au cerut sprijinul ISU pentru a asigura apa necesară animalelor

Şi în jud. Botoşani, fermierii din comuna Mihăileni au solicitat sprijinul lucrătorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru a putea asigura apa pentru animale.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Botoşani susţin că există un mare deficit de apă în sol, care pune în pericol atât fermele vegetale, cât şi cele zootehnice.

Ministrul Agriculturii promite măsuri de sprijinire a producătorilor afectaţi de secetă

Aflat, în 5 iunie 2015, la Iaşi, la o conferinţă a medicilor veterinari, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că, până la data respectivă, nici un prefect sau primar nu a transmis oficial către MADR documente privitoare la instalarea secetei şi calamitarea anumitor culturi. Singurii care au tras semnale de alarmă au fost fermierii şi Directiile Agricole Judeţene, a precizat ministrul Agriculturii.

Acesta a afirmat că vor fi luate câteva măsuri de sprijinire a producătorilor şi fermierilor afectaţi de secetă şi că se gândeşte chiar la o măsură de a aduce apa mai aproape pe canalele de irigaţie de producători, astfel încât să compenseze pe cât se poate posibilele efecte ale secetei care se înregistrează în special în zona Moldovei.

„Deocamdată, nu vreau să vorbesc de producţie, de calamitate pentru că ar influenţa foarte mult preţurile şi atunci sigur că trebuie să ajutăm fermierii, dar sigur fără să vorbim despre efecte pozitive sau negative”, a spus Daniel Constantin.

Vizualizat: 3716 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Agrometeo: Precipitaţii puţine şi secetă pedologică în aproape toată ţara, în luna iulie

Agrometeo: Precipitaţii puţine şi secetă pedologică în aproape toată ţara, în luna iulie

Luna iulie 2015 va fi caldă şi secetoasă, cu temperaturi chiar foarte ridicate în zonele sudice şi sud-estice şi precipitaţii deficitare în aproape toate regiunile agricole, exceptând vestul şi centrul ţării, estimează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Seceta dă primele semne: Furnizorul de apă din Botoşani cere populaţiei să nu o folosească pentru agricultură

Seceta dă primele semne: Furnizorul de apă din Botoşani cere populaţiei să nu o folosească pentru agricultură

Conducerea furnizorului de apă din judeţul Botoşani a lansat, în 25 mai, un apel către populaţie să utilizeze apa doar în scop potabil şi menajer, nu şi agricol. În anii anteriori, din cauza secetei, au fost impuse restricţii chiar la furnizarea apei potabile.

Agrometeo: Vezi cum va fi vremea în luna iunie 2015!

Agrometeo: Vezi cum va fi vremea în luna iunie 2015!

În luna iunie 2015 va predomina un regim termic al aerului în general normal, în toate zonele de cultură, anzunţă cea mai recentă prognoză ANM.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii