Pot spune că avem cea mai bună stare de vegetaţie din ultimii 12 ani la toate culturile de toamnă, susţinea în ultima decadă a lunii decembrie 2012, directorul general al TCE 3 Brazi, Lucian Buzdugan.
Exploataţia agricolă a cultivat grâu pe o suprafaţă de 18 mii ha, orz pe 8.000 ha şi rapiţă pe 11.000 ha.
Situaţia foarte bună a semănăturilor de toamnă şi dezvoltarea rapidă a plantelor le dă oarecum de gândit specialiştilor. „Totuşi, îmi permit să trag un semnal de alarmă, din cauza taliei destul de înalte a grâului şi a orzului; chiar şi a rapiţei. S-ar putea ca pe perioada de iarnă să apară fenomenul de asfixie, ceea ce ne-ar încurca foarte mult. Un strat de zăpadă prea gros ar putea să facă o pojghiţă de gheaţă deasupra şi să obtureze pătrunderea aerului către plante. Având o talie mai mare, plantele au şi un consum mai ridicat de oxigen”, a spus Lucian Buzdugan.
Ce ne recomandă? „Dacă e să adresez câteva recomandări cultivatorilor agricoli care ne citesc, prima ar fi aceasta: să se pregătească şi să se aprovizioneze cu doze suplimentare de azot, pentru că plantele au pierdut mare parte din nitrogen prin creşterea vegetativă”, spune inginerul Buzdugan. „Cred că este demn de reţinut faptul că tehnologia care prinde din ce în ce mai mult în România în ultimul timp este cea a îngrăşămintelor lichide - care favorizează o mai bună legătură între îngrăşământ şi sol şi asigură o capacitate ridicată de preluare de către plante. Fără a mai spune că îngrăşămintele lichide pot fi combinate mai bine cu apa de irigat”, adaugă specialistul.
Potrivit spuselor acestuia, primăvara 2013 îi va găsi cu cele mai importante lucrări agricole executate pe întreaga suprafaţă. „Este pentru prima dată când reuşim ca o treime din suprafaţă să o scarificăm şi tot pentru întâia oară când reuşim să administrăm îngrăşămintele cu fosfor încă din toamnă la pregătirea patului germinativ. Campania agricolă de primăvară ne găseşte, practic, cu întreaga suprafaţă pusă la punct! Adică, numai să fie însămânţată!”
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – ianuarie 2013.