Subvențiile ajung cu greu în conturile fermierilor! Nervozitatea pare să crească în rândul agricultorilor români, sătui să aștepte de la 1 decembrie 2015 aceste plăți. Ministrul agriculturii spune că a împrumutat bani, așa că fondurile nu sunt o problemă. Banii sunt doar să fie transferați către fermieri.
Dificultatea cu care le ajung banii în conturi, drumul lung pe care-l parcurg aceste subvenții din contabilitatea APIA până-n buzunarele lor, îi determină pe fermieri să spună că Ministerul Agriculturii nu dispune de bani. Ministrul Achim Irimescu vrea să-i liniștească și le spune că a făcut un împrumut și are disponibil în cont.
Am reușit să accelerăm procesul de plată al subvențiilor. Am găsit înțelegere foarte bună la colega mea de la Ministerul Finanțelor, Anca Dragu, și, pe lângă cele 800 de milioane de euro care sunt din fondurile de privatizare, s-au mai găsit resurse până la 1,3 miliarde de euro pentru că trebuia să am, din prima instanță, 1,3 miliarde de euro. Rambursarea de la Uniunea Europeană se face în două luni, asta înseamnă la sfârșitul lui iunie. În acest sens, cu ajutorul ministrului Finanțelor, putem să rezolvăm și această problemă delicată pentru că poți să fii gata cu treaba și să nu ai bani disponibili, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Au mai rămas două luni și jumătate până la termenul limită de plată a tuturor subvențiilor din agricultură. 30 iunie 2016 este ultima zi, stabilită de regulamentele europene, când statele membre UE mai pot plăti acești bani către fermieri.
Câți bani au ajuns la fermierii români, până-n acest moment? Ce plătește, de fapt, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)? Ce subvenții au mai rămas de plătit?
Bugetul alocat României pentru plata subvențiilor aferente campanie 2015 este 1,59 de miliarde de euro. Să vedem cât a plătit APIA din acești bani. În noiembrie și decembrie 2015, APIA le-a plătit fermierilor un avans din plata pe suprafață, aproximativ 53 de euro/ha. Suma totală plătită agricultorilor a fost 255,4 milioane de euro.
Din 943.454 de fermieri câți au depus cererea unică în campania 2015 au primit avans pe suprafață 602.159 de fermieri. Deci, nu a ajuns niciun leu la 341.295 de fermieri. Între aceștia sunt și fermieri care dețin doar animale și nu au suprafețe de teren, dar numărul lor este foarte mic și oricum din subvențiile pe cap de animal nu s-a achitat niciun ban până la această oră.
Din întregul buget de 1,59 miliarde de euro trebuie să ajungă la fermierii români, până la 30 iunie, cea mai mare parte, adică 1,3 miliarde de euro.