Importăm anual 310.000 de tone de legume, deși s-a demonstrat cu teste că legumele românești sunt sursă de sănătate, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Producția noastră românească de legume este în fiecare an de 3,8 milioane tone de legume, consumul nostru este 3,6 milioane tone de legume. 310.000 tone de legume importăm anual și aici sunt cele din plante termofile care iubesc căldura și nu le putem asigura iarna, declară Daniel Botănoiu, pentru Viața Satului, TVR1.
Trebuie reduse importurile de legume și consumate legume de la fermierii noștri. Fermierul nostru mai cultivă legumele în pământ, nu în vată minerală sau în alte straturi. Cumpărăm legume românești, menținem tradiția, fermierii noștri au din ce să trăiască. Ca să fie prezenți în piețe, agricultorii noștri trebuie să se asocieze.
Secretarul de stat MADR a mai subliniat că legumele românești produse în lanțul scurt sunt o sursă de sănătate prin comparație cu cele importate. În plus, sunt mult mai atent verificate și sunt mereu testate.
1.763 de probe au fost luate anul trecut, aproape 1.000 erau din legumele noastre. Doar pentru 11 probe din cele 1.000, testele au ieșit că s-a depășit limita de reziduuri de pesticide. Lanțul scurt, adică legumele ajung de la producător la consumator într-un termen scurt, ne permite să consumăm un produs care ne dă sănătate. De asta suntem pentru produsele românești pe rafturi, spune Botănoiu.
Rezultatul spune clar că producătorii noștri nu folosesc în cantități excesive pesticide pentru producerea legumelor.
Este evident că roșia de Izbiceni, de exemplu, devenită un adevărat brand are un gust savuros prin comparație cu roșiile din plastic și cu pesticide în exces aduse din Iordania sau de pe aiurea.