Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

IDENTIFICAREA PARCELELOR AGRICOLE, FĂCUTĂ de PERSONAL NECALIFICAT!

Publicat: 11 ianuarie 2017 - 11:56
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SCHIMBĂRI LA APIA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, recunoaște, în proiectul unei hotărâri de Guvern pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii, că personalul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu este calificat şi nu are noţiunile de bază pentru a lucra cu Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS). De interpretarea ortofotoplanurilor, a imaginilor din LPIS depind sancționarea fermierilor și excluderile acestora de la plata subvențiilor. 

Principala componentă a Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) de care atârnă plățile agricultorilor din România este Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS).  Acest sistem este responsabil pentru realizarea controalelor încrucişate, controale cheie în administrarea cererilor de sprijin pe care fermierii le depun la Agenția de Plăți.

România a fost sancționată de Comisia Europeană pentru că nu a actualizat datele din acest sistem în anii de cerere 2007-2012.

Această situaţie s-a datorat faptului că încă de la crearea sistemului LPIS, constrângerile bugetare au determinat ca activităţile specifice LPIS să nu se realizeze la standardele de calitate solicitate, personalul implicat nu a avut pregătirea şi experienţa necesară pentru desfăşurarea noilor activităţi.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că personalul nu este calificat şi nu are noţiunile de bază pentru fotointerpretare, ca atare nu întotdeauna poate lucra la parametrii de calitate ceruţi de regulamentele europene şi de ghidurile de implementare, scrie în proiectul de hotărâre de Guvern pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii, publicat pe data de 10 ianuarie 2017 pe pagina oficială a acestuia.  

Până acum, ar fi fost angrenați în activități care țin de identificarea parcelelor agricole 20 de funcționari. Puțini și nepregătiți, după cum expune situația chiar Ministerul Agriculturii. Noul ministru al agriculturii decide suplimentarea personalului APIA cu 50 de angajați care să fie instruiți cum să lucreze la interpretarea imaginilor. Fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, a împărțit responsabilități în gestionarea LPIS și Centrelor județene APIA. Noul șef de la Agricultură trece gestionarea LPIS în sarcina exclusivă a structurii centrale APIA. 

În ceea ce priveşte Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi condiţiile pentru refuzarea sau retragerea plăţilor şi pentru sancţiunile administrative aplicabile în cazul plăţilor directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală şi al ecocondiţionalităţii, este necesară actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole pe baza imaginilor ortofotoplanurilor color. În baza noilor cerinţe pentru Politica Agricolă Comună transpuse în regulamentele europene, au fost identificate mai multe activităţi care trebuie desfăşurate în perioada imediat următoare, respectiv actualizarea și întreținerea LPIS precum și delimitarea și identificarea categoriilor de folosință a suprafeţelor agricole din cadrul parcelelor de referinţă.

Pentru actualizarea LPIS este necesară digitizarea/verificarea unei suprafețe de minim 40000 km2 pe an pentru a putea acoperi în 3-4 ani cei aproximativ 130000 km2 delimitați ca suprafețe agricole.

Pentru a realiza fluxul de lucru s-a decis ca aceste activităţi să se realizeze de către funcţionarii de la centrele judeţene, funcţionari deja implicaţi în activitatea complexă de gestionare şi control a cererilor de plată, determinând suprapunerea mai multor activităţi de bază. Ca urmare, activitatea suplimentară alocată funcţionarilor centrelor judeţene nu a avut şi nu are ca rezultat creşterea calităţii actualizării LPIS. În sensul celor prezentate, este oportună preluarea activităţilor de către aparatul central, în condiţiile în care se asigură personalul minim solicitat pentru realizarea acestor activităţi, date fiind următoarele avantaje:

- coordonarea şi alocarea corespunzătoare a resurselor pentru activităţile de actualizare LPIS, în funcţie de disponibilitatea informaţiilor suplimentare care stau la baza actualizării LPIS;
- asigurarea unui flux constant de lucru pe toată perioada anului, având în vedere faptul că sunt mai multe etape de actualizare LPIS, în perioada de primire cereri şi imediat după obţinerea rezultatelor de la controalele pe teren;
- asigurarea controlului de calitate pentru serviciile de control de calitate a digitizării pentru contractul extern de actualizare LPIS;
- actualizarea LPIS în conformitate cu cerinţele noi de calitate pentru perioada 2015 – 2020 (crearea straturilor pentru înverzire în conformitate cu cerinţele Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, respectiv ale Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014);
- degrevarea personalului de la centrele judeţene implicat în gestionarea/controlul cererilor de plată de aceste sarcini suplimentare privind actualizarea LPIS, determinând creşterea calităţii primirii şi administrării cererilor de sprijin;
- modul de lucru unitar şi coordonarea directă a personalului responsabil cu actualizarea şi întreţinerea LPIS;
- reducerea costurilor cu instruirea personalului, aceasta având loc direct la sediul APIA, neimplicând costuri suplimentare de cazare, deplasare etc.;
- reducerea numărului de supracontroale pentru asigurarea calităţii LPIS;
- asigurarea îndeplinirii noilor cerinţe prevăzute în regulamentele europene pentru noul PAC.

Totodată, contractele încheiate de APIA care au ca obiect servicii de dezvoltare a Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) și LPIS, servicii de aerofotogrammetrie, digitizare și controlul satelitar al parcelelor, servicii de asistență tehnică din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală etc. necesită o gestionare complexă care este dificil de realizat cu personal insuficient, existând riscul unor întârzieri în derularea acestor contracte și implicit în absorbția fondurilor europene.

În sprijinul derulării operaţiunilor legate de gestionarea fondurilor alocate, în concordanţă cu încărcarea echilibrată a personalului din aparatul central şi din centrele judeţene, considerăm că se justifică suplimentarea personalului cu 50 de posturi, scrie în proiectul actului normativ.

Vizualizat: 9003 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

09 iulie 2020 - 10:42

Portugalia este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare reducere a vânzărilor şi a utilizării produselor agrochimice între 2011 şi 2018, înregistrând o scădere de 43%.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

08 iulie 2020 - 11:11

OFICIAL. Comisia a adoptat marți, 7 iulie 2020, un pachet suplimentar de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectoarele vinicol, legume și fructe ca urmare a crizei provocate de coronavirus și a consecințelor acesteia asupra acestor sectoare din agricultură, anunță un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, transmis pentru AGROINFO.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
dunca
|
01. 11, 2017. Wednesday 19:15

Controalele pe teren sunt facute de catre personal calificat?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii