KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Hristos a Înviat! Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

Publicat: 01 mai 2016 - 07:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sărbătorile pascale sunt petrecute de românii noștri în familie, alături de ființele dragi. Multe dintre tradițiile noastre străvechi au dispărut. În spațiul rural, din fericire, s-au conservat o parte din obiceiurile, ritualurile care creionează identitatea noastră ca neam.

Masa din prima zi de Paște este un prilej de reunire a familiei și decurge după o anume rânduială. Preparatele care au fost duse la bisericã și sfintite: ouãle rosii, cașul de oaie, salata cu ceapã verde si ridichi, drobul și friptura de miel, pasca umplutã cu branzã sau smântână. Sacrificarea mielului la aceastã sãrbãtoare este preluatã din practici precreștine, pentru a marca începutul perioadei de renovare a timpului. Mielul tãiat la sãrbãtoarea Paștelui este identificat simbolic de creștini cu Iisus Hristos, prin care este reactualizatã moartea sa fizicã.

În cele trei zile ale Paștelui, masa nu se strânge ci stã întinsã cu bunãtãți pe ea, ca oricine vine în casã sã fie ospãtat. Totodatã se mai menține obiceiul de a merge la pãrinți și la nașii de cununie și de botez cu pascã și ouã roșii. În unele zone se mai pãstreazã tradiția ca fetele mari sã urce în noaptea de Înviere in clopotnițã si sã spele limba clopotului cu apã neînceputã. Cu aceastã apã se vor spãla pe fațã în zorii zilei de Paște, pentru a fi atrãgãtoare tot anul și așa cum aleargã oamenii la Înviere cand se trag clopotele la bisericã, asa sã alerge și feciorii la ele. Flãcãii trebuie sã se ducã cu flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt cele mai dragi, sã le stropeascã cu apã sau parfum iar ele, pentru a-și arãta consimțământul la sentimentele lor, trebuie sã le ofere un ou roșu.

În prima zi de Paște existã obiceiul de a se purta haine noi în semn de respect pentru aceastã aleasã sãrbãtoare, dar și pentru cã ea semnificã primenirea trupului și a sufletului, așa cum se primenește întreaga naturã odatã cu primãvara. Totodatã un accesoriu de îmbrãcãminte de culoare roșie este recomandat să fie purtat în ziua de Paște.

Un alt ritual străvechi spune că în seara Învierii trebuie să punem într-un lighean cu apă un ou roșu și o monedă de argint. Dimineața, toată familia se va spăla cu acea apă pe față, pe rând, dând cu oul roșu pe obraz și spunând: „Să fiu sănătos și obrazul să-mi fie roșu ca oul. Toți să mă dorească și să mă aștepte așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paște. Să fiu iubit ca ouăle în zilele Paștelor”. După aceea, se ia moneda de argint și se trece peste față: „Să fiu mândru și curat ca argintul”.

paste-2016_b

În multe sate din dreapta Prutului, tinerii iau toaca din bisericã și o duc in cimitir, unde trebuie sã o pãzeascã. Dacã aceasta e furatã, trebuie sã dea o petrecere în cinstea hoților. Dacã au fãcut treabã bunã și au pãzit-o, hotii plãtesc pentru ospãt. Se mai spune cã dacã plouã in Vinerea Seacã anul va fi bogat, cu recolte indestulãtoare, iar dacã va fi soare puternic, anul va fi secetos, neroditor. Pe vremuri de Paște, îndeosebi a doua și a treia zi, în multe sate se organizau jocuri, hora satului, unde veneau sãtenii de toate vârstele.

În zilele de Paște la moldoveni tradițional era și datul in scrânciob. Drept platã pentru aceastã distracție erau ouãle roșii. Se credea cã cine se dãdea în scrânciob, aceluia îi vor crește roadele înalte și-i va merge bine tot anul. În prezent, multe din frumoasele tradiții și obiceiuri strãmoșești de Paște mai sunt, din fericire, încã valorificate atât în familiile moldovenilor cât și în cadrul diverselor manifestații culturale, etnofolclorice. În prima zi de Paște, înainte de răsăritul soarelui, fetele și băieții obișnuiesc să se scalde într-o apă curgătoare pentru a fi „iuți, sprinteni, ușori, sănătoși, harnici și iubiți”.

Sărbători frumoase, cu lumină!

(sursa:creștinortodox)

Vizualizat: 1820 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

03 august 2021 - 06:54

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 2 august 2021, că fermierii români beneficiază de noi ajutoare europene. Este pentru prima dată când în Programul Național de Dezvoltare Rurală au fost introduse ajutoare exclusiv pentru legumicultură.

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

03 august 2021 - 06:36

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii