PREȚ OSCILANT. Piaţa grâului oscilează în continuare. Multe poziţii la bursă au fost asigurate înainte ca Ministerul Agriculturii din SUA, USDA, să îşi publice raportul lunar. În cazul în care se va estima o recoltă mai bogată, şi preţurile vor fi adaptate acesteia.
La bursa Matif, grâul vândut cu termenul pe septembrie se tranzacţionează în pierdere. Angajamentele făcute sunt onorate, însă cotaţiile pentru livrările mai târzii au scăzut. Preţul pentru decembrie a scăzut cu 4 euro/t săptămâna trecută, 5-11 septembrie, înregistrând un minus de 13 euro/t în ultimele 4 săptămâni, aflându-se începând cu data de 6 septembrie sub cota de 160 euro/t.
Cotaţiile grâului de calitate standard din SUA au scăzut uşor la Chicago Board of Trade (CBOT) după săptămâna de tranzacţionare scurtă din Statele Unite.
În Germania, nemulţumirile privind nivelul preţurilor şi momentele oportune de a vinde iau amploare. Nu se prea încheie contracte noi. În regiunea Schleswig-Holstein se onorează contractele existente, conracte ce fuseseră încheiate, de fapt, pentru a asigura stocurile de cereale. Se întrevede însă ca exporturile să crească.
Exporturile de grâu despăşesc nivelul anului trecut
Rapoartele privind expoturile sunt îmbucurătoare, având în vedere şi recolta bogată. Comisia Europeană a emis până joia trecută, 8 septembrie, licenţe de export pentru 5,1 milioane de tone de grâu, ceea ce reprezintă un plus substanţial faţă de anul trecut. La aceeaşi dată, anul trecut fuseseră emise licenţe de export pentru 3,7 milioane de tone, iar în anul record 2014/15, cantitatea acestora ajunsese la 4,6 milioane de tone.
Toleranţă zero faţă de cornul secarei
Discuţiile despre cornul secarei sunt de actualitate în Egipt. Instituţiile egiptene responsabile cu exportul şi comercianţii egipteni impun toleranţă „zero” faţă de cornul secarei. Acest lucru nu se poate atinge în practică. Se tot întâmplă ca livrări de grâu să fie respinse pe acest considerent. Noua politică a Egiptului creează probleme în porturile de provenienţă a grâului. Probleme s-au semnalat cu grâul rusesc la Novorossiysk, dar şi cu grâul românesc. Rusiei i s-ar fi returnat o cantitate de 31.000 t de grâu, iar România a afirmat că nu mai doreşte să onoreze nici o cerinţă din partea Egiptului atât timp cât persistă această toleranţă zero faţă de cornul secarei.
Grâul rusesc cu conţinut proteic de 12,5 la sută se vinde la 170 USD/t şi este cea mai bună ofertă la momentul actual pe piaţa mondială. Pe piaţa franco Hamburg, lucrurile sunt în continuare liniştite. Preţul franco Hamburg pentru grâul de clasă B este de 160 euro/t.
sursa: agrarticker.de