CIRC FĂRĂ PÂINE! Consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, deputatul Remus Borza, avertizează că în România urmează o criză alimentară. Acesta afirmă că stocurile de grâu şi de carne sunt insuficiente pentru a hrăni populaţia, iar anul agricol 2020 se anunţă slab, din cauza secetei, şi propune suspendarea exporturilor de cereale pe perioada stării de urgenţă.
Remus Borza este deputat de Braşov, iar din decembrie 2019 este consilier onorific al premierului Ludovic Orban. Borza a fost, pentru o perioadă foarte scurtă, din mai până în iunie 2019, consilier onorific pe probleme economice, reformă și fiscalitate și al premierului Viorica Dăncilă, fiind demis după ce a afirmat că ar trebui redus numărul ministerelor.
Redăm mai jos fragmentul referitor la agricultură din textul intitulat "După criza epidemiologică, vine criza economică şi alimentară", pe care Borza l-a publicat pe blogul său personal:
Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, criza economică va fi dublată de una alimentară. Partea proastă e că nu numai visteria statului e goală, ci și cămara țării. Doar ”beciurile domnești” sunt pline și o să se umple și mai abitir în perioada următoare.
Din producția de grâu de peste 8 milioane tone realizată anul trecut, azi mai avem în țară în jur de 700 mii tone, inclusiv cu Rezerva de Stat. Restul l-am exportat. Având în vedere consumul lunar de peste 175 mii tone, în câteva luni riscăm să rămânem fără pâine. Putem suplimenta porţia de circ, dar s-ar putea să nu țină de foame.
Pe perioada stării de urgenţă ar trebui să suspendăm exportul de cereale. Anul agricol 2020 se anunță slab, luând în considerare seceta deja instalată în mai multe județe și care a afectat deja culturile pe câteva zeci de mii de hectare. Din 9,7 milioane ha lucrate, avem irigații pe doar 800 mii ha (în 1989 erau irigate 3,2 mil. ha). Ar trebui ca statul să subvenționeze prețul energiei necesare alimentării stațiilor de pompare și punere sub presiune. E vorba de doar 122 milioane lei.
Nici cu cărnița nu stăm mai bine. Din 10 milioane porci necesari pentru consumul anual, avem doar 2,4 milioane. La fel de prost stăm și la carnea de pasăre. Ne va trebui 1 miliard euro să importăm. Problema este dacă vom avea bani și de unde. Că toate țările vor fi afectate de criză. Din acest motiv, prioritatea 1 a guvernului este de a direcționa resurse bugetare în agricultură. Un popor trebuie hrănit și în vremuri de pace și cu atât mai mult în vremuri de criză.
În această perioadă se desfășoară lucrări de însămânțare pentru culturile de primăvară. Dacă făină nu o să prea avem, măcar mălai să facem. Că tot suntem o țară de mămăligari, spun unii mai răutăcioși. Doar că vreo 26 mii fermieri, care cultivă 6,5 milioane ha teren agricol, adică 2/3 din suprafața toatală, așteaptă și azi de la stat rambursarea accizei pe motorina aferentă trimestrului lV 2019!
Vorbim de doar 117 milioane lei, bani puţini pentru stat, dar foarte mulți pentru fermieri.
Agricultura trebuie prioritizată. Trebuie să încurajăm investițiile în acest sector. Raportat la potențialul agricol, putem dubla în 5 ani ponderea acestei ramuri în PIB. Securitatea alimentară e mai importantă decât Securitatea energetică sau chiar militară. Totul până la papa (mâncare - n.r.ed.).
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo