Vremea capricioasă din ultimele săptămâni le-a stricat socotelile fermierilor din Ilfov. În ceea ce priveşte recolta de grâu, ploile şi grindina au redus aproape la jumătate estimările de la începutul lunii iunie, care arătau o producţie medie de 7.000 de kilograme la hectar.
„Estimam în iunie o producţie mai mare decât anul trecut, dar au venit diferenţele de temperatură, noaptea 12-13 grade şi ziua 25-28 de grade, iar această diferenţă a făcut ca boabele să nu se mai dezvolte bine pe vârf. Au rămas boabe foarte mici şi aşa scade şi producţia şi greutatea hectolitrică. Am pierdut din punctul acesta de vedere şi cantitativ şi calitativ”, a declarat, luni, Ilie Dan, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din judeţul Ilfov, organizaţie care acoperă 25.000 de hectare din judeţul Ilfov.
Estimări reduse, de la şapte la patru mii de kilograme la hectar
Potrivit acestuia, fermierii aveau aşteptări mai mari cu privire la producţia de grâu din acest an, ţinând cont şi de cheltuielile făcute pentru aplicarea tehnologiilor şi costul inputurilor, mult mai ridicate faţă de anul trecut. „Anul trecut producţia medie pe ţară a fost puţin peste 3.000 de kilograme la hectar, dar noi, fermierii mari, am avut peste 4.000 de kg/ha pentru că aplicăm tehnologie. Sperăm să închidem anul acesta la peste 4.000 kg/ha, poate 5.000 kg/ha, deşi aveam aşteptări mult mai mari, undeva la 7.000 de kg/ha, aşa cum arăta recolta la începutul lunii iunie şi raportat la cheltuielile pe care le-am făcut şi la costul inputurilor, mult mai mare anul acesta. Cam toată ţara a fost devastată de vânt şi ploi anul acesta, iar ploile care se anunţă şi în această săptămână în zonă vor duce la deprecierea calitativă a grâului”, a adăugat Ilie Dan.
Băltirile afectează porumbul şi floarea
Potrivit sursei citate, nici la porumb şi floarea soarelui „nu este chiar aşa roză treaba”. Chiar dacă plantele sunt bine dezvoltate, există zone cu băltiri, care pot afecta cultura. „Vremea a fost rea cu noi, am avut grindină, ploi, vânt şi la porumb şi floarea soarelui s-au făcut băltiri. Nu este chiar aşa roză treaba, chiar dacă plantele sunt bine dezvoltate, avem pierderi din cauza acestor ploi. Vine o cantitate mare într-un timp foarte scurt”, a adăugat reprezentantul agricultorilor, citat de Agerpres.