Adama
AGRICOVER

Dragoş Frumosu anticipează o criză a grâului de panificaţie

Publicat: 04 ianuarie 2012 - 15:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lipsa precipitaţiilor din toamnă ameninţă recolta de grâu a României şi ar putea declanşa o criză în sectorul panificaţiei, e de părere Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

„România neavând capacitatea de depozitare, pe de o parte, iar fabricile de panificaţie neavând puterea financiară ca să-şi cumpere cantitatea de grâu necesară de la o recoltă la alta, va conduce undeva prin luna februarie, cel târziu martie, la o criză a grâului de panificaţie. Vom fi nevoiţi să importăm şi probabil la un preţ mai mare”, avertizează Dragoş Frumosu.

„Vom vedea ce va fi în ferbruarie-martie. Acestea sunt luni de referinţă, pentru că sigur în ianuarie nu se va întâmpla nimic, dar categoric toată lumea îşi face o analiză de preţ. Cei care nu au făcut modificări de preţ după scumpiri presupun că o vor face atunci. Dar trebuie să vedem ce se va întâmpla şi pe piaţa externă pentru că suntem în continuare dependenţi de importuri”, susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Acesta crede că puterea de cumpărare a românilor a scăzut în ultimul an. „Producătorii nu au câştigat foarte mult în 2011, la fel ca marea masă a românilor, care cumpără din ce în ce mai puţin, cu efecte negative asupra procesării din industria alimentară şi chiar şi asupra producătorului de talie mică şi mijlocie din agricultură. Sigur că, dintr-un anumit punct de vedere, recolta bună a adus poate mai mulţi bani la buget pentru că am exportat”, spune el.

Produse cerealiere_b

Vizualizat: 2940 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Creşte ritmul exporturilor de grâu

Creşte ritmul exporturilor de grâu

24 noiembrie 2022 - 14:52

Ritmul exporturilor franceze de grâu a fost unul neobişnuit de rapid în acest sezon deoarece, pe fondul invaziei rusești în Ucraina, utilizatorii finali au căutat surse alternative de aprovizionare. În perioada 1 iulie - 21 noiembrie 2022, Franţa a exportat 6,3 milioane de tone de grâu, adică cca. 65% din potențialul său de export pentru actualul sezon, potrivit datelor Comisiei Europene și a statisticilor portuare. Acest volum al exporturilor este 75% mai mare față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar și față de media intervalului din ultimi trei ani.

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

16 noiembrie 2022 - 11:34

Care sunt cele mai recente estimări ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) privind producția mondială și stocurile de grâu la finalul acestui sezon. 

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

13 octombrie 2022 - 10:54

Agenția agricolă FranceAgriMer a majorat prognoza pentru exporturile de grâu moale francez în afara UE, în timp ce exporturile către statele UE au fost revizuite ușor în scădere. Exporturile franceze de grâu către țările din afara UE sunt estimate la 10,1 milioane de tone, cu 100 mii tone mai mult decât în raportul precedent şi cu 15,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, exporturile către statele membre ale UE au fost revizuite în creștere cu 60 mii de tone, până la 7,07 milioane de tone, cu 11,9% mai puţin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate în raportul lunar FranceAgriMer, din 12 octombrie.

Prețul grâului a crescut cu 14 euro/tonă într-o singură zi!

Prețul grâului a crescut cu 14 euro/tonă într-o singură zi!

22 septembrie 2022 - 09:17

Prețurile cerealelor pe bursele internaționale au crescut brusc săptămâna acesta, din cauza temerilor privind o escaladare a războiului din Ucraina, care ar putea perturba, din nou, exporturile de cereale la Marea Neagră.

Rusia îşi consolidează poziţia de lider al exporturilor de grâu

Rusia îşi consolidează poziţia de lider al exporturilor de grâu

26 august 2022 - 15:30

Conform estimărilor Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA), este foarte probabil ca Rusia să-şi crească în mod semnificativ avansul faţă de principalii săi competitori pe piaţa mondială a exportatorilor de grâu.

Producţii la hectar cu 10-15% mai mici pentru fermierii români în 2022!

Producţii la hectar cu 10-15% mai mici pentru fermierii români în 2022!

10 aprilie 2022 - 22:16

Producţia medie la hectar la principale culturi agricole ar putea fi cu 10% şi 15% mai mică în acest sezon din cauza secetei cu care se confruntă România încă de la începutul acestui an, avertizează Asociaţia Fermierilor din România (AFR).

Apel FAO: Seceta ameninţă 7 milioane de fermieri din Afganistan!

Apel FAO: Seceta ameninţă 7 milioane de fermieri din Afganistan!

29 august 2021 - 23:55

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a lansat, pe 28 august, un apel urgent pentru sprijinirea agricultorilor din Afganistan, ţară în care seceta ameninţă mijloacele de subzistenţă a şapte milioane de fermieri.

ROMPAN cere ajutor de stat: Este cel mai mare preţ la grâu înregistrat în luna august!

ROMPAN cere ajutor de stat: Este cel mai mare preţ la grâu înregistrat în luna august!

29 august 2021 - 18:52

Industria de morărit şi panificaţie solicită o schemă de ajutor din partea statului pentru a ajuta firmele din sector să evite falimentul, invocând „creşteri nemaiîntâlnite” ale preţurilor la energie electrică şi grâu.

Ministrul Agriculturii: Avem cea mai mare producţie de grâu din ultimii 15 ani. De ce se scumpeşte pâinea!

Ministrul Agriculturii: Avem cea mai mare producţie de grâu din ultimii 15 ani. De ce se scumpeşte pâinea!

26 august 2021 - 18:44

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat de ce creşte preţul pâinii într-un an cu producţie record de grâu.

Pachetul fungicid Revystar® Flex, perfect adaptat noilor condiții climatice

Pachetul fungicid Revystar® Flex, perfect adaptat noilor condiții climatice

03 februarie 2021 - 13:39

Pentru grâu, condițiile meteo specifice momentului aplicării primului tratament sunt mereu imprevizibile. Deseori, fermierii se confuntă cu o variație mare de temperatură între zi și noapte, dar și cu vreme capricioasă și instabilă care limitează semnificativ eficacitatea fungicidelor și perioada de aplicare a acestora.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii