Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Dragoş Frumosu anticipează o criză a grâului de panificaţie

Publicat: 04 ianuarie 2012 - 15:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lipsa precipitaţiilor din toamnă ameninţă recolta de grâu a României şi ar putea declanşa o criză în sectorul panificaţiei, e de părere Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

„România neavând capacitatea de depozitare, pe de o parte, iar fabricile de panificaţie neavând puterea financiară ca să-şi cumpere cantitatea de grâu necesară de la o recoltă la alta, va conduce undeva prin luna februarie, cel târziu martie, la o criză a grâului de panificaţie. Vom fi nevoiţi să importăm şi probabil la un preţ mai mare”, avertizează Dragoş Frumosu.

„Vom vedea ce va fi în ferbruarie-martie. Acestea sunt luni de referinţă, pentru că sigur în ianuarie nu se va întâmpla nimic, dar categoric toată lumea îşi face o analiză de preţ. Cei care nu au făcut modificări de preţ după scumpiri presupun că o vor face atunci. Dar trebuie să vedem ce se va întâmpla şi pe piaţa externă pentru că suntem în continuare dependenţi de importuri”, susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Acesta crede că puterea de cumpărare a românilor a scăzut în ultimul an. „Producătorii nu au câştigat foarte mult în 2011, la fel ca marea masă a românilor, care cumpără din ce în ce mai puţin, cu efecte negative asupra procesării din industria alimentară şi chiar şi asupra producătorului de talie mică şi mijlocie din agricultură. Sigur că, dintr-un anumit punct de vedere, recolta bună a adus poate mai mulţi bani la buget pentru că am exportat”, spune el.

Produse cerealiere_b

Vizualizat: 3007 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu ce preț se vinde grâul din România în Egipt!

Cu ce preț se vinde grâul din România în Egipt!

24 august 2023 - 13:26

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat o cantitate de 60.000 de tone de grâu din România, la o licitaţie internaţională.

Fermierul Muscă: Ca să mai reduc pierderile, folosesc o mare parte din grâu ca furaje la fermele de animale!

Fermierul Muscă: Ca să mai reduc pierderile, folosesc o mare parte din grâu ca furaje la fermele de animale!

26 iulie 2023 - 08:24

Unul dintre cei mai mari fermieri din vestul ţării, Dimitrie Muscă, a declarat, pentru Agerpres, că doar la rapiţă a reuşit să facă profit în acest an, datorită unei producţii bune.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Turcia - principalul importator de grâu rusesc

Turcia - principalul importator de grâu rusesc

04 iulie 2023 - 13:09

În actualul sezon, în perioada 1 iulie 2022-30 iunie 2023, exporturile rusești de grâu au raportat o creștere de 51% față de aceeaşi perioadă a sezonului trecut, potrivit datelor analizate de Agricensus. În ciuda situaţiei geo-politice dificile, Rusia a exportat cel puțin 44,7 milioane de tone de grâu, deoarece țara a beneficiat de stocuri uriaşe, o producție record şi logistica pentru trasportul maritim a unui volum mare. În ciuda lipsei de date oficiale privind livrările ruse de cereale, şi alte surse confirmă datele privind livrările mari la export, pe fondul prețurilor internaţionale scăzute.

USDA - prognoză record pentru viitoarea recoltă de grâu

USDA - prognoză record pentru viitoarea recoltă de grâu

12 iunie 2023 - 18:39

În raportul din iunie, USDA a crescut brusc previziunile privind producția, consumul și stocurile de grâu din sezonul 2023/2024. Un astfel de raport „bearish” ar fi putut prăbuși cotațiile bursiere pentru grâu cu 3-5%, cu toate acestea, din cauza unei discrepanțe mari între estimările analiștilor şi situaţia din piaţă, prețurile aproape nu s-au schimbat. În două luni, cotațiile grâului au scăzut cu 6-8% până la cele mai reduse niveluri din 2021, iar prognozele privind recoltele din SUA rămân la nivelul anilor 2021 și 2022.

SUA importă grâu din Europa!

SUA importă grâu din Europa!

18 mai 2023 - 12:18

Care este țara din UE care a exportat deja aproape 80.000 de tone de grâu în SUA, după ce seceta a dus la o creștere mare a prețurilor grâului pe piața nord-americană. 

Creşte ritmul exporturilor de grâu

Creşte ritmul exporturilor de grâu

24 noiembrie 2022 - 14:52

Ritmul exporturilor franceze de grâu a fost unul neobişnuit de rapid în acest sezon deoarece, pe fondul invaziei rusești în Ucraina, utilizatorii finali au căutat surse alternative de aprovizionare. În perioada 1 iulie - 21 noiembrie 2022, Franţa a exportat 6,3 milioane de tone de grâu, adică cca. 65% din potențialul său de export pentru actualul sezon, potrivit datelor Comisiei Europene și a statisticilor portuare. Acest volum al exporturilor este 75% mai mare față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar și față de media intervalului din ultimi trei ani.

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

16 noiembrie 2022 - 11:34

Care sunt cele mai recente estimări ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) privind producția mondială și stocurile de grâu la finalul acestui sezon. 

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

13 octombrie 2022 - 10:54

Agenția agricolă FranceAgriMer a majorat prognoza pentru exporturile de grâu moale francez în afara UE, în timp ce exporturile către statele UE au fost revizuite ușor în scădere. Exporturile franceze de grâu către țările din afara UE sunt estimate la 10,1 milioane de tone, cu 100 mii tone mai mult decât în raportul precedent şi cu 15,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, exporturile către statele membre ale UE au fost revizuite în creștere cu 60 mii de tone, până la 7,07 milioane de tone, cu 11,9% mai puţin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate în raportul lunar FranceAgriMer, din 12 octombrie.

Prețul grâului a crescut cu 14 euro/tonă într-o singură zi!

Prețul grâului a crescut cu 14 euro/tonă într-o singură zi!

22 septembrie 2022 - 09:17

Prețurile cerealelor pe bursele internaționale au crescut brusc săptămâna acesta, din cauza temerilor privind o escaladare a războiului din Ucraina, care ar putea perturba, din nou, exporturile de cereale la Marea Neagră.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii