Adama
Vinasa Rompak

Dolj: Seceta a redus cu 25% suprafaţa agricolă cultivată cu grâu în această toamnă

Publicat: 16 noiembrie 2011 - 10:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din suprafaţa de teren agricol programată în judeţul Dolj pentru a fi însămânţată cu grâu, în toamna acestui an, circa 25% riscă să rămână necultivată, din cauza secetei care a întârziat considerabil lucrările specifice premergătoare înfiinţării culturilor agricole de toamnă.

Mulţi dintre agricultorii care au cultivat rapiţă au renunţat la culturi şi au decis să replanteze grâu. Potrivit conducerii Direcţiei pentru Agricultură Dolj, situaţia este una dificilă în judeţ, deoarece campania agricolă de toamnă a fost serios afectată de lipsa precipitaţiilor.

Însămânţarea grâului în afara epocii optime presupune costuri mult mai ridicate
„Am ieşit din perioada optimă. Acum, dacă oamenii hotărăsc să mai pună grâu, densitatea acestuia la hectar trebuie să fie foarte mare, pentru ca măcar o parte din el să reziste peste iarnă, iar asta presupune costuri însemnate. Oricum, pierderile vor fi mari la anul”, a declarat şeful Direcţiei Agricole Dolj, Oliver Costea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, până în prezent au fost realizate doar 140.500 ha, din cele 180.000 propuse pentru a fi cultivate cu grâu, iar pentru restul suprafeţei şansele de a fi însămânţate sunt minime, având în vedere condiţiile agrometeorologice.

„Au aşteptat să vadă cum evoluează culturile, dar, cum mare parte din rapiţă nu a răsărit, iar cea care a făcut-o nu are speranţe prea mari că o să intre în deplină maturitate în iarnă, au renunţat la ele. Mulţi au arat din nou pământul şi au pus grâu. Dacă a fost sau nu o decizie bună, vom vedea”, a mai afirmat Costea, potrivit Agerpres.

Vizualizat: 1899 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Harghita: Doar 73% din suprafaţa programată a fost însămânţată, activitatea a fost sistată

Harghita: Doar 73% din suprafaţa programată a fost însămânţată, activitatea a fost sistată

Din cauza secetei prelungite, în judeţul Harghita s-a însămânţat doar 73% din suprafaţa de 10.800 de hectare programată pentru această toamnă şi activitatea a fost sistată.

Galaţi: O campanie de toamnă întârziată

Galaţi: O campanie de toamnă întârziată

¤ Însămânţările – 64 la sută

În judeţul Galaţi, campania de toamnă se desfăşoară cu o oarecare  întârziere. Cauzele: vremea nefavorabilă şi organizarea care nu s-a prea ... dat pe brazdă! Din situaţia operativă pusă la dispoziţie de Profira Onode, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, rezultă că arăturile pentru însămânţările de toamnă s-au realizat în proporţie de 83 la sută, dintr-un program de 94.910 hectare a fost brăzdată o suprafaţă de 78.900 hectare.

Producţia de grâu de anul viitor - pusă sub semnul întrebării din cauza secetei

Producţia de grâu de anul viitor - pusă sub semnul întrebării din cauza secetei

Seceta din ultimele luni a afectat puternic stadiul de vegetaţie al culturilor de toamnă, iar lipsa precipitaţiilor continuă să pună sub semnul întrebării  producţia de grâu de anul viitor.

Irigaţiile – noile restructurări au adus noi taxe

Irigaţiile – noile restructurări au adus noi taxe

În această toamnă, guvernul a decis să transforme Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) în Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care va avea aproximativ aceleaşi atribuţii, dar numărul angajaţilor va fi redus de la 5.000 la 1.500. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii