Adama
Vinasa Rompak

Contractul la termen pentru grâu lansat de BVB, un instrument pentru producătorii agricoli şi cei din panificaţie

Publicat: 10 noiembrie 2011 - 23:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat, în 10 noiembrie 2011, un contract la termen pe preţul grâului de panificaţie, care va oferi producătorilor români de grâu un nivel real de referinţă pe care aceştia pot să-l utilizeze pentru a-şi valorifica producţia cât mai avantajos, evitând riscurile legate de fluctuaţiile de preţ.

Câştigă şi fermierii, dar şi procesatorii din industria panificaţiei

Noul contract va da posibilitatea fermierilor să îşi fixeze un preţ şi o dată la care să-şi vândă grâul fără teama că în viitor preţul grâului ar putea să scadă, iar ei să iasă în pierdere. Producătorii din panificaţie vor putea, de asemenea, să utilizeze acest contract pentru a-şi asigura un preţ cert pentru grâu, evitând să plătească un preţ mai mare în viitor, în cazul creşterii cotaţiei la grâu.

camp-de-grau_b

„Agricultura din România are un potenţial ridicat, iar noi trebuie să fim pionieri în a-l întâmpina. Noi, BVB, nu putem tranzacţiona fizic aceste mărfuri, dar prin contractele derivate pe care o să le lansăm, oferim pârghii producătorilor pentru a-şi proteja afacerile prin hedging-ul de preţ. Prin contractul futures cu activ suport preţul grâului de panificaţie în standarde UE lansat de BVB la tranzacţionare pe 10 noiembrie, Bursa de Valori Bucureşti vrea să ofere un instrument care urmăreşte preţul internaţional al grâului şi să îşi arate disponibilitatea de a construi în viitor o piaţă pentru tranzacţionarea certificatelor de depozit pe cereale”, a declarat Valentin Ionescu, director general al BVB.

Ministrul Agriculturii: Fără o bursă a cerealelor la Marea Neagră, nu vom avea niciodată o situaţie foarte clară în ceea ce priveşte valorificarea producţiei

“Sunt de părere că această dezbatere este binevenită pentru a discuta pe marginea problemelor de agricultură, precum şi a unui plan de acţiune în privinţa producţiei agricole. Agricultura este un subiect de interes major, acţionează nu numai la nivel social, dar şi din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici. România are un potenţial agricol extraordinar.

M-aş bucura dacă în sistemul bursier din România am găsi o locaţie pentru producţia agricolă din România şi dacă bursa de cereale şi plante tehnice nu ar fi la Odessa, ci la Brăila sau Bucureşti. Fără o astfel de bursă care să formeze preţul cerealelor, al plantelor tehnice, al produselor agricole la Marea Neagră, una dintre cele mai importante zone cerealiere de produse agricole ale lumii, cred că nu vom avea niciodată o situaţie foarte clară în ceea ce priveşte valorificarea producţiei, oricât de mare şi calitativă ar fi”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în cadrul conferinţei „AGRO Futures – Viitor pentru agricultură la BVB”, eveniment menit să ofere o privire de ansamblu asupra importanţei agriculturii pentru economia românească, dar şi un prilej de prelansare a noului contract.

La discuţiile din cadrul conferinţei găzduite de Valentin Ionescu, director general al BVB, au mai participat, alături de ministrul Agriculturii, şi preşedintele ANAMOB, Viorel Marin, directorul comercial al Boromir SA, Cezar Popescu, iar Grigore Chiş, director general SSIF Broker, societate ce va asigura serviciul de Market Making pentru acest contract, alături de domnul Iulian Lupu, coordonator proiect – Dezvoltarea pieţei derivatelor la BVB au au prezentat caracteristicile noului contract futures pe preţul grâului de panificaţie.

BVB va continua seria evenimentelor dedicate lansării acestui contract futures cu alte 2 conferinţe organizate la Râmnicu Vâlcea, în 15 noiembrie 2011 şi la Brăila, în 17 noiembrie 2011.

Vizualizat: 3022 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tranzacţii futures cu grâu de panificaţie la Bursa de Valori Bucureşti, din 10 noiembrie 2011

Tranzacţii futures cu grâu de panificaţie la Bursa de Valori Bucureşti, din 10 noiembrie 2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începe, din 10 noiembrie 2011, tranzacţionarea contractului Grâu Panificaţie-UE Futures - cu activ suport preţul, în monedă unică europeană (EUR), al unei tone metrice de grâu de panificație produs în Uniunea Europeană, informează BVB.

Preţul grâului: creşte, scade sau mai stă puţin pe loc?

Preţul grâului: creşte, scade sau mai stă puţin pe loc?

Surse din piaţă arată că preţul grâului se află pe un uşor trend ascendant. Actualmente, în majoritatea zonelor ţării, grâul se tranzacţionează maxim la 0,77-0,8 lei kilogramul, după ce în urmă cu aproximativ două, trei luni aveam un preţ de 0,55-0,6 lei kilogramul.

Preţul grâului rămâne la „mica înţelegere” dintre producători şi procesatori

Preţul grâului rămâne la „mica înţelegere” dintre producători şi procesatori

Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, statul ar încălca normele Uniunii Europene dacă s-ar aloca resurse financiare pentru administrarea depozitelor de cereale.

Top 10 – Cei mai mari producători români de grâu în 2011

Top 10 – Cei mai mari producători români de grâu în 2011

Potrivit informaţiilor obţinute de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în fruntea topului celor mai mari cultivatori de grâu din ţară se află TCE 3 Brazi, controlată de familia lui Culiţă Tărâţă, care administrează 56.000 ha teren agricol în Insula Mare a Brăilei (IMB). Tărâţă a cultivat în acest an în IMB peste 28.039 ha cu grâu.

Adrian Porumboiu: Cotaţia grâului nu a fost afectată de retrogradarea Statelor Unite

Adrian Porumboiu: Cotaţia grâului nu a fost afectată de retrogradarea Statelor Unite

Cotaţia grâului pe bursele internaţionale nu a fost afectată de retrogradarea rating-ului Statelor Unite şi nici de valul de turbulenţe de pe pieţele internaţionale, a spus Adrian Porumboiu, patron Comcereal Vaslui.

Grâul de panificaţie se exportă la preţ de grâu furajer

Grâul de panificaţie se exportă la preţ de grâu furajer

În Dobrogea, recoltatul grâului s-a făcut pe 71.000 ha dintr-un total de 154.000 ha de cultură, a declarat, Paraschiva Bobe, directorul general al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa.

Grâul 2011 – recoltare şi valorificare

Grâul 2011 – recoltare şi valorificare

Cultivatorii de cereale recoltează grâul şi îl valorifică diferenţiat. În timp ce agricultorii de la munte, abia acum scot combinele pe câmp, cei din zonele de câmpie se gândesc la depozitarea sau comercializarea recoltelor.

Grâul nu se va mai ieftini, susţin autorităţile de la Chişinău

Grâul nu se va mai ieftini, susţin autorităţile de la Chişinău

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov recomandă întreprinderilor de panificaţie să cumpere cereale de pe acum, iar specialiştii nu exclud o scumpire a pâinii.

Preţul grâului 2011

Preţul grâului 2011

Vă invităm să vă exprimaţi părerea în legătură cu preţul grâului 2011 aici.



ROMPAN: Preţul grâului ar putea înregistra o scădere în bazinul Mării Negre

ROMPAN: Preţul grâului ar putea înregistra o scădere în bazinul Mării Negre

Preţul grâului din noua recoltă ar putea înregistra o scădere în bazinul Mării Negre, influenţat de ridicarea embargoului asupra exporturilor de cereale impus de Rusia în 2010, consideră preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan), Aurel Popescu.


Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii