Sindicatele din îmbunătăţiri funciare nu vor accepta discuţii decât cu ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, a declarat,pentru Agerpres, Vasilica Blebea, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare.
'Nu vom accepta discuţii cu un alt oficial al ministerului decât cu ministrul Valeriu Tabără. Am mai avut discuţii sterile până acum, cu alţi oficiali ai MADR. Vom continua protestul până ne va primi ministru', a declarat preşedintele USIF.
Uniunea Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare, membră a CNS Cartel ALFA, pichetează începând de luni, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, zilnic între orele 10,30 - 13,30. La acţiune participă aproximativ 100 de salariaţi.
Sindicaliştii protestează faţă de blocarea totală a finanţării activităţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare RA, prin Legea 281/2010 care abrogă Normele metodologice privind alocarea şi acordarea subvenţiei de la bugetul de stat pentru acoperirea unor categorii de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii de îmbunătăţiri funciare, precum şi alocarea prin Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, doar a 35% din suma solicitată de ANIF RA în vederea funcţionării.
ANIF RA este persoană juridică română, de interes public naţional, administrează cu cei 5.000 salariaţi amenajările de irigaţii, desecare, drenaj, lucrările de combatere a eroziunii solului şi apărare împotriva inundaţiilor.
,,Restructurat ca o condiţie a unui împrumut de 80 milioane dolari, acordat României de Banca Mondială, aflat în monitorizarea FMI şi constrâns de politica agricolă comunitară, sectorul de îmbunătăţiri funciare simte cuţitul ghilotinei', spun sindicaliştii.
În contextul în care România în ultimii ani a fost afectată de transformări climaterice ce au avut ca efect fenomene periculoase generatoare de dezastre, (inundaţii, alunecări de teren, ruperi de diguri la Dunăre şi pe râuri interioare, eroziuni puternice ale solului, secetă) şi pe plan mondial se anunţă criză alimentară sindicaliştii se întreabă cine îşi asumă responsabilitatea pentru: retragerea personalului de pe cei 2.199 Km de diguri, din care 1.100 km la Dunăre, abandonarea lucrărilor din Balta Ialomiţei şi din Insula Mare a Brailei (digul inelar cu o lungime de 150 km ce protejează cele 11 localităţi din incintă de cei aproximativ 3 metri de apă ce se află deasupra nivelului solului.
De asemenea, vor fi abandonate cele 114 baraje pentru atenuarea viiturilor şi cele 183 cantoane de apărare, la fel şi cele 3.860 staţii de pompare de irigaţii şi de desecări, posibilitatea apariţiei de probleme în derularea unor contracte internaţionale.
Sursa: Agerpres