Deşi în lumea occidentală se vorbeşte tot mai des în ultima vreme despre o posibilă criză alimentară, Ministeru Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România are de gând să trimită la export o cantitate uriaşă de grâu şi porumb.
Peste 2 milioane de tone de grâu, adică în jur de o treime din totalul producţiei estimate pentru anul acesta, vor fi livrate pe pieţele externe. MADR speră să obţină cel puţin 420 milioane de euro din aceste tranzacţii. Alte 360 milioane ar putea ajunge la bugetul de stat din exportul a circa 2 milioane de tone de porumb.
„Anul acesta se vor exporta cereale. Cred că se vor depăşi patru milioane de tone, două milioane la grâu, peste două milioane la porumb. Este o producţie bună”, a declarat ministrul Agriculturii. El a adăugat că preţurile de pe piaţa internaţională sunt de circa 240 de euro tona la grâul folosit pentru pâine şi 180 euro pe tonă la grâul de furaj. De asemenea, porumbul este evaluat la circa 180 de euro tona.
„Orzul va merge şi el la export, probabil că se va exporta în continuare ulei şi şrot de de floarea soarelui. Se exportă foarte bine şi rapiţa”, a adăugat ministrul.
Potrivit datelor MADR, anul trecut producţia de grâu a totalizat 5,2 milioane de tone. România a importat 628.000 de tone de grâu şi a exportat 2,3 milioane de tone. Valoarea exporturilor a fost de 302,9 milioane de euro.
Totodată, din producţia de 8 milioane de tone de porumb obţinută anul trecut, 1,7 milioane de tone au mers la export, iar încasările au fost de 252 milioane de euro.
Recolte mai slabe de grâu şi orz, la anul
Pe de altă parte, anul viitor ar putea fi mai slab din punct de vedere al recoltei agricole, din cauza ploilor din această toamnă care au afectat semănatul grâului. „Anul de grâu este întotdeauna când în urma semănătorii iese praf. Atunci bobul de grâu se aşează bine, şi nu e cazul acum. Din păcate, ploile acestea fac ca semănatul de grâu să nu fie unul de calitate”, a precizat ministrul.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, până la jumătatea lunii octombrie doar 40% din suprafaţa agricolă cultivată cu grâu şi orz a fost cultivată, iar întârzierile la semănat ar putea duce la scăderi ale producţiei pentru anul viitor.