Adama
Vinasa Rompak

România şi Polonia vor să îşi armonizeze punctele de vedere pe noua Politică Agricolă Comună

Publicat: 26 ianuarie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Trimisul special al Agerpres, Mariana Nica, transmite: România şi Polonia vor să îşi armonizeze punctele de vedere în privinţa viitoarei Politici Agricole Comune, o întâlnire bilaterală în acest sens având loc, la Berlin, în cadrul Expoziţiei internaţionale pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură 'Săptămâna Verde', între miniştrii Agriculturii din cele două ţări.

'Am discutat cu ministrul polonez al Agriculturii, Marek Sawicki, care este foarte activ şi cu care avem foarte multe puncte comune, dar şi abordări diferite. Au fost discuţii  pe chestiunea eliminării birocraţiei la nivelul CE, pe limitarea eco-condiţionalităţilor, dar abordări diferite pe chestiuni legate de finanţarea fermelor mari. Noi şi Germania susţinem că nu trebuie să fie limitate aceste finanţări, în timp ce polonezii, deşi nu o spun cu voce tare, şi-au exprimat opinia de a se orienta finanţările europene mai mult pe fermele mici', a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

De asemenea, cei doi miniştri au susţinut menţinerea celor doi piloni ai PAC, ambele ţări dorind să obţină subvenţii mai mari pentru agricultori, dar şi pentru dizabilităţile date de condiţiile de mediu.

'Dorim susţinerea unor proiecte mari de conservare a solului, diversitate, dar nu în detrimentul producţiei agricole, susţinem conservabilitatea preţurilor şi non-volatilitatea lor. Cred că putem împreună cu Polonia să construim o poziţie comună, nu una conflictuală, pe baza viitoarei politici agricole şi în primul rând ne dorim să nu se reducă bugetul comunitar pe agricultură', a precizat Tabără.

Deşi ministrul polonez vorbea de un anumit conservatorism al comisarului european pe agricultură, dar şi al CE, Tabără consideră că, dimpotrivă, comisarul Cioloş a dat drumul la câteva idei foarte bune care trebuie analizate, respectiv susţinerea fermelor mici sau proporţia între cei doi piloni ai PAC.

Ministrul polonez, Marek Sawicki, a declarat la întâlnirea comună avută cu ministrul Tabără că ţările nou intrate în UE nu ar trebui să se considere ţări de mâna a doua.'Nivelul sprijinului trebuie să crească pentru ţările nou intrate în Uniune, astfel încât să ajungă la acelaşi nivel pentru toţi membrii UE, iar ţările dezvoltate ar trebui să ne ajute să devenim ca ele şi să nu ne mai considere ţări de mâna a doua', a spus Sawicki.

În ceea ce priveşte întâlnirea cu omologul moldovean, Vasile Bumacov, oficialul român a precizat că se doreşte multiplicarea relaţiilor comerciale, dar şi colaborarea pentru realizarea unor evenimente de genul 'Săptămânii Verzi' în cele două ţări.

'Vrem o colaborare mai strânsă între cele două ţări pentru realizarea, alternativ, a unei expoziţii de genul celei de la Berlin,  la Chişinău, Iaşi sau Bucureşti, dar şi multiplicarea relaţiilor pentru completările pe piaţă şi în privinţa importurilor. De ce să mă duc să import în terţe ţări când am Moldova aproape', a subliniat Valeriu Tabără.

În acest an, România participă cu 15 firme la cea de-a 76-a ediţie a 'Săptămânii  Verzi', care se desfăşoară, în perioada 21 - 30 ianuarie 2011, la Berlin (Germania).

Standul României are o suprafaţă de 165 de metri pătraţi, în care cele 15 firme româneşti de profil vor încerca să atragă vizitatorii cu produse agroalimentare specifice, respectiv cu miere şi produse apicole, vinuri, pălincă şi ale băuturi din fructe, brânzeturi, conserve de legume şi fructe, produse de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt prezenţi şi producători  tradiţionali cu brânzeturi din lapte de vacă şi de oaie, cu pită de Pecica, cu produse procesate din carne, dar şi cu covoare din lână vopsite cu plante şi ouă încondeiate.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 898 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii