„Primul siloz”, gata de start
Publicat: 28 iulie 2009 - 13:00
Primele certificate de depozit din cadrul Programului „Primul siloz” ar putea fi emise în scurt timp, după ce Guvernul a adoptat în urma şedinţei de Guvern din 15 iulie a.c. normele metodologice pentru aplicarea programului.
Prin normele metodologice (Hotărâre nr. 807 din 15 iulie 2009, publicată în M.O. nr. 506/22 iulie 2009) au fost stabilite condiţiile pentru licenţierea depozitarilor de seminţe de consum şi s-a constituit schema de garantare a certificatelor de depozit pentru a crea posibilitatea utilizării acestora ca garanţie pentru obţinerea de credite de producţie de către producătorii agricoli.
Astfel, depozitarii de seminţe care doresc să fie licenţiaţi în anul 2009 au la dispoziţie 10 zile lucrătoare începând din data de 22 iulie a.c., data publicării Normelor Metodologice, pentru a depune la Ministerul Agriculturii cereri scrise în acest sens, iar ministerul va avea la dispoziţie încă 10 zile pentru a rezolva toate solicitările referitoare la licenţierea silozurilor.
Totodată, s-a stabilit componenţa Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit, acesta fiind formată din 15 persoane, reprezentanţi ai ministerului, ai depozitarilor, ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ai Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta, ai Comisiei Naţionale de Gradare a Seminţelor de Consum şi un reprezentant al Bursei Române de Mărfuri.
Astfel, membrii Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit pentru seminţele de consum sunt următorii:
1 Cătălin Aurelian Roşculete – Preşedinte – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
2 Daniel Botănoiu – membru – Director general Direcţia Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
3 Daniel Velicu – membru – Consilier superior Direcţia Politici de piaţă în culturi de câmp din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
4 Maria Lori Liră Marcu – membru – Auditor superior Direcţia Audit din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
5 Marcela Alecu – membru – Consilier superior Direcţia politici de piaţă în culturi de câmp din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale – asigură secretariatul
6 Sorin Dogaru – membru – reprezentant al Asociaţiei Depozitarilor de Cereale din România (ADCER)
7 Vasile Varvaroi – membru – reprezentant al Asociaţiei Depozitarilor de Cereale din România (ADCER)
8 Gelu Scutaru – membru – reprezentant al Asociaţiei Depozitarilor de Cereale din România (ADCER)
9 Viorel Matei – membru – reprezentant al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR)
10 Aurel Rădulescu – membru – reprezentant al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR)
11 Aurel Popescu – membru – reprezentant al Federaţiei Patronale din Industria Alimentară – Romalimenta
12 Gheorghe Frâncu – membru – reprezentant al Federaţiei Patronale din Industria Alimentară – Romalimenta
13 Gabriel Purice – membru – reprezentant al Bursei Române de Mărfuri (B.R.M.)
14 Viorel Marin – membru – Comisia de Gradare
15 Adina Cristea – membru – Comisia de Gradare – asigură secretariatul
Documentul stabileşte şi formatul licenţei de depozit ce urmează a se acorda depozitarilor, precum şi cel al certificatului de depozit care va fi pus la dispoziţia depozitarilor licenţiaţi şi emis fiecărui producător agricol în calitate de deponent de seminţe de consum.
Au fost, de asemenea, agreate organismele de audit constituite din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor Publice, care urmează a verifica condiţiile tehnice şi economice pe care trebuie să le îndeplinească depozitarii pentru a fi licenţiaţi de către Minister.
Administrarea schemei de garantare va fi efectuată de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) – IFN SA, care va primi de la bugetul de stat suma de 42 milioane de lei în scopul constituirii sursei iniţiale de funcţionare a schemei de garantare a certificatelor de depozit. De asemenea, s-a prevăzut obligaţia depozitarilor de a contribui la sursele schemei de garantare cu cote reprezentând 0,5% din valoarea seminţelor de consum pentru care s-au emis certificate de depozit.
A fost prevăzută şi obligativitatea stabilirii de către operatorii economici implicaţi în producerea, depozitarea/stocarea, comerţul, gradarea seminţelor şi Bursa Română de Mărfuri a preţului de despăgubire a seminţelor de consum, preţ ce va fi publicat săptămânal în presă precum şi pe site-ul ministerului şi pe cel al FGCR, pentru a informa toţi producătorii agricoli interesaţi.