Factorii care nu pot fi controlaţi şi care vor duce inevitabil la creşterea preţurilor la carnea de pasăre sunt preţul furajelor, arată un studiu al Consiliului Internaţional al Crescătorilor de Păsări. Creşterile semnificative ale preţurilor la grâu şi la porumb, dar şi la orz, vor avea un efect negative asupra preţurilor finale ale cărnii de pasăre pe toate pieţele din lume.
Această situaţie îngrijorează tot mai mult asociaţia crescătorilor, mai ales că această diferenţă de cost de producţie nu va putea fi compensată de o nouă încercare de eficientizare a costurilor din lanţul de producţie şi, inevitabil, se va răsfrânge asupra verigii finale a acestui lanţ, consumatorul, prin preţuri mai mari practicate la carnea de pasăre.
Furajele reprezintă de departe cea mai importantă componentă a preţului de producţie pentru acest tip de carne. Conform datelor organizaţiei, preţurile la grâu şi porumb au crescut cu 50 de procente în ultimele luni. În acelaşi timp, preţurile la boabele de soia au crescut cu aproape 20%.
Mai mult, aceste creşteri de preţuri la furaje s-ar putea accentua, în funcţie de recolta ce va fi înregistrată în emisfera nordică.
Speranţele fermierilor crescători de păsări se leagă de anul viitor, atunci când previziunile meteorologilor arată o îmbunătăţire a condiţiilor atmosferice, reliefată într-o creştere a producţie agricole mondiale şi, deci, o scădere a preţurilor la furaje.
Oceania e campioana consumului
Consumul de carne de pasăre din Africa şi Oceania este în creştere şi va continua să crească. Chiar şi aşa, în Africa nivelul consumului rămâne mult în urma vânzărilor medii din lume, aceasta reflectă situaţia economică precară a zonei.
Anul trecut, pentru prima dată, populaţia Africii a depăşit un miliard de oameni, chiar dacă aceasta ar putea reprezenta pentru unii o situaţie nedorită, din punct de vedere a consumului cărnii de pasăre va însemna o creştere.
Deşi a avut loc o creştere de 13% a cantităţii medii de carne folosită de un african, de la 4 la 4,5 kilograme, între 2000 şi 2007, aceasta este sub media înregistrată la nivel mondial, care a fost în aceiaşi perioadă de 16%, de la mai puţin de 11 kg la 12,6 kg. Oceania a fost campioană a creşterii, cu 23%, de la 30 la 37 kg pe persoană.
Chiar dacă preţurile plătite pentru produsele alimentare vor creşte, vânzările de carne de pasăre vor spori şi ele, deoarece preţul proteinei, a cheltuielilor efectuate pentru obţinerea cărnii de pasăre, sunt mai mici decât cele efectuate pentru alte tipuri de carne.