Adama
Vinasa Rompak

Politica agricolă comună după 2013

Publicat: 07 ianuarie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Poziţia României, în dezbatere publică: Punctul de vedere al FNPAR

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) susţine necesitatea renunţării la criteriul istoric de stabilire a plăţilor directe pentru fermierii din ţările UE, dar nu treptat, aşa cum solicită vechile state membre, deoarece acest lucru ar însemna o continuare mascată a subvenţionării acestora în detrimentul României, a afirmat directorul executiv al FNPAR, Daniel Botănoiu, la dezbaterea publică pe tema Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013, organizată de Ministerul Agriculturii în 6 decembrie a.c..

După prezentarea poziţiei României de către ministrul Agriculturii, Botănoiu a atras atenţia, printre altele, asupra simplificării plăţilor directe. Din primele comunicări ale CE, se va încerca aducerea PAC în patru plăţi, respectiv una de bază, o a doua plată adiţională de mediu, legată de aplicarea bunelor condiţii şi practici agricole, una neobligatorie referitoare la schimbări climatice, precum şi plăţile cuplate pentru zonele defavorizate.

”Dacă până acum era greu cu o singură plată, acum discutăm de patru plăţi directe, ceea ce va fi extrem de greu de realizat şi va crea o birocraţie extrem de mare”, a spus Botănoiu.

În ceea ce priveşte măsurile de mediu, FNPAR consideră că acestea sunt o povară pentru agricultori, în special pentru cei din statele nou intrate în UE, şi vor genera costuri foarte mari, unul dintre motive fiind faptul că în aceste ţări nu există infrastructura necesară.

Referitor la includerea Directivei cadru pentru apă în eco-condiţionalitate, Daniel Botănoiu a atras atenţia că România ar trebui să aştepte să apară această directivă, deoarece încă nu se cunosc obligaţiile fermierilor.

Reprezentantul FNPAR a mai spus că politica comercială ar trebui foarte bine corelată cu PAC, pentru că România discută astăzi în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi cu ţările din blocul MERCOSUR despre liberalizarea schimburilor.

“Or, această liberalizare a schimburilor trebuie să se facă în condiţii similare, odată cu implementarea politicilor de calitate, de durabilitate, trasabilitate şi bunăstare a animalelor impuse fermierilor europeni. Noi nu înţelegem că este în regulă să deschidem aceste graniţe pentru produse care vin realizate de mână de lucru minoră sau în condiţiile utilizării unor pesticide pe care noi le-am exclus - de la 925 de pesticide am ajuns la 125 ca utilizare şi acestea extrem de scumpe - şi dorim condiţii similare pentru realizarea acestor importuri”, a explicat acesta.

Neplafonarea subvenţiilor pentru fermele mari, fiscalizarea diferită a fermelor mici, măsurile de piaţă care să menţină statele UE în competiţia cu SUA şi Brazilia – prevedere care nu se regăsea în poziţia prezentată de ministrul Agriculturii, dar şi rolul organizaţiilor profesionale în negocierile cu marile lanţuri de magazine sunt, de asemenea, puncte esenţiale la care România nu ar trebui să renunţe, consideră FNPAR.

 

Discuţii şi cu Comisia de Agricultură din Senat

Poziţia României privind viitoarea PAC a fost discutată de ministrul Agriculturii şi cu membrii Comisiei pentru Agricultură din Senat şi cu reprezentanţi ai mediului academic, în 7 decembrie a.c..

Vizualizat: 830 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii