Parlamentul European a adoptat marţi, cu majoritate covârşitoare, raportul realizat de europarlamentarul român Daciana Sârbu, pe tema rolului strategic al agriculturii în contextul securităţii alimentare, în care eurodeputata PSD solicită încurajarea agriculturii tradiţionale, combaterea speculei şi întărirea programelor de ajutoare alimentare europene, informează un comunicat de presă difuzat de Parlamentul European.
Daciana Sârbu a atras atenţia în plenul de la Strasbourg că agricultura şi fermierii trebuie să se bucure de o atenţie sporită din partea forurilor europene, mai ales în perioada crizei economice: 'Agricultura este neglijată în discuţiile privind strategia şi viitorul Uniunii Europene, iar raportul vine să arate că Europa nu se află într-o situaţie de securitate alimentară, că fermierii şi întregi zone rurale sunt în pericol de dispariţie'.
Raportul propune o serie de soluţii şi căi concrete de acţiune, gândite în special pentru sprijinirea agricultorilor, precum şi pentru protejarea cetăţenilor de creşterea preţurilor la alimente.
Astfel, raportul Dacianei Sârbu solicită Comisiei Europene să ia măsuri mai consistente pentru limitarea speculei pe pieţele agricole, împiedicând astfel fluctuaţiile nejustificate de preţuri care afectează atât fermierii, cât şi consumatorii.
O problemă importantă abordată în raport este situaţia tinerilor agricultori. 'La nivel european, doar 7% dintre agricultori sunt tineri sub 35 de ani, de aceea am cerut Comisiei să se prevadă măsuri concrete de încurajare a tinerilor agricultori', a subliniat Daciana Sârbu.
Documentul mai solicită Comisiei Europene să susţină, prin programe şi fonduri europene speciale, agricultura tradiţională, exploataţiile familiale, fermele mici, precum şi agricultura ecologică.
Daciana Sârbu a evidenţiat şi importanţa întăririi programelor prin care cei mai dezavantajaţi cetăţeni ai Uniunii sunt ajutaţi cu alimente de bază: 'Să nu uităm ca milioane de europeni au apelat iarna aceasta la ajutoare alimentare europene. De aceea, în contextul crizei economice, menţinerea programului european 'ajutoare alimentare pentru persoanele cele mai defavorizate' cu finanţare europeană este de o importanţă majoră', a subliniat eurodeputata în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Documentul realizat de Daciana Sârbu se numără printre cele mai importante rapoarte realizate de europarlamentarii români, fiind vorba despre un domeniu esenţial şi de un moment-cheie - discutarea viitoarei Politici Agricole Comune (PAC). Odată adoptat, raportul devine poziţie oficială a Parlamentului European, iar Comisia Europeană va trebui să aibă în vedere prevederile sale în construcţia noii PAC.