Nedumeriţi şi neîncrezători în promisiunile preşedintelui ţării, fermierii au sistat totuşi protestele
Publicat: 29 octombrie 2009 - 16:00
După ce, ieri, 28 octombrie 2009, crescătorii de ovine/caprine şi cei de bovine au pichetat Ministerul Agriculturii şi al Finanţelor, aceştia şi-au căutat dreptatea la Palatul Cotroceni, unde au continuat protestele toată după-amiaza, convinşi că şeful statului este cel care poate influenţa decizia guvernanţiilor privind acordarea subvenţiilor pe cap de animal pentru anul 2009.
Dacă înainte de proteste, guvernanţii au anunţat că în acest an, banii se vor da numai crescătorilor de taurine, adică 200 lei/cap de bovină, din totalul de 571 lei, cât li se cuvine, iar crescătorii de ovine şi caprine va trebui să aştepte până anul viitor plata celor 44 lei/cap de animal, ulterior aceştia au convenit să acorde o primă tranşă din bani şi oierilor, anul acesta, iar restul în luna februarie 2010.
Hotărâţi să nu accepte în ruptul capului plata în trei tranşe, după modelul propus de ministrul finanţelor şi de cel al agriculturii, adică prima plată în luna noiembrie şi restul tranşelor la începutul anului viitor, atât la bovine, cât şi la ovine/caprine, reprezentanţii fermierilor s-au dus la şeful statului cu propuneri şi soluţii.
La Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a făcut aceeaşi „ofertă” delegaţiei formate din reprezentanţi ai crescătorilor de bovine şi de ovine, făcută de ministrul Agirculturii, Radu Berceanu, şi de cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea, însă fermierii au refuzat, ridicându-se de la masa negocierilor, moment în care şeful statului a revenit asupra solicitării fermierilor şi a ascultat soluţiile propuse de aceştia.
Soluţia fermierilor: banii până la alegeri cu fonduri din împrumut
„Preşedintele ne-a spus că acum se pot plăti cei 200 de lei pentru bovine, iar la ovine/caprine se pot aloca 15 lei/cap de animal, ceilalţi bani urmând să vină în luna decembrie. Noi nu acceptăm, decât plata integrală până la alegeri. Vrem şi restul de bani tot acum.
Aceştia se pot obţine printr-un împrumut al statului de pe piaţa internă, urmând ca noi, fermierii, să suportăm dobânda, chiar dacă vom pierde o parte din sumă, în jur de 1 leu/oaie. Astfel, subvenţiile se vor putea achita integral,” ne-a spus Ionică Nechifor, vicepreşedinte al Federaţiei Romovis.
Potrivit delegaţilor fermierilor, şeful statului a respins iniţial varianta, apoi a promis că până miercurea viitoare va avea consultări cu membrii Guvernului, cu CEC-ul şi cu Fondul de Garantare a Creditului Agricol şi va găsi o soluţie pentru plata întregii sume la termenul specificat de crescători.
Pentru a acorda momente de răgaz pentru discuţii şi consultări, fermierii au sistat protestele, avertizând că dacă până miercurea viitoare, 4 noiembrie 2009, nu se găseşte soluţia potrivită, adică alocarea întregii sume acum, prin HG, şi nu cu vorbe, vor picheta prefecturile şi vor bloca drumurile naţionale.
Prima tranşă a fost alocată, restul e promisiune
Odată încheiate discuţiile cu delegaţia fermierilor, preşedintele Băsescu a ieşit în faţa mulţimii de crescători, cărora le-a făcut o propunere puţin diferită de cea negociată cu reprezentanţii protestatarilor: prima tranşă a banilor, în cuantum de 15 lei pe cap de ovină/caprină şi de 200 lei/cap de bovină, să se dea începând cu 2 noiembrie, banii fiind suficienţi pentru a asigura hrana animalelor până în luna decembrie a acestui an, potrivit lui Băsescu. Iar pe restul vor încerca să-i plătească în luna decembrie.
Sumele repartizate pentru prima tranşă au şi fost aprobate de Guvern în seara zilei de 28 octombrie 2009: pentru subvenţia la ovine au fost alocate 75 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului şi 25 milioane lei din bugetul Ministerului Agriculturii.
Referitor la plata integrală a subvenţiilor, preşedintele a spus că este imposibil, dar va încerca să găsească soluţii, întărind promisiunea cu iz electoral că dacă va ieşi din nou preşedinte, îşi vor primi banii până la sfârşitul anului.