Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, că, deşi a fost modificată legislaţia în privinţa contravenţiilor silvice, se impune şi extinderea cadrului infracţiunilor penale în Codul Silvic.
''Deja am pornit anul trecut, avem date clare anul acesta, unu - că s-a tăiat ilegal mai puţin în anul 2010 faţă de 2009, dar asta nu ne încălzeşte, pentru că trebuie să fim mult mai fermi, doi - că am modificat legislaţia în ceea ce priveşte contravenţiile silvice. Dar eu zic că mai trebuie să modificăm în ceea ce priveşte infracţiunile penale. Şi este prea blândă legislaţia'', a arătat Borbely, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
Ministrul a susţinut că legislaţia în vigoare prevede că, dacă se fură până la 5 metri cubi de material lemnos, acesta este confiscat, iar fapta nu este neapărat considerată o infracţiune.
''Nu vă supăraţi, dacă cineva fură o găină de undeva poate fi băgat la închisoare. Atunci eu nu aştept să se adune 5 metri cubi de lemne şi atunci să îl bag la închisoare. Esenţialul nu e să bagi la închisoare pe cineva, dar să ştie că dacă fură va fi pedepsit şi penal. Atunci voi propune o modificare în Codul Silvic în care dacă fură 1 metru cub, o jumătate de metru cub de lemne să fie infracţiune penală. Şi atunci se gândeşte de cinci ori când se duce să taie lemne ilegal'', a afirmat ministrul.
Laszlo Borbely a arătat că în această săptămână a avut loc o primă descindere pentru depistarea tăierilor ilegale în judeţele Harghita şi Neamţ, ocazie cu care au fost constituite 15 filtre şi controlate 112 mijloace auto.
Din statistica prezentată a reieşit că au fost controlate 18 societăţi comerciale şi s-au constatat 19 infracţiuni şi 33 de contravenţii, valoarea sancţiunilor aplicate ridicându-se la 117.000 lei, iar 287 mc de material lemnos a fost confiscat în valoare de 51.000 lei.
''Deci într-un singur control. Vor fi asemenea controale inopinat. Trebuie să mergem cu alţi oameni, nu cei de acolo, ca să nu se afle, şi trebuie să mergem evident punct ochit, punct lovit. Pentru că avem şi noi unele informaţii şi atunci mergem acolo unde se ştie că, din păcate, sunt asemenea acţiuni'', a subliniat Borbely.
Ministrul a accentuat că în privinţa tăierilor ilegale vor fi ''foarte fermi'' anul acesta şi că inclusiv direcţiile silvice vor trebui să facă o distincţie între problemele de mediu şi cele sociale şi interesul economic.
''Am dat dispoziţie Direcţiilor Silvice şi la Romsilva să reanalizăm aceşti indicatori şi să introducem mai mulţi indicatori ce ţin şi de mediu, dacă tot vorbim de Anul Internaţional al Pădurilor'', a precizat Laszlo Borbely.
Sursa: Agerpres