Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită o întâlnire de urgenţă cu Primul Ministru al României, înainte de declanşarea manifestărilor din 2 septembrie, la care să fie prezenţi miniştrii Agriculturii, Finanţelor, Mediului şi Economiei, pentru a analiza problemele din agricultură, precum şi propunerile de soluţionare a acestora.
De asemenea, LAPAR solicită Preşedintelui României o analiză serioasă cu toţi factorii responsabili în domeniu, pentru a clarifica o imagine corectă asupra agriculturii României.
Întâlnirea este urgentată şi de faptul că în agricultură începe un nou ciclu de producţie. „Sunt în vizor culturile de toamnă. Mare parte din teritoriul agricol al ţării nu se poate ara, iar apa de irigat este un lux. Este momentul optim pentru semănat răpiţă şi se apropie orzul şi grâul”, spune Constantin Bazon, vicepreşedinte LAPAR.
Critici întemeiate
Agricultorii sunt nemulţumiţi de starea în care autorităţile au adus agricultura, care
„a devenit ultima preocupare a statului român, prin instituţiile sale responsabile, (...) domeniul de sacrificiu economic, la dispoziţia miniştrilor şi a primului ministru”, se precizează în adresa LAPAR.
Foarte dure sunt criticile la adresa miniştrilor Agriculturii şi Finanţelor, în special pentru subfinanţarea acestui sector şi sărăcirea bugetului Agriculturii.
„Ministrul agriculturii nu are un obiectiv în folosul agriculturii, pentru domnia sa importantă e funcţia, (...) nu are nevoie de buget şi cedează, de câte ori i se cere, din sărăcia pe care o are la dispoziţie. La ministerul agriculturii se răspunde cu invariabilul "Nu sunt bani", când se solicită soluţionarea unor probleme esenţiale ale agriculturii.
Ministrul agriculturii dă dovadă de "prudenţă", când se vorbeşte de tehnologii moderne, răspunde "net" când este vorba de irigaţii, dând vina pe Europa, suspendă cu uşurinţă acordarea plăţilor europene complementare, nu pare să fi participat la negocierea capitolului pentru agricultură din Tratatul de aderare”, sunt nemulţumirile care îl vizează pe Mihail Dumitru.
Pe de altă parte, ministrul finanţelor ignoră, cu uşurinţă, soarta a peste jumătate din populaţia ţării şi taie, în continuare, fără discernământ, din bugetul agriculturii. „Ministrul finanţelor ţine socoteala subvenţiilor din ultimii douăzeci de ani, dar ignoră că acestea au fost, în cea mai mare parte, electorale şi ineficiente. Ministrul finanţelor doreşte mai multe venituri la buget, din agricultură, dar îndeamnă agricultorii la tehnologii prin rugăciuni”, spun reprezentanţii LAPAR.
Nici premierul Emil Boc nu este scutit de critici, întrucât „aprobă toate aceste atitudini şi le încurajează. Pentru Primul Ministru, agricultura nu reprezintă ceva important, de care să-şi aducă aminte când se analizează problemele ţării”, spun reprezentanţii LAPAR, în timp ce preşedintele României este considerat un jucător, motiv pentru care „îl aşteptăm pe teren”, spun reprezentanţii agricultorilor.