KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Invitaţie la dialog, înainte de proteste

Publicat: 24 august 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită o întâlnire de urgenţă cu Primul Ministru al României, înainte de declanşarea manifestărilor din 2 septembrie, la care să fie prezenţi miniştrii Agriculturii, Finanţelor, Mediului şi Economiei, pentru a analiza problemele din agricultură, precum şi propunerile de soluţionare a acestora.

De asemenea, LAPAR solicită Preşedintelui României o analiză serioasă cu toţi factorii responsabili în domeniu, pentru a clarifica o imagine corectă asupra agriculturii României.

Întâlnirea este urgentată şi de faptul că în agricultură începe un nou ciclu de producţie. „Sunt în vizor culturile de toamnă. Mare parte din teritoriul agricol al ţării nu se poate ara, iar apa de irigat este un lux. Este momentul optim pentru semănat răpiţă şi se apropie orzul şi grâul”, spune Constantin Bazon, vicepreşedinte LAPAR.

Critici întemeiate

Agricultorii sunt nemulţumiţi de starea în care autorităţile au adus agricultura, care
 „a devenit ultima preocupare a statului român, prin instituţiile sale responsabile, (...) domeniul de sacrificiu economic, la dispoziţia miniştrilor şi a primului ministru”, se precizează în adresa LAPAR.

Foarte dure sunt criticile la adresa miniştrilor Agriculturii şi Finanţelor, în special pentru subfinanţarea acestui sector şi sărăcirea bugetului Agriculturii.

„Ministrul agriculturii nu are un obiectiv în folosul agriculturii, pentru domnia sa importantă e funcţia, (...) nu are nevoie de buget şi cedează, de câte ori i se cere, din sărăcia pe care o are la dispoziţie. La ministerul agriculturii se răspunde cu invariabilul "Nu sunt bani", când se solicită soluţionarea unor probleme esenţiale ale agriculturii.

Ministrul agriculturii dă dovadă de "prudenţă", când se vorbeşte de tehnologii moderne, răspunde "net" când este vorba de irigaţii, dând vina pe Europa, suspendă cu uşurinţă acordarea plăţilor europene complementare, nu pare să fi participat la negocierea capitolului pentru agricultură din Tratatul de aderare”, sunt nemulţumirile care îl vizează pe Mihail Dumitru.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor ignoră, cu uşurinţă, soarta a peste jumătate din populaţia ţării şi taie, în continuare, fără discernământ, din bugetul agriculturii. „Ministrul finanţelor ţine socoteala subvenţiilor din ultimii douăzeci de ani, dar ignoră că acestea au fost, în cea mai mare parte, electorale şi ineficiente. Ministrul finanţelor doreşte mai multe venituri la buget, din agricultură, dar îndeamnă agricultorii la tehnologii prin rugăciuni”, spun reprezentanţii LAPAR.

Nici premierul Emil Boc nu este scutit de critici, întrucât „aprobă toate aceste atitudini şi le încurajează. Pentru Primul Ministru, agricultura nu reprezintă ceva important, de care să-şi aducă aminte când se analizează problemele ţării”, spun reprezentanţii LAPAR, în timp ce preşedintele României este considerat un jucător, motiv pentru care „îl aşteptăm pe teren”, spun reprezentanţii agricultorilor.

Vizualizat: 550 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

La frizerie...

La frizerie...
- Domnule cum aţi vrea să vă tund să fiţi mulţumit? Detalii