Producţia de cartofi obţinută în 2010 a fost de 3,304 milioane tone, în scădere cu 17,5% faţă de 2009, când a totalizat 4 milioane de tone, principala cauza fiind scăderea randamentului la hectar şi a suprafeţei cultivate comparativ cu anul precedent, potrivit datelor furnizate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut anul trecut cu 8.000 de hectare, de la 255.000 hectare în 2009, la 247.000 hectare anul trecut.
În ceea ce priveşte producţia de legume, aceasta a fost de 3,601 milioane tone în 2010, mai mică cu 7,7% comparativ cu 2009 (3,902 milioane tone), datorită diminuării suprafeţei cultivate cu 6,4 procente, până la 250.000 de hectare în 2010.
Potrivit datelor INS, producţii mai mari au fost doar la pepeni verzi şi galbeni (+1,1%), respectiv 660.000 tone şi mai mici la ardei (-8,9%) - circa 224.000 tone, ceapă (-6,9%) - 352.000 tone, castraveţi (-6,8%) - 164.000 tone, varză (-4,6%) - 956.000 de tone, tomate (-2,4%) - 738.000 tone şi morcovi (-1,4%) - 212.000 tone. Datele INS cuprind producţiile şi suprafaţa cultivată cu legume în câmp, sere, solarii şi grădini familiale.
De asemenea, producţia de sfeclă de zahăr a crescut în 2010 cu 4,4%, până la 853.000 de tone, în principal datorită unui randament mai mare la hectar, deoarece suprafaţa cultivată s-a menţinut la aproape acelaşi nivel cu cel din 2009 (22.000 hectare).
Sursa: Agerpres